StoryEditorOCM
Glava šotobracoGlava Šotobraco

Sinergija (o)glavine i tila

Piše Branimir Periša
2. travnja 2023. - 15:11
Djelatnici čistoće svakodnevno prazne kontejnere za smeće i odvoze komunalni optpad.  Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Eto kakvi smo mi judi! Ne valja ako izgubiš fuzbalsku utakmicu, a nije dobro ni ako dobijemo, ka naša reprezentacija Osmanlije u utorak! - grinta Dobra Parona na informaciju da je vozač iz Drniša komen je policija izmirila 1,37 alkohola u krvi službenike vriđa na sva justa.

Veselje zbog pobjede

- To je bilo od veselja zbog pobjede. Šta bi tek učinija da smo izgubili? Bil‘ onda napa‘ policijsku stanicu iz svega raspoloživoga oružja!? - obraća se ona nervožasto svojin najmilijin gostiman. Vidu oni da jon južina sviri možđanima, pa okriću stvar na valcer.

- Ka prvo - progovorija je El Tigre - nije lipo govoriti za ljude da su Osmanlije. Nismo u sridnjen viku, nismo pod janjičarskin opsadaman i nisu oni dušmani. Oni su Turci i jedino su nan bili nogometni rivali. Ništa više od toga! - tenta ju El Tigre i sve daje mot svomen kompanjonu. Bili Smo Uskoro jedva je dočeka priuzesti štafetu; taman čvaka bokuniće oglavine sa pijatića i ronza da je tvrda ka magaretina, jedva bi je pas sažvaka. I da bi najboje poslužila u boju protiv neprijateja.

- Kada je bila skuvana? Za vrime osmanlijskih opsada!? Jesu li naši branitelji od Osmanlija nešto vakoga ispaljivali iz topova u nedostatku kugla? Nisu, sto posto, jerbo da jesu, ne bi opsada potrajala tolko! - naniza je puste uvride na račun nježinoga gastro brenda. Kada je ki galeb proguca i zadnji bokunić tobože ne jestive praščevine, naručija je veliku čašu vode. Ona je u trenu u otoj gesti ugledala mogućnost da mu začepi justa.

- Ne, ne, evo van dva deca vina na moj račun. Da moja prilipa oglavina ne pomisli da ju je pas izija! - metnila je prid njega punu čašu uzvraćajući na uvridu uvridon.

- A vi onda drugi puta, al‘ u drugomen lokalu, naručite lososa, pa da vas vidin! Jerbo je losos, čita in ona iz neke raskupusane novine, jedna od namirnica koju velike i male butige zbog bakterija najčešće moraju povlačiti iz prodaje. I ko je ikad vidija da je oglavina na takvoj listi! - ne uzmiče sa svoga.

- Je l‘ vi oto oćete kasti neka narod jide lososa, ako već nema za srdele!? Nešto slično je davno rekla jedna kraljica, pa su je skratili za glavu - jopeta tenta El Tigre.

- Lako za oto šta je rekla nika okrunjena glava prije 300 godina, nego šta je tija kasti direktor spliske "Čistoće" Ivica Karoglan u izjavi da in se zbog visokih plaća u firmu javljaju judi sa fakulteton. Međutin, slabo prolazu visoko školovani, jerbo škovacin triba "imati mozak u sinergiji sa tijelon" kaže direktor. Težak je fizički posal vući kontejner i staviti ga na hidrauliku. Škovacini tribaju biti kompletni za taj posal, ma šta to značilo! - zainteresirala ih je za novu temu.

Sniga do ramena

- Priznajen, ja san najprije za sinergiju oglavine i tila, ali to šta govorite čak je puno složenije od ekološkog vlakića "Zelenoga grada" koji bi iša skalinadon priko Gorice i kupija škovace. Ćihu, ćihu! U!U! - imitira feratu parnjaču El Tigre.

- Je, ali će "Zeleni grad" ipak prije riješiti tehnički problem kako će vlakić voziti priko skala, nego šta će HŽ postići da moderni vlakovi iđu prugon, naročito u Dalmaciji - tvrdi B.S. Uskoro.

- To je zbog menađera u HŽ-u, jerbo su oni u sinergiji sa lektiron iz osnovne škole. Tek su na sredini dičjeg romana "Vlak u snijegu" Mate Lovraka. Sniga ima do ramena, ferata je blokirana! - zaključila je Dobra Parona.

18. travanj 2024 09:54