StoryEditorOCM
Glava šotobracoGLAVA ŠOTOBRACO

Namisto susvite na kraju lita, plesaće se ’Permanentni tango u Đevrskama’

Piše Branimir Periša
10. rujna 2023. - 15:15

- Eto, posralo ga! To bi ipak triba biti sritni znamen pa svima želin da priko Plenkija sve nas oblije blagostanje - zacičala je Dobra Parona prinoseći vijest dana svojin najdražin gostiman.

- Dica, dica, posrala vas tica! - tako je govorila moja baba želeći nan svako obilje. Jedino nisan baš sigurna važi li oto za galebinu i njegovu probavu? Brrr! - stresla se ka mačka kada upane u vodu.

Srića sto posto

- O, da, kako ne! To šta je galeb na Braču iškagaca premijera sto posto donosi sriću! Pa ol‘ Plenki u kasnijoj izjavi nije reka da će Vlada pokreniti mehanizme da se kaznu svi koji su profitirali otkako je uveden euro, a usporedo će u sveobuhvatnomen paketu mjera naročito siromašnin građaniman pomoći da sačuvaju standard - podsjetija ih je El Tigre.

- Ma oto je upravo prekrasno za čuti! Zamislite, Vlada će dati sve od sebe da nježin paket mjera za zaštitu od inflacije sačuva standard sirotinje… - sa glason punin ironije rekla je Dobra Parona. I onda in je izrecitirala zamišljeno pismo Vladi i premijeru jednoga od najviše ugroženih građana: "Dragi Plenki-Mrazu, molin te da mi na jesen i u zimu osiguraš da sačuvan svoj standard kako i dalje ne bi moga krpati kraj s krajen. A na lito, neka cina pomidora ostane ista, tolika da neman niti za kil onih mekših, ionako mi šug ne prija žuči. Fala, puno će mi značiti." Nakon šta je oto izbiflala, Dobra Parona brzo se prikrstila i sebi u bradu, jedva čujno rekla: "Apage!"

- Lako to, a šta će tek biti kada krene najavljeni obračun sa profiteriman otkako je uveden euro? - priključija se razgovoru Bili Smo Uskoro. Dosad je nezavisno rvasko pravosuđe beskompromisno obračunalo sa frizerkon i pekaricon jerbo su u daniman uvođenja eura poskupile namišćanje frizure i burek jedva za kunu. Morete zamisliti, govori in naslađujući se, kako oni u Briselu čitaju ote izvještaje iz naše Rvaske!? Aj, frizer, to je skoro internacjonalno, al‘ buregdžija!? Vot a fak! - zamišlja on evropske ćate kako vapu lomeći jezik na bureku, a nije vruć njiman, nego namin.

- Ja predviđan da će žestoki obračun sa profiteriman sada biti na pijaci. "Zašto su ti pomidore 3 eura, kolka je oto marža u odnosu na troškove proizvodnje i transporta!?" - uperiće svitlo u oči inšpektori nekoj prodavačici. Jadna, odgovoriće in neka za ote podatke pitaju u stranomen trgovačkomen centru di ih je kupila, a na oto će jon istražitelj reći da in je do tamo daleko ići, a i ne mogu od smija. Ona in je puno bliže, taman na dohvat, pravi dezert za neovisno rvasko sudstvo.

Brački sirotan

- Čujte - progovorija je zamišljeni El Tigre nakon dužeg mučanja, pitanje je jel‘ ono bija galeb šta se istresa na Plenkija? Jerbo, to je bilo nešto slabo, kap-dvi… Da je bila prava tica, progorilo bi mu veštit, to je živa ačida.

- Biće je niki brački galeb, mršavi sirotan - govori B.S. Uskoro. - Nego, ja mislin da će sve naše probleme rišiti cjelogodišnji turizam. Jerbo, kada je sezona, onda nema nikakvih problema, svi se odgađaju na jesen. Ako je turizam cilu godinu onda više neće biti jeseni. Nema jeseni, nema problema.

- Znači, bez susvite na jesen, ka u Arsenovon "Posljednjem tangu u Đevrskama?" - radosno je zaključila Dobra Parona.

- Plesaće se "Permanentni tango u Đevrskama". I virujte, prava je susvita onda kada se iste stvari neprekidno ponavljaju….

02. listopad 2023 20:35