StoryEditorOCM
Govoreći otvoreno‘Pokazivanje zubiju‘

Zašto je dolazak Vučićevog izaslanika u Grubore veliki Pupovčev trijumf?

Piše Zdravko Pilić
27. kolovoza 2020. - 17:14

Što ti je Europska unija! Danas je došlo skoro pa isto, jednako, izgradit, napravit kakav veliki, infrastrukturni projekt, kao i kakav mali protetički zahvat. Zubni most i(li) most na Rivinoj jarugi, na magistralnoj cesti D - 56? Može, zašto ne! Eto, bilo je za pročitati na Šibenskom portalu ovih dana 'najnoviju novost' kako će dogodine Hrvatske ceste graditi novi most Rivina Jaruga na ulazu u Skradin. Riječ je o jednorasponskom mostu od 14 metara, po građevinskom projektu tvrtke Rencon iz Osijeka.

- Rekonstrukcija mosta 'Rivina jaruga' u Skradinu planirana je u sklopu projekta izgradnje pješačko-biciklističke staze od centra Skradina do ulaza u Nacionalni park 'Krka' - kazala je Irena Mudronja, ravnateljica tehničke ispostave Hrvatskih cesta u Šibeniku, kolegi Mariu Marottiju.

U Šibeniku se, pak, gradi čvor Rokići, projekt vrijedan 29 milijuna kuna, kojeg financiraju također Hrvatske ceste, po projektu zadarske tvrtke Donat, koju je naručila Županijska uprava za ceste. U sklopu rekonstrukcije čvora Rokići, izvođač, tvrtka Strabag će obnoviti javnu rasvjetu, pješačke staze, riješiti oborinsku odvodnju, a dijelom će rekonstruirati i postojeću kanalizacijsku i vodovodnu infrastrukturu. Isto tako, u Šibeniku se (g)radi i tvrđava Svetog Ivana, čiji su kadrovi snimljeni dronom iz ptičje perpektive, snimatelja Nina Milina, obišli ovih dana Hrvatsku i čitav virtulani svijet, uzduž i poprijeko - 'Spektakularni prizori iz zraka' - bio je naslov na portalu Jutarnjeg. Vrijednost radova - 50 milijuna kuna.

Stabilan kao Plenki

Da sve to stavimo u pravi kontekst, napomenimo i to da se sve ovo, događa u uvjetima nezapamćene pandemije, koja je poharala čitav svijet, i u kojoj smo i mi, skupa s njima, proveli mjesec i pol dana u 'lockdownu', zatvoreni totalno. I preživjeli! Unatoč novovjekoj 'španjoli'! Imali smo i nekakvu turističku sezonu. Jadnu i kukavnu, ali s druge strane i - izvrsnu, s obzirom da se još u svibnju i lipnju, nismo nadali nikakvoj. Imali smo u međuvremenu i izbore, na kojima se, unatoč svemu, i unatoč bojaznima, nije dogodilo nikakvo razbuktavanje epidemije - čak, štoviše i dapače, ta je relativno dobra sezona, o kojoj govorimo, i čiji retaji još uvijek traju, uslijedila tek nakon njih. Tek sad, nakon što smo u Hrvatsku pustili sedamsto ili osamsto tisuća turista, od čega i lijep broj njih u našoj Šibensko - kninskoj županiji bilježimo povećanje broja oboljelih od COVID -a.

Ali, taj tzv. 'drugi val' epidemije, s povećanjem broja oboljelih, najavljivali su nam na jesen i bez sezone i bez turizma. Svašta su nam najavljivale i ankete, i politički analitičari prije izbora - rezultate na kojima nitko neće dobiti većinu, političku nestabilnost, Škoru koji će ucjenjivati Plenkovića, i bez kojeg se neće moći formirati Vlada, pa veliku koaliciju između njegovog HDZ-a i Bernardićevog SDP-a. Ništa se od toga nije dogodilo, nego se stvar poprilično obrnula - dobili smo jednu od politički najstabilnijih Vlada proteklog desetljeća, s Plenkovićem čija je pozicija i u samom HDZ-u jača negoli je svojevremeno bila Tuđmanova i Sanaderova. S Tomom Medvedom na komemoraciji u Gruborima. I Borisom Miloševićem na proslavi - ili obilježavanju Oluje - u Kninu. Da ste to rekli, najavili ili predvidjeli, prije samo četiri mjeseca, recimo na proslavi godišnjice Bljeska u Okučanima, s koje je Milanović demonstrativno otišao, zbog HOS-ove majice, a Plenković demonstrativno ostao - unatoč njoj, majici - rekli bi vam da niste normalan. Ili da nemate pojma...

Ne vide ništa

Gdje su sada svi oni koji su govorili kako je Hrvatska 'skrenula udesno'. Pišu o 'skretanju ulijevo'? A ne komentiraju još ni dolazak Verana Matića, posebnog Vučićevog izaslanika u Grubore. To je Pupovčeva velika pobjeda. Kojom je, unatoč soliranju s Miloševićem u Kninu, praktički iznudio od Vučića da mu slanjem izaslanika pokaže da uživa i dalje njegovu podršku i da zaustavi 'prekomjerno granatiranje' kojem su on i mlađahni Boris Milošević bili izloženi sa srbijanske i - unutar srpske - strane. Ako je netko tamo i mislio drukčije, on je s Miloševićem u Kninu i 'pokazivanjem zubiju' Dačiću pokazao svima u Srbiji, da nije ničiji potrčko, nego samostalan igrač, i vođa hrvatskih Srba. Plenković mu je to omogućio. SDP - ovci se to ne bi nikad usudili...I sve to u našoj, maloj, Šibensko - kninskoj županiji. Skroz nepotrebnoj. U kojoj se, rekli bi injoranti, nikad ništa ne događa! Tko vam je kriv kad ne vidite ništa!

19. travanj 2024 11:18