StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Jedan radi, a drugi promiču

31. ožujka 2018. - 13:25

Znate ono... Jedan kopa, drugi je naslonjen na lopatu, treći puši, četvrti zvirla okolo, peti gleda ženske, a šesti govori ovome jednome šta kopa da požuri malo jer da neće valjda cili dan ćulit tute za to teke posla. Kako ne bi znali! Jedan radi, a svi ostali – gledaju. I kako će sad bit novaca za još jednog koji bi kopao. Jer onda neće bit za plaću tih šest, sedam koji – obavljaju djelatnost. A sve stručan i neophodan kadar.


Strpljen – spašen


Eto, Javna ustanova "Priroda" naše županije "obavlja djelatnost zaštite, održavanja i promicanja zaštićenih područja u cilju zaštite i očuvanja izvornosti prirode, osiguravanja neometanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korištenja prirodnih dobara, nadzire provođenje uvjeta i mjera zaštite prirode na području kojim upravlja te sudjeluje u prikupljanju podataka u svrhu praćenja stanja očuvanosti prirode (monitoring). I upravlja s devet zaštićenih područja i 60 lokaliteta ekološke mreže Natura 2000." A tih 60 lokaliteta, pazite sad, obilazi jedan nadzornik. To je rekla ravnateljica Anita Babačić Ajduk našem novinaru kao opravdanje zbog nereda na šetnici u Kanalu svetog Ante. Po kojoj se divlja i svak radi šta oće.

– Ne možemo, nažalost, uvesti stalnu, cjelodnevnu službu isključivo za šetnicu – objašnjava ravnateljica. Jer, nema novca. Trebat će se u najkraćem strpjeti još godinu, dvije dok Tvrđava sv. Nikole, kao kruna projekta šetnice Nikole Bašića, koji je Županija realizirala s 1,3 milijuna eura iz EU fondova, ne počne donositi prihod. Dotad rade najbolje što mogu...

Neka nas, ima nas

S jednim nadzornikom, koji ne može stići sam na šezdeset mista, protiv divljaka. I njih još sedam, osam na plaći u kancelarijama – ravnateljica, tajnica ravnateljice, pa voditeljica službe za financije, računovodstvo, investicije i investicijsko održavanje, pa voditeljica službe stručnih poslova zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja... da ne nabrajam dalje. Ima ih još. Koji promiču i obavljaju djelatnost.

24. travanj 2024 18:41