StoryEditorOCM
Govoreći otvorenogovoreći otvoreno

Ako su u Docu problem tri penthausa i garaža od sto mjesta, onda problema nema. Isplane se, onako kako su i uplanjeni!

26. kolovoza 2021. - 20:30

Kako je Aleksandar Makedonski raspetljao gordijski čvor? Pokušavali su mnogi i nisu uspjeli, a onda je došao Ale i kad je vidio o čemu se "tute" radi jednostavno je trznuo mač iz korica i – presjekao ga. Cap! Nema ga više i problem riješen. Nešto slično ovom glasovitom čvoru plete se i petlja i u našem, šibenskom Docu. DPU, PPU, PPUG, UPU, GUP – dovoljne su već i kratice da se prosječnom konzumentu medijskih sadržaja, običnom građaninu, zapetlja jezik od njih, a tek kad krene pratiti medijske odjeke javne rasprave o izmjenama i dopunama Detaljnog plana uređenja (DPU) luke Pekovac, po novinama i portalima, teško da će mu išta od svega toga biti jasnije i bistrije. Naslovi koji su se nakon toga zavrtjeli po medijskom prostoru dovoljno govore sami za sebe.

Ispravak greške

Slobodna Dalmacija – "Dolačani puni sumnji: Hoće li biti komunalnih vezova ili samo gatova za megajahte?!"; Šibenik News –"Odlazi li u nepovrat vizura Doca: Počela javna rasprava o izmjenama DPU-a Pekovac, nasipavanju mandroča i novoj gradnji"; Šibenik IN – "Stanari strahuju da se pogoduje investitorima a da će riva i dalje plaviti". Dakle, Gradu Šibeniku, kao naručitelju, sudeći barem po naslovima, nitko ne vjeruje da izmjene plana radi kako bi zaštitio Dolac od poplava. Nego svi vjeruju da je pravi razlog skriven – da se plan mijenja da bi se zatrpali mandroči, proširila cesta i tako stvorili uvjeti da se grade novi penthausi, odnosno stambeno-poslovni prostori i nova kaskadno podzemna javna garaža sa sto mjesta na prostoru nekadašnjeg "Brodoservisa", odnosno ispod Osnovne škole "Juraj Dalmatinac". Za neke nove, javnosti nepoznate, ali gradskim ocima poznate investitore. Imaju li ta strahovanja osnove? Naravno da imaju, jer su uplanjena u postojeći DPU Pekovca, i to još od 2008. godine. A sada se ne mijenjaju. Jer nisu u obuhvatu. Dakle, grad i gradska uprava na ovaj način na koji su krenuli teško da će ta "strahovanja" i "sumnje" Dolačana – i Šibenčana – odagnati. Dapače, samo će ih još više podgrijavati. Jer, pored starih "sumnji" i "strahovanja" u "pravi razlog" širenja ceste već se nakon prvog dana javne rasprave došlo do novih sumnji i strahovanja. Tko više vjeruje da je to što se naziv luke u Docu mijenja iz lokalne u županijsku – ispravak greške, kao što je to rekla pročelnica Madlena Dulibić Roša? Zar nije logičnije i uhu prijemčivije da je u pitanju – nova muljaža. Ako to što je županijska, znači da će to biti luka otvorena za javni promet, s gatovima za jahte, kao što se piše po novinama i portalima, zar nije onda logično da se Dolačani zapitaju – a di ćemo mi onda s našim brodovima? Ljude ne zanimaju nadležnosti Županijske lučke uprave, ni Grada, ni granice pomorskog dobra, nego svakodnevni životni problemi. Jednostavni i svima razumljivi, kao oni na koje je odgovor tražila Anita Katalinić, stanarka i poduzetnica u Docu – "Je li rekonstrukcijom prometnice predviđena gradnja nogostupa? – Mi sada iz kuće izlazimo direktno na kolnik. Zanima me koliki nogostup je predviđen rekonstrukcijom i je li uopće predviđen? I jesmo li sigurni da riva nakon rekonstrukcije više neće plaviti?" I to su, na koncu konca, ona pitanje od početka, od kojih smo krenuli. A Anita Katalinić, ni na jedno nije dobila ni decidiran ni jasno potvrdan odgovor.

Rezati ili ispetljati

A gdje nema odgovora ima samo dodatnih pitanja, spekulacija, sumnji i strahovanja. Zato bi gradska uprava najbolje napravila kada bi ovo petljanje i raspetljavanje u Docu, koje se pretvorilo u novo zapetljavanje starog gordijskog čvora – presjekla. To u konkretnom slučaju znači, da se te penthause, te poslovno-stambene zgrade, odnosno tu famoznu javnu – podzemnu – kaskadnu – garažu od sto mjesta jednostavno izbace iz plana. Ionako se, ponavljalo se više puta iz gradske uprave, neće graditi. Pa, kad se neće graditi, što ih uopće držite u planu? Izmijenite plan, ili ga stavite izvan snage, što je već moguće. To više nije prostorno-plansko, niti stručno, nego je postalo čisto političko pitanje. I nije za pročelnicu za prostorno planiranje grada Šibenika, niti za Sandru Jakopec i Nikšu Božića iz zagrebačke tvrtke APE, nego za gradonačelnika Željka Burića. U njega je mač.

16. travanj 2024 13:50