StoryEditorOCM
KolumneGlava Šotobraco

Kada zakonita istražuje, ni CIJA jon nije ravna

30. listopada 2019. - 10:43

- Fala bogu da je počelo! – uzviknila je Dobra Parona listajući novine, na šta se El Tigre odma prenija od svoje jutarnje pive, pomislivši da je počela revolucija. Dotad je bija ka krepana obotnica, ali nakon uzvika Dobre Parone, osnaženog slikaman nemira u Barceloni munjevito je zgrabija metlu iza caklenog šanka računajući da će mu oto biti prvo oružje za samoobranu dok nekoga ne zatuče i priotme mu pušku, ol’ mašin-geveru. Ne šta bi tija kome zlo, nego jedino da se obrani.

 

Ali, napetost je vrlo kratko trajala. Dabili par sekunda, dok se jopeta nije vratija u stanje ni leše ni pečene obotnice, jerbo je dobra i pripoštena gazdarica objasnila šta je oto počelo: ‘Građani sve više odvajaju otpad!’ izdrevila mu se na uvo ne bi li ga prisilila da jon metlu ostavi na miru di je i bila, jerbo jon je jedina, a planira da jon traje barenko do Božića. I tribala bi, sudeći po prometu u betulici.

 

- Aha, to je! - reka je čak i pomalo razočarano. Nastavja se daklen, rutinska svakodnevica, a on ionako ne odvaja, nego škovace ita di stigne. Oto je prošuška sebi u brk, tako da ga nije čula – jerbo joj, ka savjesnoj građanki ne bi bilo svejedno - a Bili Smo Uskoro nije ni trznija.

 

Nema skijanja

 

Zamučali su, ali se zato ona razvezala prizivajući zimske dane. Svečano je naime, objavila, da će kada stisne studen, uključiti klimu koja joj ionako služi namisto slike na zidu. Klima koja veselo puše tepli zrak i troši kilovate ka da se vrti u drugoga nije prirodno stanje niti uobičajeno razmišljanje njiove Dobre Parone. Viruj bogu, nešto se čudnovatoga događa, pomislila su ova dvojica.

 

- Oćemo reć’ – progovorija je Bili Smo Uskoro - da ovi put grijete izvan vašeg šparinjožnog običaja po komen je zdravije teke se smrzavati pa toplinu nadomirivati ićen i pićen, nego trošiti skupu struju.

 

A eto, odgovorila je, ove godine neću na skijanje, pa san odlučila barenko grijati sebe i vas. Bija je to šok za njih, jerbo ona mrzi snig i nikada nije skijala, a zadnji put snižne je radosti oćutila kada je otresla na zemju puton od kuće do radnje. Kakvo skijanje, za Gospu?

 

Realni šoldi

 

Ona zapravo, zamišlja da je svake godine skijala, a ove zime neće, pa će uštediti tih par stotina eura i imaće za grijanje. Jedino se tako dade priživiti nastupajuću krizu, najozbiljnije in je objasnila neviđenu budalaštinu..

 

- Dobro, ja ću onda uštediti mijun kuna od lutrije koje nisan dobija, prihvatija je blesiranje B.S. Uskoro, jedino je El Tigre osta ozbiljan i zamišljen.

 

- Iman stvarni problem sa realnin šoldima... Od 500 kuna priostalih od plaće koje san jutros diga ostalo je samo 10, reka je i tužno pogleda u zgužvanu novčanicu.

 

- Ima tih slučajeva, rekla je Dobra Parona. Kako je kuriru, koji je nosa torbu krcatu šoldi iz nike stranačke središnjice, do odredišta udaljenoga dvi tramvajske stanice, nestalo dva mijuna kuna?

 

- Sritan čovik, jerbo ga istražuje USKOK, pa nema brige, tužno je odgovorija. A mene će istraživati zakonita, kojoj CIJA nije ni do kolina...

20. travanj 2024 02:45