StoryEditorOCM
Glava šotobracoGlava šotobraco

Protiv klimatskih promina triba se boriti tako da se grade široki trotoari!

Piše Branimir Periša
25. ožujka 2023. - 21:05

- Eto na! Liti će nam stići još više toplinskih valova i šuše, a nevere će biti intenzivnije. Rekla je doktorica Branka Ivančan Picek, navr’ šefovica svih naših meteorologa, da ne pomislite da san otu najavu katastrofe iz prsta iscicala! - obraća se Dobra Parona svojin najdražin gostiman.

- Je, poznato nan je! - javija se El Tigre, dodajući kako tute ima još jedna stvar. A ta je da nacije iđe sve deblja. Rvati su postali pretili, oće reći da se valjaju ceston dok iđu, ka baluni napunjeni vodon. Po trotoariman zapinju jedni o druge, tuču se bočimice ka barke na vezu i sva srića da je umeko, jerbo bi tute bilo teških ozljeda.

Katastrofični prizori

- I aj’ ti sada odoli klimatskin prominaman - nastavlja on nizati katastrofične prizore otromboljene nacije koja se pretvara u bokobrane velikih brodova. Jerbo, pretil čovik ionako je u papru s kretanjen, a morete zamisliti kako mu je tek nositi se sa velikin vrućinaman!? I kako će brzo uteći kada naglo okrene nevera? - govori El Tigre sve potajice pogledavajući na svoj štumak obilato priliven iz gaća. Aj dobro, ipak se vidu vrvi od postola kolko-tolko. Nije strašno.

- Znači, protiv klimatskih promina triba se boriti tako da se gradu puno širi trotoari!? Ili san nešto krivo razumila!? - zbunjeno pogledava Dobra Parona u svoje mušterije.

- Aj dobro, klima se minja, ali okolo ote navodne pretilosti nacije bojin se da smo zagancali za ono šta govori jedna druga doktorica, a to je Sanja Musić Milanović - priključija se Bili Smo Uskoro.

- Ja baš i ne vidin otaj pretil svit - nastavlja - a ona bome, gleda svoga muža, Prisidnika Zokija kako mu iz dana u dan reste konfekcijski broj. Dr. Sanja očito ne more utjecati na svoga muža, pa se pribacila na cilu naciju. Te smo vaki, te naki, a narod ništa drugo nego slatkoran! A zapravo, Zoki je dobro nabotija, šta je, je, branče su mu došle ka u škrpuna, a za botun na jaketi triba imati dozvolu za nošenje oružja, jerbo, ako nako napet pukne i koga smiri u čelo...

- Je, i sada svakomen triba biti jasnije zašto se Zoki okomija na ministra obrane Banu! Ljubomoran je šta je ovi ipak elegantan! - klima glavon odobravajući El Tigre.

- A, ne! - štiti Dobra Parona svoga jubimca Zokija. On je plemenit čovik i dobro je odgojen. Spiza se ne smi bacati, grijota je i onda kada ga zovnu, ka za vrime karantene: “Prisidniče, ima lipe ribe, baciće se ionako!” - on će riskirati kršenje propisa i uredno potrati sve šta se stavi prid njega. Ne dan na Zokija! Kako je samo niki dan ofrega onoga župana vukovarsko-srijemskoga, Dekanića! Puno lipo reka je ono o zloupotrebi moći i utjecaja na njegov račun! - zatrepćala je okicaman.

- A jelte? - naperija se El Tigre. A kako je moć i utjecaj zloupotrebila doktorica Sanja, kada su se one dvi četverice nježinog sina pritvorile u petice! Šta je oto, da vas vidin!?

Zaštita carskoga mesa

- A šta? Mi smo taka nacija! Ne moremo odbiti doktora, nikad ne znaš kada će ti zatribati! - pogledala ga je njanci da je zatrepćala. Nastalu neugodnost je prikinija B.S. Uskoro. Po njegovu, kontra pretilosti, bilo toga oli ne, najboje se bori Plenki na čelu Vlade.

- Ma je! - podbočila se ona. Pretiloj naciji zaštititi cijenu onoga masnoga carskoga mesa od prasca!? Da još više kvasamo!

- To van je lukavo - smireno odgovara. Ono šta zaštitite od poskupljenja, otoga više nema na tržištu. Nema, druge, osin drastično, pa i justa zašiti ustriba li! - Vamin je ionako dovoljan malašni prorez za slamku, brige vas! - odrebatila je i pogledala u čašu prid njin.

18. travanj 2024 14:45