StoryEditorOCM
KolumneGlava Šotobraco

Fermentacijon kupusa do aute na letriku

2. listopada 2019. - 14:43

– Opala, evo i serijske Hondine aute na struju. Domet 220 kilometara, 136 konja, a bateriju napuniš za 30 minuta do 80 posto kapaciteta. Odlično! – promrmlja je sebi u bradu El Tigre, pari da će istoga trena iz škaršele izvaditi mac šoldi i u Hondi na letriku odjezditi u rumeno svitanje. Sklopija je novine i zagleda se u masnu maću na zidu Paronine betulice, godinaman na istomen mistu. Da je kojin čudon nestane, ćutija bi se odjedanput ka bez lipe slike na zidu.

– Znate – obratija in se Bili Smo Uskoro – sve razmišljan da bi Šibenik, pa tako i Rvaska, moga patentirati karić ka jedno potpuno ekološko vozilo. Daska, jedan cok, tri balinjere, po šake brukava – i vozaj, Miško, po inerciji...

Ona ništa nije odgovorila, zabavjena rizanjen retaja od lipoga, mrlišavoga pršutića, al' je zaganca El Tigre.
– Pa nije skroz loša ideja, ali to se more prodavati jedino zemljama u kojima su trendovi nizbrdo. Moliću lipo, karić više nije vozilo za Rvasku, budući da stalno restemo, a ja virujen Vladi. Je da to nije ništa baš za pasti na trepavice, ali se iđe uzbrdo, neka se znade. Znači, karić bi staja u mistu, oli čak blago klizija u rikverc – ne da Bili Smo Uskoro na postignuća svoje zemje, jerbo je naslutija zločestu namjeru svoga kompanjona.

– Naravski, vaik komplicirate i niste u koraku sa vrimenon – ozbiljnin glason uključila se u diskusiju Dobra Parona. – Karić nije loš, ali je ipak primitivan. Fali mu mrva naprednije tehnologije, ka šta je recimo sistem za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora. Za to se dobivaju poticaji, samo tako triba igrati i razmišljati! – rekla je odlučno i teoretski razradila vozilo luksuzne karoserije na podvozju karića. Doduše, na pedale, a one okriću i propelu na krovu. To je vožnja budućnosti i evropskoga trenutka!

– Doduše – dodala je skrušeno – još ne znan kako bi se struja iz propele na krovu dovela do sustava HEP-a, ali živin u dubokoj viri da bi rvaski genij rješija i otaj problem – nastavila se baviti svojin pršutićon.

– Eto na, gospojo draga – tužnin glason otpovrnija je B.S. Uskoro.

– Slušan vas i sa žaljenjen konstatiran da u svomen konceptu ekološke aute niste došli niti do baterije, uređaja poznatog već barenko sto godina čak i nižin obliciman života, kamoli ne i prosječnomen čoviku. Pa šta će van HEP u svemu tomen, za boga dragoga!? – zavapija je i poluglasno kaza da ga uopće ne čudi šta je mali Mate Rimac jedan i jedini.

– Pa ko će van postaviti mjerilo od struje, ako nema HEP-a? – pogledala ih je ka da nisu skroz čisti u glavu.

– Ma samo me zanima – zavapija je El Tigre – kako se ona salata od kumpira Jadranke Kosor s početka prošle krize pritvorila u vaki kupus, a zovu nan novu recesiju? To bi tek bija pravi patent – ko otkrije tajnu, postaće bogataš!

– Ma to van je najobičnija fermentacija! Samo triba osigurati stabilne uvjete! – rekla je Dobra Parona ne dižući pogleda sa svoga pršutića.

18. travanj 2024 03:41