StoryEditorOCM
Glava šotobracoGlava Šotobraco

Jel‘ veća katastrofa kada plin ode u lagum po staroj, ol‘ po novoj cijeni?

Piše Branimir Periša
6. veljače 2022. - 16:34

Dobra Parona dočekala je svoje najmilije mušterije sa saketon nataknutin na glavu. Ispod najlona provirivala jon je kosica nečin primazna ali je ona otaj saket, čiji natpis ne smimo reći jerbo nikomen nećemo davati reklamu, nosila sa primjerenon elegencijon. Bože moj, ka da jon je otmjeni Dijorov kapelin na glavi, tolko je bila uznosita iza svoga caklenoga šanka.
Skužajte, je da van oto na glavi stoji cakum pakum, za pasti na guzicu, ali... Jel' van se neko možda, da prostite, popiša iza šanka!? - otrovno je ubada El Tigre i njuši zrak šireći nozdrve, ka strvan pas. Šta je, je, teke daje amonijakon, pitanje je na mistu, iako svi znadu u čemu je stvar.
- Ma je, sigurno! Kolko ste samo godina nabili u taj dio tila na kojen sidite, da ne govorin o bračnomen stažu, pa ne znate da piture za kosu imaju taki oštriji mrliš, po amonijaku! - rekla je ona smireno, ne dajući se isprovocirati.
- Aha! - rastegla su nji' obojica u jedan glas, ka zborno pivanje. U otomen je dakle, stvar! - klima glavon Bili Smo Uskoro, a EL Tigre bez glasa potvrđuje.

Ni zrna žita

- Šta se mene tiče, ni zrna žita ne dan neprijateju. Oću kasti, ne iđen više u frizerke, kud puklo da puklo! Pa nisan luda plaćati ko zna kolko - kada poskupu frizeri prije uvođenja eura - za ono šta mogu sama napraviti! - ponosno je uzdigla glavu, sve jon oni saket šuška na njoj.
- Ma ajte, otpovrnija jon je El Tigre, neće se bog zna šta strašnoga dogoditi. Eto, rekla je ovih dana šefica one njiove frizerske udruge u Zagrebu, da će eventualno doći do kakvoga zaokruživanja, radi lakšeg isticanja cijene i ništa više!
- Aha, kako da neće, sumnjičava je ona. Tako je biće, i onaj fini i sposobni gospodin Miloloža, vlasnik i direktor 'Munja' tvornice akumulatora u Zagrebu mislija da će biti zaokruženo poskupljenje plina, kad ono, puc, doša mu račun skuplji i okrugliji ni manje ni više nego 350 posto.
- Aj dobro. A šta će vaša frizerka kada vi poskupite kavu, pa ćikara dođe na 20 kuna? Neće je više uzimati kod vas? - ne da se El Tigre.
- Oće neće, baš me brige. Ionako me je zadnji put uvridila, jerbo da je čekala tolko dugo da je poslužin, ka da san išla u Etijopiju ubrati kafu, pa dok san je ispekla, samlila, skuvala... Neće mene niko vriđati u mojoj butigi, to nikako! - rekla je odlučnin glason. Uostalon, dodala je, ja ću kavu poskupiti zbog objektivnih razloga, jerbo je slabo urodila tamo di je najviše uzgajaju. A šta mojoj frizerki ima slabo oli dobro naresti? Četke za kosu? - ljutito je bubnila štracon o šank.
- Eto, kako ćemo naprid, kada nemate ni zrna solidarnosti niti razumite druge oko sebe. Pa, poskupiće jon struja, recimo – objašnjava jon B.S. Uskoro.

Zamisli da eksplodira

- Neka metne solare! - zaključila je Dobra Parona ota nepomirljiva međucehovska trvenja. Onda je za kraj dodala kako jon je puno smišno da je dugoročna strategija razvoja Grada Šibenika predvidila da benzinske pumpe radi sigurnosnih razloga ne bi smile biti u užen gradskon urbanon području, ka ona pumpa na obali...
- I, šta je tute smišno? - izbečila su se u nju dva para radoznalih očiju.
- Pa, smišno je oto šta smo u međuvremenu dobar dil grada opremili plinovodon. Tamo imaš rezervare od goriva na jednomen mistu, ka opasne, a vamo ti plin iđe kilometriman ispod graskih ulica. Dašta je nego smišno, rekla je.
- E, zamislite da eksplodira!? - svatila su ova dvojica poantu.
- Jel' veća katastrofa da ode u lagum po staroj, ol' po novoj cijeni? - postavila je ona zadnje pitanje bez odgovora prija nego šta je zavrtila turu na račun kuće.

20. travanj 2024 08:35