StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Imao je Einstein pravo

20. svibnja 2017. - 01:46

Željko Vujin i Vesna Restović kolateralne su žrtve obračuna u Vladi i SDP-u – naslov je teksta što ga je napisao – i potpisao - još prije skoro pa tri godine Zdravko Pilić i objavio na naslovnici Šibenskog lista 10. srpnja 2014. godine. Netom, nakon što je pravna država stavila na njih šape. Napisao sam tada da su i Vujin i Restović stradali u "prijateljskoj vatri" koju su tada mjesecima izmjenjivali Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić te Nada Čavlović Smiljanec, tadašnja ravnateljica Porezne uprave. Nada "Who", rekao bi prosječni konzument medijskih uradaka, jer danas to sve skupa izgleda kao lanjski snijeg, aorist su ne samo Nada, nego i Milanović, a o Liniću da i ne pričamo, no prije tri godine cijela se država tresla kada je Slavkec sazivao izvanredne tiskovne konferencije, a nacija grizući nokte iščekivala što će nam "uživo" otkriti o Zoranu Milanoviću i njegovu bratu.

Tresla se brda...

Dakako, tresla su se brda, rodilo se niš(ta), no tada je to bila priča koja je tresla državu. Nada Čavlović Smiljanec morala je podnijeti ostavku nakon što je USKOK donio rješenje o proširenju istrage protiv nje zbog sumnje na kazneno djelo "trgovine utjecajem" jer je navodno pročelnici Porezne uprave Osijek naložila da obustavi ovrhu nad osječkim OLT-om Željka Biloša, čime da je državni proračun oštetila za 11,8 milijuna kuna. Milanović, kojem je ta ostavka teško pala, naložio je tada da se i istraže sva druga nenaplaćena porezna potraživanja i dugovanja, do 2012 godine, kada je vladao HDZ...pa da se vidi tko je manje, a tko više kriv, tko je manje, a tko više oprostio tajkunima i oštetio proračun. Pa se češljajući – pisao sam tada – iščešljalo da se dva mjeseca kasnilo s blokadom ATP-a. Nije bilo tajkuna, nego samo bijedni "Autotransport", kojem se ovrha odgodila od lipnja do kolovoza 2012. da bi se završila školska godina i ne bi doveo u pitanje prijevoz djece, ali dug je nominalno bio golem, veći od šezdeset milijuna kuna. A i mete pogodne – Vujin nije samo slovio kao Linićev čovjek, nego je bio i protukandidat Vidoviću na izborima za predsjednika Gradskog odbora SDP-a, skoro ga je i pobijedio. Istina, Vidović je tada, barem na fejsu, javno branio Vujina, ali s obzirom na žestinu njihova prethodnog sukoba, malo koga je uvjerio u to da mu je stvarno žao što se čitava stvar tako zavrtjela.

Uvijek isto

Danas, tri godine poslije, kada su Vujin i Vesna Restović nepravomoćno na sudu u Splitu oslobođeni optužbe USKOK-a da su zloupotrijebili položaj i ovlasti, zanimljivo je čuti obrazloženje jednog od njihovih odvjetnika, Gorana Buljanovića: "Nezamislivo je da je optužnica bila podignuta protiv dvoje ljudi koji su na dužnost stupili nekoliko tjedana prije predmetnog događaja, a da nitko nikad nije postavljao pitanje kako se od 2001. godine dug ATP Šibenik mogao povećati i kontinuirano rasti do iznosa od 63 milijuna kuna." Ili, kada sve to stavimo u kontekst današnjih događaja, jer jučerašnji više ne zanimaju nikoga, onda se postavlja pitanje – kako je moguće da je ukupni dug "Agrokora" narastao do tko zna koliko milijardi kuna, eura ili tko zna čega? Bi li u tom kontekstu smjena ministra Zdravka Marića značila išta, ako nije značila ni smjena ministra Slavka Linića. I bi li išta značio pad Vlade Andreja Plenkovića ako nije ništa značio pad Vlade Zorana Milanovića? Imao je Einstein pravo – Ludost je raditi stvari uvijek na isti način, a očekivati različite rezultate.

19. travanj 2024 08:34