StoryEditorOCM
KolumneGlava šotobraco

Duvan za stan

6. lipnja 2018. - 12:05

Dobra Parona odma se jutron ranije naprndusila kada je El Tigre iz žepića košulje izvuka tanko smotani cigaret i željno ga zapalija, a još mu nije ni pivu poslužila. Taki smrad stare, tinjajuće kanavaće davno nije oćutila u svomen bufetiću – a prošlo je tute more svita – pa je po ko zna koji puta počela grintati na odvratnu naviku svojih mušterija da in cigaret stalno gori ol u justima, dal' u čikopelnici. Nabaška, tresu pepel na pod, a ima i bezobraznika koji će ka dobar dan isto učiniti u pitar s nježinin rododendronon.

- Čitajte pojmljivo novine, pa ćete naučiti da okorjeli pušači ka šta ste vi, u svomen životu pocicaju i izdime vridnost trosobnoga stana. Ej! - unila mu se u facu sve se tukući prston u slipe očice – tro-so-bni stan!

El Tigre se nimalo nije da smesti dok je u se saliva dugi, okripljujući gucalj pive. Tek poslin šta je rukon otra justa od pine, upita ju je mljackajući, ka da nije njegova stvar, odnosi li se to na sve pušače ili samo one koji kupuju duvan? Jerbo, on je poznat ka grebator koji dugi niz godina ne troši na cigarete a puši ka Ture, pa za take uobičajena pravila ne vridu. Prema tomen, šta ga brige za trosobni stan ako je tuđi!?


Laži i obmane


- A šta se tiče ovoga, konkretnoga duvana - reka je razgledavajući gorući cigaret u ispruženoj ruci – e, tu ste u pravu i svaka van čast! Nemoš više izgrebat' pristojan cigaret, a ovaj od koga san pita sto posto je prominija dilera švercanoga duvana...

Dosad je ima robu kojoj se ništa nije dalo zamiriti i baš ću mu sasuti u facu šta ga iđe!
- Sveti moj Ante, zavapila je kršeći ruke, pa morete barenko na Svjetski dan nepušenja biti malo ponizniji! Kada već ne minjate navike i retoriku, baranko danas malo mučite! - prigovorila mu je gledajući ga ka da je kakva egzotična beštija, varan sa Komoda u najmanju ruku.

- Ne dolazi u obzir, reka jon je s ulaznih vrata u betulicu, di je taman, maniron presretača na auto putu zaustavija novu žrtvu u prolazu, siguran da otaj vaik ima solidan duvan.

- Ni oni ne minjaju retoriku, pa šta bi ja - objašnjava jon povlačeći pod noson friško ogrebani cigaret. Mmmm, dobar, još je ima snage kasti tražeći od nje vatre. Oni, to su ovi antipušači, pa kada in ne upali usporedba sa stanoviman, ka staron boljkon rvaskoga naroda, prigodice počnu operirati i sa velikin brojen dice i mladih šta duvanu. Međutin, tvrdi El Tigre, to su najobičnije laži i obmane, jerbo mi uopće nismo neki posebni pušači, čak smo i prava kamilica u otoj kategoriji.


Državna trošarina


- Ako naša dica napuštaju roditeljski dom sa 33 godine, šta je to onda? Neš' ti mladosti za početi dimiti, prema tomen, o čemu govorimo' - složija je nevinu facu i sve tako pogledava Dobru Paronu otpuhujući dim prema njojzi. Onda, nastavija je, dolazu ovi sa zdravstvenin argumentiman, ka da odavno nije poznato kako čestitoga pušača, ako oboli, zapravo satare državna trošarina, a ne navodna štetnost duvana. Ništa od toga njega ne dodiruje, a sve i da je istina, di to na škatulaman cigareta piše da pušenje tuđeg duvana ubija? - niže El Tigre argumente sebi u korist.

-Svaki sedmi Rvat radi izvan zemlje i po tomen smo u samomen vrvu EU! Međutin, zašto svaki loši poličar radi i odlično živi u Rvaskoj? - komentira Dobra Parona tekst iz novina ne bi okrenila temu, ali uzalud...

-Zato šta pušu naš duvan. Više i ne pitaju, a škodi nama! - reka je El Tigre za zavišću u glasu. Da mu je samo postići taki stupanj vještine grebanja...

28. travanj 2024 06:51