StoryEditorOCM
Glava šotobracoGlava Šotobraco

I 13. prase bavi se prasetinon dok uzalud čeka na početni kapital, 13. plaću na kraju godine

Piše Branimir Periša
19. prosinca 2021. - 09:07

Bome, dobro govori naš uvaženi ekonomista šjor Ljubo Jurčić da triba ulagati u realne stvari i tako se odupriti inflaciji, rekla je Dobra Parona svojin najmilijin gostiman listajući friške novine. Tute je, negdi na početku, objavljen razgovor š njimen, di svituje narod neka kupuje nekretnine, jerbo se njima vridnost brzo vraća, za razliku od burzovnih kartušina i dijanica u firmaman.
- Daklen, promrmljala je, ja ću sebi kupiti lipi apartmanić za ono eura iz štramca, a svit koji nema šoldi za nekretninu orjentiraće se na prikupljanje zaliha. Kupovaće cile trgovačke police brašna, uja i čega već ne, a u škrinje za duboko zamrzavanje potrpati cila stada stoke krupnog i sitnog zuba. O panceti da i ne govorimo, pa nan inflacija more puvati pod rep! Još pogotovije budemo li čuvali na inflaciju ipak otpornije eure, a ne kune, svečano je dobra i poštena gazdarica objavila El Tigreu i Bili Smo Uskoro.

Pametan ekonomista

El Tigre se nadviruje šta to ona čita, sve dok jon nije istrga novine iz ruku, jerbo su svi oti Jurčićevi sviti sproću inflacije izneseni pod naslovon 'Kupujte nekretnine – i pancetu'. Istrgnija je otu stranicu novina, presavija je i strpa u žep, ka da se ništa nije dogodilo.
- Ol' se i vi spremate kupovati kvadrate!? – progovorila je potcjenjivački, s visoka. Ma otkuda njemu za nekretnine, iskrilo je iz nježinih lipih okica koje su ga netremice promatrale.
Reka jon je da je uzeja otaj članak iz novina ne bi li svojoj ženi dokaza kako je on pametan ekonomista barenko ka doktor Ljubo Jurčić.
Naravski da ona u to ne viruje ni izdaleka, međutin, El Tigre se sada iskreno nada da će Jurčićeva izjava prosvitliti njegovu bolju polovicu. A ona smatra da kvadrati u koje ulaže nježin muž svidoče jedino o tomen da je skroz poribambija, ni više ni manje.
- Je, ulažen u kvadrate, al' to su kvadratni metri pancete za zlu ne tribalo. To je jedino u šta mogu investirati, a ne ka neki, koji ne izdaju račune niti sada, a onda su ih pisali na škartocu, pa je jasno da mogu kupovati apartmane, prostrilija je Dobru Paronu pogledon tako da se odma smrzla.

Početni kapital

Doduše, nije jon vrag da mira a da ispo' glasa ne priboća da ni jedna žena ne bi pristala živiti u pršutani ol' na kominu, u šta je pritvorija stan i sobu od diteta koje više ne živi š njiman. Namisto tablice množenja, na zidu visu table pancete, m'oca i sina! – puna je sućuti za njegovu jadnu, bolju polovicu.
- A vi, šta ćete vi poduzesti ne bi li odrebatili inflaciju? – obratila se B.S. Uskro, stisnutome u kantun. Dotad ni riči nije progovorija.
- Ja van se isto bavin prasetinon! – procidija je su po volje, na šta ga je ona, ka realna žena od opipljivih stvari odma upitala o kojin je količinama rič i jel' cina povoljna?
- Pravo govoreći, čekan na početni kapital, pa van još ne mogu reći. Svakako, otkako smo u kapitalizmu taj moj kapital nikako ne stiže. A rič je o 13. plaći koju ima manje-više svaki stari Europljanin, slega je rameninam.
- A u kakvoj je oto vezi sa prasetinon!? – pogledala ga je ka da je nečitav u glavu.
-Da u kakvoj? – sada on gleda u nju ka da je skrenila. Pa, ako 13. plaće nikako nema, ćutiš se ka 13. prase, jednostavno!

25. travanj 2024 18:36