StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoGOVOREĆI OTVORENO

Istina je, župan Marko Jelić je u pravu, sve sredine u kojima je do sada smijenio HDZ su procvjetale, pa - proljeće je!

Piše Zdravko Pilić
4. lipnja 2023. - 18:06

Župan Marko Jelić je kazao nedavno u “Nedjeljom u 2” kako su sve sredine u kojima je smijenio HDZ procvjetale. Kada ga čovjek čuje da to govori u ovo doba godine, u proljeće, onda nema sumnje da naš župan, ma koliko se neki nevjerni Tome tome podsmijavali, govori istinu i samo istinu - u ovo doba godine stvarno se cijela Šibensko - kninska županija zeleni i kupa u cvijeću. Cvjetaju svi gradovi i općine, od Murtera do Rogoznice, od Strmice do Žirja.

Ako ništa drugo, cijela se brda žute od brnistre. Divota ih je i pogledati. Problem je samo što dolazi ljeto, pa ta cvjetna idila, koju su nam omogućili naši politički spasitelji, već pomalo popušta.

A kad sadašnje poplave zamijene suše, neće od tog cvata i procvata ostati ni opstati ništa niti do Velike Gospe. Trajat će otprilike onoliko dugo koliko i Hajduk u Europi. Neće dočekati niti dugih rukava! A s prvim će danima jeseni, kao u Cesarićevoj ‘Voćki poslije kiše’, bit će ono što je bila i prvo – “Obično, jadno, malo drvo!”

Ni sloge ni odluka

Procvjetala bi, nema sumnje, u ovom sveopćem procvatu i šibenska palača Iljadica Grbešić, u ulici Vladimira Nazora, zaštićeni spomenik kulture, ali ima jedan sitni problem. Stipe Petrina i Marko Jelić, nisu u dobre jedan s drugim, a ni ostali koalicijski im partneri nisu baš načisto s kim su i protiv koga su, pa je velebna građevina sa secesijskim pročeljem u skelama. Jer, veli nam pročelnik Joško Nedoklan, županija Šibensko-kninska – ova procvjetana – nije uspjela osigurati financijska sredstva za potrebne radove, jer “rebalans proračuna” na sjednici Županijske skupštine nije izglasan.

Razlog, partneri su se malo posvađali. A kad nema sloge, onda nema ni donošenja odluke, a onda ni sredstava kojima bi se mogao izabrati izvođač radova. I sve stoji. I propada. Što je šteta, jer županija namjerava tu zgradu, kako je kazao župan, prodati, a svoje urede prebaciti u bivši studentski dom na Šubićevcu, koji grad Šibenik prodaje županiji.

Za to je, naime, bilo dovoljno ruku, jer je Jelića po tom pitanju na Skupštini ŽS podržao HDZ, kojem je u interesu da dobije koju kunu. Jer mu studentski dom na Šubićevcu ne treba, ima on nekretnina dovoljno, ali s likvidnošću muke mori pa su mu eurići potrebniji za servisiranje svakodnevnih obaveza koji stižu prema proračunu grada Šibenika.

No, veliko je pitanje što će na koncu i s tim biti, jer je i situacija s Ljekarnama Šibenik takva da ne “cveta više cveće ni u to preduzeće”. I tu su problem izgleda, prije svega, koalicijski odnosi. Ravnateljica – supruga bivšeg vijećnika s liste Stipe Petrine – pisala je naime predsjedniku Skupštine – Stipi Petrini – da će skidanje 900 tisuća eura, s kojima je Jelić naumio kupiti dom, s računa ustanove dovesti u pitanje njeno funkcioniranje, pa je već to dalo naslutiti kako po tom pitanju postoje problemi oko kojih javnost nije puno znala.

A onda je ovih dana procurilo kako je na to pismo, odnosno “tuk”, stigao i “utuk”, od predsjednika Upravnog vijeća ustanove, Luke Kuvača, inače tajnika šibenskog SDP-a i desne ruke Tončija Restovića. On je, naime, pravnik u odvjetničkom uredu, pa je, između ostalog, pitao ravnateljicu, zašto njezina pravna služba nije ništa poduzela glede maila koji im je poslao – “dostavio uređeni tužbeni zahtjev” za sređivanje zemljišno knjižnog stanja, dijela nekretnine gdje je poslovnica Ljekarne Varoš.

U međuvremenu se Grad Šibenik uknjižio, ne kao nositelj prava korištenja, već kao vlasnik. Između ostalog, postavio je ravnateljici i pitanje – “Molim vas da mi navedete, za vrijeme trajanja Vašeg mandata, dakle negdje od prosinca 2021. (malo manje od 18 mjeseci) jeste li započeli ili završili bilo kakav drugi posao, osim osnovnog posla ustanove, a to je kupnja i prodaja lijekova? Ako jeste, navedite koji”.

Svatko na svojoj strani

Također, predsjednika UV zanima i pismo koje je ravnateljica poslala Stipi Petrini, i u kojem navodi da njenoj ZU nedostaje kadra. – “Molim da mi pojasnite isto, budući da je iz priloga (Jutarnji list) koji vam dostavljam jasno da Ljekarne Radin, koje imaju dvije poslovnice u Šibeniku, imaju po poslovnici zaposlena 4,5 djelatnika, a naša ustanova po poslovnici ima 7,5 djelatnika. Molim Vas za pojašnjenje” – piše predsjednik UV ravnateljici koju je sam izabrao u vrijeme dok je još “cvjetalo cvijeće” u njihovo “preduzeće”.

Dakako, i iz ovog bi se svega dalo zaključiti kako je trenutni odnos snaga u županiji takav da su SDP, odnosno Tonči Restović i Marko Jelić na jednoj, a Stipe Petrina na drugoj strani, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se ova priča dalje razvijati, osobito na izborima, na kojima svatko od ove trojice aktera ima velike ambicije. I tko u Upravnom vijeću Ljekarne trenutno uopće ima većinu?

23. travanj 2024 06:12