StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Kako sam (s)rušio 'Yahoo'

14. siječnja 2019. - 09:41

Šibenska "Yahoo" oporbena koalicija više ne postoji. Ta je nježna biljčica, tek proklijala, nestala dok si riječ rekao, taman koliko je trebalo Tončiju Restoviću da složi nekoliko prosto proširenih rečenica u intervjuu za šibensku stranicu Slobodne Dalmacije. I s tih se nekoliko prosto proširenih rečenica uspio "zakrviti" ne samo s Antonom Dobrom, kojeg su sa svoje liste "škartali" prvog dana kada je izabran, da bi ga poslije mogli optužiti da im je pobjegao s mandatom Milanu Bandiću, nego i s Iris Ukić Kotarac i Nezavisnom listom Stipe Petrine. Koja u šibenskom Gradskom vijeću ima tri vijećnika. Veći politički antitalent davno u Šibeniku - a i šire - ne vidjesmo. To stvarno treba znati.
 

Gle, tko to govori

A što je to Restović mlađi kazao? Najprije, da je Bandić školski primjer onoga što se u zapadnim civilizacijama zove politička korupcija i da u politici može sve shvatiti, ali da netko podržava tu politiku, to mu je, veli, izvan svake pameti. Na Dobrin odgovor preko "Fejsa" nije trebalo dugo čekati. Već istog dana mu je posprdno uzvratio, podsjetivši ga ne epizodu iz mandata dok je bio ravnatelj Nacionalnog parka Krka - "Kad Tonči Restović priča o političkoj korupciji... ono. Sigurno je Anton Dobra raspisao natječaj u NP Krka u kojem je zaposlio bratića bivšeg premijera Zorana Milanovića".

A onda se - isto preko "Fejsa", otprilike u isto vrijeme - oglasila Iris Ukić Kotarac, poručivši kolegi Restoviću da "svojatanjem" organizacije tzv. "yahoo" oporbe pokušava spasiti ono malo obraza što je stranci ostalo. Apsolutno je netočno, kazala je gradska vijećnica, da bi SDP bio vođa ikakve oporbe u raspadnutoj nam državi, čime se Restović požurio pohvaliti u već spomenutom intervjuu, i pripisati sebi zasluge kojih nema.

"Nakon ovog istupa jasno je da su upravo SDP-ovci plasirali vijest u medije o tajnom sastanku šibenske oporbe u prostorijama SDP-a, očito s ciljem da dignu rejting svojoj posrnuloj stranci. Međutim, kako spasiti nekog ko je u terminalnoj fazi?" - pita se Iris, između ostalog, u podužem postu, u kojem podsjeća da SDP ni dosad u Šibeniku nije bio baš neka opozicija, ni u Skupštini ni u Vijeću.

I to zato što SDP ima u upravi, poduzećima i ustanovama popriličan broj svojih članova koji trebaju čuvati svoja radna mjesta. A podsjetila je Restovića da je i sam prije neki dan, ničim izazvan, u Jutarnjem listu kazao da s HDZ-om ima odličnu suradnju, nahvalivši pritom gradonačelnika Željka Burića. Tko uopće može shvatiti, odnosno pohvatati tu politiku "malo vamo, malo tamo"? - upitala se razložno vijećnica NL-a Stipe Petrine
 

Šupe, pazi metak
 

Joško Šupe morat će dobro paziti svaki put kad Tonči Restović odluči reći nešto dubokoumno, nešto o "zapadnim civilizacijama" za lokalne stranice dnevnih novina. Slon u staklarskoj radnji napravi manje štete nego njegovih nekoliko rečenica, koje u komade pretvore sve ono što je on mukotrpno lijepio. Čovjek koji se hvali "kako u politici može sve shvatiti" očito ne shvaća da u šibenskom vijeću ima samo dvoje od 25 zastupnika.

I da je zadnji put kada je SDP vladao Šibenikom Vidović išao u koaliciju i s HSP-om, a da su baš s Bandićem Franko i Petar Baranović - u vrijeme kada im je zagrebački gradonačelnik došao dati predizbornu potporu - šetali po Šibeniku šepireći se ponosno kao paunovi, kao da im je papa Franjo osobno došao u posjet, Bog s nebesa.

20. travanj 2024 15:16