StoryEditorOCM
Glava šotobracoGlava Šotobraco

Kako istragu o ‘Čavoglavama‘ pribaciti u Sloveniju?

Piše Branimir Periša
23. prosinca 2023. - 09:40
Bregana, 201023. Od ponoci na slovenskim se granicnim prijelazima privremeno uvodi policijska kontrola ulazaka drzavljana trecih zemalja u Europsku uniju, koji ce moci prelaziti samo na 14 cestovnih i osam zeljeznickih prijelaza s Hrvatskom i Madjarskom, zbog povecanog rizika od terorizma u Europi.Damir Krajac/Hanza Media

-Sva srića pa Šibenik nema tramvaja! – rekla je odjedanput Dobra Parona, nakon šta je bez riči dugo gledala kroz ponistricu svoje betulice. U vidokrug su jon upala dvojica prolaznika maškaranih u Dide Mrazove, a do bufetića su dopirali zvuci adventskoga programa iz Đardina i vesela cika dice sa klizališta na Pojani.

-Kako van je samo tramvaj pa na pamet? I zašto? – pita je začuđeno El Tigre.

– Pa lipo – odgovorila je. Dočin ona negdi vidi Dida Mraza, odma se siti one epizode iz zagrebačkoga tramvaja. Ne more pomoći sama sebi, jače je od nje. O Božiću, o Božiću!

Dvoje Dida Mrazova u praznin koliman vozu se u remizu i pivaju „Zvončiće“ na riči Tomsonovih Čavoglava. Neko treći snima na mobitel, judi se šalu i veselo cirlikaju, e da bi dan poslin ota snimka osvanila na jednoj televiziji nacjonalnoga dometa ka veliki problem, biće za sigurnost putnika u praznomen tramvaju. Skoro ka teroristički napad! Onda su novinari čeprkali dalje, sve dok nisu iskopali izjavu uprave ZET-a da se okolo toga provodi istraga.

-A o čemu pitan se? Di su oto Čavoglave zabranjene i ako jesu, koji je sud tako prisudija? – gleda ona u svoje najdraže mušterije široko otvorenih, začuđenih okica.

-Da nije koji sud u Puli? – upita je naivno Bili Smo Uskoro, dodajući kako u našoj zemji vaik ima niki vaik spremni domaći izdajnik, cili pritvoren u uvo. Na oto se Dobra Parona, po refleksu iz starih, udbaških vrimena, oprezno osvrnila okolo sebe, cila pristrašena da ih koko ne sluša. Danas je sve oto lakše sa mobiteliman; snimi ti žbir glas, sliku i video, vrag odnija i tenhologiju. – zavapila je.

-Ja znaden kako oto sa Čavoglavaman triba razrišiti jednon zauvik!- priključija se El Tigre iznoseći pakleni plan. Ni šef diplomacije Grlić Radman ne bi smislija bolje. Stvar je u otomen, nastavija je, da Tomson na početku svake izvedbe povikne „Za dom!“, a ijade iz puplike da mu gromko, ka jedan, odgovoru: „Lesnina!“ Onda je zasta, zbog efekta, međutin, na to su se u njega upiljile jedino začuđene oči.

-I šta onda? – pita ga ona netremice trepčući okicaman. -Ništa posebno, osin šta se nakon toga istraga primisti u Sloveniju. Pa neka njih rešetaju kako i zašto „Za dom!“, koliki je otaj dom i ima li u njemu mista za svakoga – objašnjava El Tigre.

-Slovenci su ionako manjina, s obziron na to kolko ih je! – ublesavo je primjetija B.S. Uskoro, na šta je Dobra Parona, jopeta se osvrčući oko sebe da nema neželjenih ušiju, zavapila:

-Ma, ostav‘te se toga, ima puno lipših stvari ispo‘ šibenskoga blagdanskoga borića.

-Ima, kako kome! – uzviknija je spremno Bili Smo Uskoro. Evo, euri su došli ka i kune!

-Kako to nije slučaj sa mojon plaćon!? – uozbiljija se El Tigre. Odgovorija mu je da ni u njega nije bolje i da je taki razgovor niki dan vodija sa prodavačicon na Pijaci. Kada ju je upita zašto je na nježinome banku ista stvar skuplja nego u drugih, odgovorila mu je da ništa nije svatija u vezi sa euriman koji su došli ka i kune.

-Taki je vrtal da eura iz njega ima ka i nekada kuna, a da nisan više sijala ni kopala - odgovorila mu je kuma. To je reći zelena tehnologija!

26. travanj 2024 02:30