StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Zdravko Pilić: Svit se prominija sto puta, a kod nas je k‘o u Našem malom mistu: Napredni jedan dar, a nazadni - dva!

Piše Zdravko Pilić
8. srpnja 2023. - 18:24

Zašto mi imamo puno više “nazadnih” nego “naprednih”? Zato što se u nas ne isplati biti napredan, kao što je to u ostatku normalnog svijeta, nego se u nas to kažnjava. A nazadnost se nagrađuje. To u nas kuže čak i djeca.

Dovoljno je sjetiti se “Borbene ponoćke” iz “Našeg malog mista”, u kojoj su poletarci Roka Prča i Anđe Vlajine vrlo brzo skužili kako u nas stoje stvari – nazadna dica u nas dobivaju dva dara, a napredna samo jedan.

Krug se zatvorio

– Onda oću i ja bit nazadno dite! – logično je zaključio mali bistriš nakon što je skužio da će on, “napredno dite” koje ne slavi Božić, dobit jedan dar, od Dida Mraza za Novu godinu, a oni “nazadni” dobit će dva. I za Božić, i od države, odnosno od ćaćine i materine firme, za Novu godinu.

I kako onda, tako i sada. Prolaze godine, mijenjaju se sustavi, padaju Berlinski zidovi i trgaju se željezne zavjese, SAD kao svjetskog hegemona zamjenjuje Kina, do jučer strašnog Putina spašava Lukašenko, da ga Prigožin ne bi umlatio usred Moskve, ali ovdje kod nas uvijek isto – nazadni dva dara, napredni jedan! I to se kod nas vidi na svakom detalju.

Eto, što smo mi dobili što smo maknuli kante za smeće sa šibenskih ulica? Trebali smo dobiti fin, čist, uredan grad, ko apoteku, u kojoj će sve to smrdljivo i ružno biti ispod zemlje, u podzemlju, gdje je svim “negativima” i mjesto, a u nadzemlju, odnosno u “pozitivu”, trebali su ostati samo “zeleni otoci”.

Otkačeni plastični kontejneri, zapravo dizajnerski komadi, ko neke skulpture u prostoru, u koje smo mi svi, fini i pristojni, kakvi se već hvalimo da jesmo, trebali biti ekolozi, pa odvajati papir, staklo, plastiku, metal. Sve ono što se može reciklirati i za što je šteta da ide u miješani komunalni otpad, na Bikarac. U kojem bi se to smeće trebalo još jednom probrati, na traci, kako bi se iz njega spasilo sve ono što se može reciklirati. I kako bi što manje količine završile na odlagalištu, u koje je uloženo oko 250 milijuna kuna. Što smo ih uglavnom dobili od EU-a. Da se malo upristojimo i počnemo se ponašati kao sav normalan EU svijet. Ali to nama ide teško. Uglavnom zbog već prije navedenog razloga. Što kod nas napredni građani dobivaju jedan dar, a nazadni dva.

Prvi dar koji dobivaju nazadni građani je taj da ne moraju platiti račun za smeće. Jer će svoje smeće turnuti u zeleni otok. A drugi je dar da se neće morati mučiti sa sortiranjem i odvajanjem otpada. Turneš to kroz bužu u plastični kontejner, a ako ne more proć, onda itneš pokraj njega, vragu briga, glavno da ne smrdi tebi ispod prozora.

Itaj di uvatiš!

Zato nam “zeleni otoci” sve više i sliče na one kante i limene kontejnere koje smo sakrili pod zemlju. Jednako smrde i jednako su šporki. Tako da danas, kada smo potrošili puste novce i napravili puste kontejnere od inoksa, zbog kojih smo na mistima sužavali i “zelene površine”, imamo isto ono što smo imali i prije. Smeće na ulici!

Iz gradske uprave i “Zelenog grada” stižu poruke kako to nije do njih, nego je to do građana, čija “svijest” još nije dosegla razinu potrebnu da se odgovorno uživa u blagodatima koje su nam omogućili. Što je istina, ali je isto tako istina da ta svijest ne dolazi po Duhu Svetom, nego se stvara, u kući, u školi, na ulici. A u svakoj od ovih institucija naši su “napredni” imali priliku vidjeti da su zapravo – budale.

Čim su počeli odvajati otpad, imali su priliku vidjeti kako se staklo, papir, plastika, sve, trpa zajedno u isti kontejner, i u isti auto, pa se odvozi u miješani komunalni otpad. Zašto? Zato što je bilo jeftinije platiti deponiranje na Bikarcu nego voziti staklo i papir u tvornicu. Cijena sirovine ne pokriva niti trošak prijevoza. Dakle, oni koji su se mučili sortirati, kupiti i nositi ispali su idioti, a oni koji su itali sve skupa – pametni.

Ista se stvar dogodila i kod uvođenja kartica. I tu su najpametniji ispali oni koji ih nisu ni podigli, nego su smeće itali di su stigli ili su ga, u najbolju ruku, ostavljali pokraj kontejnera.

Na koncu, “Zeleni grad” je ove divlje nagradio tako da je otključao sve kontejnere, u koje su svi sve mogli bacati bez kartice. A onima koji su uredno provlačili karticu i plaćali veće račune poručio je da su – budale. Ne samo da nisu dobili ni onaj jedan dar, nego su još dobili i kaznu. Skuplju uslugu i veće račune za smeće!

02. svibanj 2024 04:29