StoryEditorOCM
KolumneGovoreći otvoreno

Jure i Murphyevi zakoni

30. prosinca 2016. - 09:26

Jedini zakoni koji kod nas vladaju i kojeg se naše vladajuće klike – gdje god bile – drže kao pijani plota su – Murphyevi zakoni. Oni koji kažu – 'Ako stvar može krenuti krivo, krenut će krivo. Ako postoji barem malena mogućnost da nekoliko svari odjedanput krene krivo, ona stvar koja će uzrokovati najviše štete će poći po krivu! Ako neka stvar može poći po krivu u neki još gori trenutak, onda će se tada to i dogoditi! Ako jednostavno baš ništa ne može poći po krivu, ipak hoće!' Dakle, sve kao da je pisano za nas, za Hrvatsku, Anno Domini 2016/2017. Ne vjerujete?

 

Ja, međutim, vjerujem. Jer, da mi živimo u nekom drugom kutku svijeta, onaj u kojem vladaju neki drugi zakoni i običaji, onda bi ovih dana svjedočili nekakvom drugom raspletu situacije od onog kojeg je snašlo šibenskog policajca Juru Teskeru. Naime, što bi u tom i takvom svijetu, slijedovalo policajca kojeg je javno, preko novina i portala, pohvalio Viktor Simončić, čiji smo tekst nedavno objavili i u Šibenskom listu. U njemu dr. Simončić piše – 'Došao sam prije par dana u Šibenik. Auto sam parkirao na Poljani. Nazvala me kćer da su joj iz Policijske stanice u Šibeniku javili da je prazna zadnja guma i da ju u njoj brokva, čavao. Policajac Jure Teskera je to primijetio, našao put od registracije, odnosno vlasnika i nazvao. Ostavio je za svaki slučaj i obavijest na staklu, kako ne bi krenuo s probušenom gumom. To je kod malo modernijih automobila teže primijetiti jer im je težište dobro izbalansirano. Bravo za Juru Teskeru i sve one koji 100 % svog posla obavljaju kako treba.' U normalnim državama, onima u kojima na Murphyeve zakone gledaju kao na dosjetku i vic, policajca Juru Teskeru bi nakon ovog pohvalilo, dodijelilo bi mu kakvu nagradu, platilo neki odmor u nekim toplicama, trinaestu plaću, dalo neku plaketu, s njim bi se slikao ministar i(li) ravnatelj policije – ma što ili, oba zajedno bi se tiskali – gradonačelnik, župan, predsjednik Turističke zajednice, gradske i županijske. Kako ono ide slogan – ljudi su ključ uspjeha u turizmu? U nas, pak Jure kuca na vrata novinskih redakcija da ga slikamo s – rješenjem za deložaciju.
Za sve u ovoj državi ima stanova, čak i za one koji su protiv nje, s oružjem u ruci ratovali, samo nema za Juru Teskeru, koji je isto tako ratovao pet godina, samo za nju. Kuća mu je u Kijevu, vele papiri, obnovljena i on od 31. Prosinca ove godine mora napustiti državni, policijski stan na Šubićevcu i vratiti se u svoju, po papirima obnovljenu kuću u Kijevu. Ili će ga kolege interventni policajci za uši potezati i izvući vanka, zajedno s ukućanima i stvarima, iz stana kojeg ne može otkupiti. Jerbo da nije kadar.

 

E, sad, velim da smo mi normalna država, u kojoj se zakoni i red poštuju, kao što se ne poštuju, nitko riječ ne bi rekao. Kako svima ostalima, tako i Juri. Red se mora znati i poštivati. Ali, ovdje kod nas, može se koja riječ i reći, pa kazati da umjesto reda i zakona izglasanih u Saboru koji vrijede kako za koga, za sve ostale i smrtnike poput Jure vladaju ponajviše Murphyevi zakoni. A jedan od njih očito glasi – 'Ako imaš policajca s pet godina braniteljskog staža, nije išao u mirovinu iako bi mu bila veća nego plaća za koju radi, i za čiji rad u službi stižu,evo, i javne pohvale, onda možeš biti siguran da će ga umjesto da ga nagrade za koji dan deložirati iz državnog stana. Stanove će dobiti oni drugi, koje niko nikad nije pohvalio!'

27. travanj 2024 00:42