StoryEditorOCM
Govoreći otvorenoKao ‘Dinastija‘

Hrvatska je politika, kao jedna velika televizijska sapunica: Imali smo ‘Malo Vitra‘, a sad imamo cili vjetropark

Piše Zdravko Pilić
4. lipnja 2020. - 09:48

Počelo je sa Sanaderom i 'Malo vitra'. A završava se, evo, s Josipom Rimac. I 'puno vitra'. Cijeli vjetropark! Od 'ćaće' do 'sestre', kako ju je, barem po policijskim transkriptima, zvala ekipa s kojom je komunicirala. U stvari, ne završava ništa, nego se samo nastavlja. Hrvatska je politika, kao jedna velika televizijska sapunica. Iz izbora u izbore samo se snimaju nove sezone. Za neke misliš da su poginuli, pokojni, a oni se vrate. Ranjeni, ali živi. Ona koja je bila s jednim, sada je s drugim. U 'Dinastiji' su se mijenjale žene, muževi, ljubavnice i ljubavnici, a kod nas se mijenjanju stranke, i savezništva. Mijenjaju se čak i ideologije - oni koji su bili partizani, postaju ustaše. I obratno. Dojučerašnji su prijatelji i saveznici danas ljuti neprijatelji. Andrej Plenković je prije neki dan u Šibeniku kazao kako su 'neki u ovoj županiji preko liste HDZ-a ušli u Sabor, a onda su nas počeli kritizirati. S takvima nema suradnje!'.

Ispali na prvoj okuci

Mislio je, naravno, na Zekanovića. I u pravu je. Ali, nije Zeko sam sebe stavio na listu na Sabor u 9. izbornoj jedinici, nego je to napravio baš Plenki. I citirali su ga tada da je rekao, jer nisu u Šibensko - kninskom HDZ-u ni tada svi bili oduševljeni s takvom njegovom odlukom, za prošle izbore: 'O tome nema razgovora'. Andrej je i sa Zekanovićem i s Hasanbegovićem išao na izbore, a onda kada je skupio sve glasove i pobijedio, na prvoj je krivini napravio zaokret, iz kara su što izbačeni, što ispali, što sami iskočili i Zekanović i Hasanbegović, i MOST, a unutra ušli Pupovac i HNS-ovci. Danas će ga ti isti 's kojima nema suradnje' a s čijom neupitnosti na listama prije četiri godine 'nije bilo razgovora' čekati kao ljuti protivnici na izborima, koji će napadati baš izmučeno HDZ-ovo izborno tijelo, njegove birače. Zekanović i Škoro, pa Ljiljana Zmijanović i njezin muž Branimir, koji su također ovih dana izišli iz HDZ-a. Ona će također biti na listi Domovinskog pokreta u Devetoj izbornoj jedinici, i ako uzme koji mandat, neće ga uzeti uzeti nikom drugom do HDZ-u. Na isto biračko tijelo cilja i MOST, koji također nije za potcjenjivanje, pogotovo Miro Bulj u Devetoj ili Desetoj, svejedno. Tu su također i Stranka s imenom i prezimenom, s čitavim nizom lokalno vrlo jakih i uglednih igrača, načelnika općina kao što su u našoj Devetoj izbornoj jedinici načelnik Tribunja Marko Grubelić i načelnik Knina Marko Jelić, čija je pobjeda na lokalnim izborima prije tri godine u Kninu i najavila 'konačan pad' nekadašnje kninske kraljice. Da će HDZ-u biti teško, nikad teže, i da tu ima prostora, pogotovo u Devetoj i Desetoj izbornoj jedinici ovih je dana osjetio i stari pritrgač Željko Kerum, najavljujući 'Evo i mene!'. Ako se u išta kuži, Žele se kuži u trgovinu, tu je brend, car, Marlboro. A šta ti je drugo naša politika nego trgovina?! Žeki kuži da on jedini na ovim izborima ne može ništa izgubiti, jedini dobiva - u svakom slučaju. Ako prođe u Sabor, odlično, a ako ne prođe, isto dobro, jer će zadužiti HDZ, budući da je odmah napao Škoru. Pa će svi glasovi što ih on dobije biti oni što ih Škoro neće dobiti, nego će dontovanjem pripasti HDZ-u. A Kerum je čovjek koji zna naplatiti dugove - niti je on od jučer, niti je tu za jedan dan!

Novi izazov Beri

U isto vrime, dok je na 'desnici' - stvarnoj ili onoj što je glumi - gužva kao u autobusu, na ljevici je situacija takva da će SDP ćapit, ni kriv ni dužan, tri - četiri saborska mandata u Devetoj izbornoj jedinici, a da u Dalmaciji kao stranka i ne postoji. A i ono teke što postoji, isvađano je ko pas i mačka. Očito je da Franka Vidovića Joško Šupe i Tonči Restović teško da mogu vidit i nacrtanog, pa je Frankiša morao ovih dana popit gorku pirulu da ga u Saboru ne žele vidit njegovi Šibenčani, oni koje je 'on izmislio', nego ga tamo moraju predlagat Zadrani. Doduše, vjerovatno zato što je i u zadarskom SDP-u odnos između Renate Sabljar Dračevac i Sabine Glasovac, županijske i gradske organizacije isti ili sličan kao u Šibeniku. A isto je ili slično i u Splitu. U svakom slučaju, ovo je Vidoviću veliki udarac, i javna pljuska, ali i novi otvoreni izazov sa šibenske adrese šefu stranke Davoru Bernardiću, koji slaže izborne liste, i koji je Vidovića još u siječnju postavio za koordinatora u Devetoj izbornoj jedinici...

19. travanj 2024 18:18