StoryEditorOCM
Glava šotobracoGlava Šotobraco

Kako je u betulici umisto otvorenih, obilježen dan zatvorenih vrata i ponistara

Piše Branimir Periša
6. svibnja 2024. - 17:15
Sibenik, 010522. Tradicionalna proslava Praznika rada na Jadriji uz podjelu graha gradjanima.Niksa Stipanicev/Cropix

-Bome! Ja bi se zamislila da san na vašen mistu! - rekla je Dobra Parona jedva suzdržavajući smij svome dragome Bili Smo Uskoro.

-Jelte, a zašto? Ko bi pomislija da se uopće morete zamisliti! - odvratija je otrovno i silovito, ka iz topa.

Oto je nije badnilo kolko je crno ispo‘ nokta, nego je nastavila misao: želila je reći da mu je Prisidnik Zoki oteja nadimak. Poslin svega šta je izgovorija, obećava i tija napraviti za vrime predizborne kampanje tribalo bi ga nazvati Bili Smo Uskoro Premijer.

-Eto to, ništa više! - zakikotala se i pokrila justa rukon.

-Očito se bilo na Slapoviman Krke jučer. - spreman je B.S. Uskoro na svaku provokaciju ka zapeta puška. Fažol je vidi se, bija dobar, ka i uvik za vojsku puka županijskoga na Prvi maja. Dobro su rekli na Radio Šibeniku da je dan poslin krčkoga fažola Dan otvorenih prozora. Prema tomen, otvorite ponistricu neka uđe friškoga zraka!

Dobra i poštena gazdarica prvo je zbleznuto zastala i tek onda je svatila šta je ovi tija kasti.

-Ni kusila se nisan! - počela se opravdavati netremice ga gledajući u oči, sva crvena u licu od neugode.

-Bila san skroz hortkulturno raspoložena, stala san u red jedino za sadnice lovora i ružmarina i uspila dobiti po jednu. Časna rič! Evo, ne makla se sa ovoga mista!

-Ne znan, ne znan! - otpovrnija je on. Po svemu bi čovik reka da ste bili jedino u redu za fažol. I da ste uspili čak i repete dobiti!

Onda je u betulicu upa El Tigre. Još je na vratiman čuja najvažniji dija razgovora, pa je reka da je oto sa otvorenim ponistraman skroz relativna stvar. Jerbo, čovik nikada ne zna šta je vanka.

-Možda je zrak šporkiji nego oni unutra? Evo, kako‘š provitriti Rvasku, recimo? Postoji opasnost da ti kroza otvorenu ponistru uđe recimo, vonj od Bugarske...

-Ajme, nemojte jopeta o Bili Smo Uskoro Premijeru, pravin imenon Prisidniku Zokiju! Ko će provitriti nakon njegovih izjava? - zavapila je Dobra Parona.

-A jeste li sigurni vitri li on, ili poslin njega triba vitriti? - ponavlja El Tigre teoriju relativnosti čistoga zraka.

-Jo vas! Zoki je sada je napravija priustroj svoje napadačke vojske. - zapalila se ona i nastavlja u jednomen dahu.

-Ohrabrija se otkako su došli oti rafali, pa sada Plenkija napada priko Bugarske. Neka molimo boga da ima neko gori od nas; Bugari na to ulažu diplomasku notu, kažu da oto ne korenspondira sa odličnin bilateralnin odnosiman dvi zemlje. Eto na, došli rafali, i Zoki odma napravija đir priko Bugarske da bi rakete ispalija na Banske dvore!

-Je, i sada vidite da od pustoga diplomaskoga jezika jopeta ne znamo pravu istinu! Daklen, jel‘ Bugarska jedina ispo nas? - smijulji se El Tigre. Na to je pravi B.S. Uskoro reka da njegov imenjak sa Pantovčaka zapravo, jedino more biti ljubomoran. Jerbo je u njegovo vrime, kada je bija pravi, a ne Bili Smo Uskoro Premijer, Rvaska kojon je upravlja bila ispod Bugarske, a sada je ipak zub visočije.

-I ne bila, kolko je godina prošlo! - rekla je Dobra Parona. Na to in je B.S. Uskoro povjerija nedoumicu od otomen kako provitriti (polu)otvoreni prostor, ka šta je nova pijaca u Biogradu. Di je gradonačelnik Knez na otvaranju reka da se izgradnja teke rastegla, ali niko ništa nije ukra, šta je ipak najvažnije. I ako je on nešto maznija, neka mu bude oprošteno. Poslin njega je ministrica poljoprivrede Vučković rekla da se nježin resor eto, bavi sveukupnin ruralnin razvojen...

-Ma kakvi razvoj! - uskobečila se Dobra Parona. Šta više šoldi iđe u poljoprivredu, ona to slabija. Di je lova!?

-Eto, to je pravo pitanje! - reka je El Tigre i zatvorija vrata od bufetića. Pogledali su ga začuđeno, a onda se betulicon raširija strašni smrad, samo šta pločice nisu spuzle sa zida. Netremice su se zagledali u El Tigrea koji je samo reka:

-Ma to van je samo malo vitra! Zatvorite još i ponistru gospođo, vanka je zrak šporkiji...

18. srpanj 2024 10:01