StoryEditorOCM
Glava šotobracoGlava šotobraco

Velika je dilema: Kako triba poslužiti prisidnika od kartuna?

Piše Branimir Periša
12. studenog 2022. - 11:29

A stvarno, koja je svrha Rvaske narodne banke ako ćemo za dva miseca skroz pridaviti kunu okolo vrata i struka pa prići na euro. Bez monetarne neovisnosti, šta će nan onda velika nacjonalna, kada namisto nje moremo imati jednu malešnu, smišnu središnju banku. Ili bi barenko tako tribalo – mrmlja ispo’ sebe Dobra Parona čitajući frišku štampu. Doduše, sada već govori razumljivije – ha en beovci će provoditi zajedničku monetarnu politiku zajedno sa Europskon središnjon bankon, čak će imati i više posla. Zato i jesu uzeli 41 novoga radnika, na šta su Dobroj Paroni oči zasuzile a ruke se uzdrćale držeći novinu.

Za krepati od smija

- Šta je tute toliko tužnoga i ganutljivoga da triba plakati, osin činjenice da će ha en beovci i dalje preživljavati na visokin plaćaman!? - zablenija se u nju zabrinuti El Tigre. Da je raspoloži, reka jon je u valceru neka i njemu reče, jerbo bi već daniman najradije plaka, ali nema za čin. Jedino možda nad navodon po kojemen bi Ha en be mogla posegniti za autonomnin mjerama u slučaju da zajednička monetarna politika ne bude odgovarala rvaskomen gospodarstvu.

- Pa to je jedino za krepati od smija - začuđeno ga je pogleda Bili Smo Uskoro. Isto ka i utjecaj naše Vlade na poslovanje Ine - primjetija je zločesto.

- A kako ja neću plakati!? - progovorila je ona. I ne samo to, nego bi glavon o zid lupala zato šta se onda, prija skoro 10 godina nisan javila na natječaj kada je HNB tražila kuvara specijalista, KV kuvara i konobara. A nisan, samo zato jerbo ste me vi smeli i pokolebali, pa san puštala stvar niz vodu, neka mi taka prilika ode! Luda! - jada se i prikorava ona u isto vrime.

- Pa jel’ vi vidite kolke su in plaće!? - izbečila se na svoje najdraže goste. Doduše, podaci su otprija dvi godine, kada je prosječna plaća u ha en beju bila skoro 13 ijada kuna, a u državi malo manja od sedan... Di bi mi kraj bija - žali i kuka.

- Ma ajte molin vas - progovorija je B.S. Uskoro. I šta bi vi tamo, daleko od svoje kaletice, betulice... Pa i nas, konačno. A nu nas!? - reka je, zagrlivši svoga kompanjona. Onda su se uštapili prid njon sa blesastin izrazima lica, dok El Tigre nije progovorija ka iz knjige.

- U pravu je, zbori ka Salamun. Oće kasti da ste ode kraljica koju niko ne more zbaciti sa poltrone, a šta bi tamo bili, među otin uštogljenin sviton? Konobarica, u najboju ruku KV kuvarica, pa jel’ van oto triba!? - gleda u nju plaho i nevino ka malo dite.

- Šta? Razvukla je lice u čudu i ljutnji, nagnivši se naprid s rukaman na bokoviman.

- Ja da bi bila tako nisko među ugostiteljskin osobljen Ha en beja!? - gleda u njega i sikće ka zmija na žabu.

A kuvar specijalist, to ništa!? To je oni meštar zanata koji znade sljubljivati spizu i pića, koji se razumi u vegetarijanstvo i da ne nabrajan više. Drugome bi oto priuštili radije nego meni, svojoj i rođenoj šta van je tolko dobra učinila ka da ste mi najuža familija, istresla se na nji’ ne bi kalamita prohujala takon žestinon.

Da spiza ne propadne

- A skužajte - otpovrnija je El Tigre i sakrimice namignija svomen kompanjonu videći u čemu je stvar.

- Oćete reći da je sljubiti oglavinu sa buncekon, pancetu sa siron vino sa radenskon i od vege spize napraviti zelenu oli salatu od kiseloga kupusa baš oto šta je tražila Ha en be!? - privatija je igru štucigavanja B.S. Uskoro. Ja bi reka da se sa otin kulinarsko poslužiteljskin znanjen najprije morete javiti u Ured Prisidnika RH kada raspiše natječaj. Zoki voli spašavati spizu da ne propane...

- Bil, jedino ako triba služiti Prisidnika od kartuna - rekla je ništa manje musasto.

- Dobro onda, zaustija je El Tigre. Vidićemo ima li Zeko kojega viška!

18. travanj 2024 23:32