StoryEditorOCM
KolumneGlava u balunu

Dubrovačka poruka Šibenčanima

8. veljače 2020. - 12:16

Nekako istodobno, kad su na godišnjoj fešti šibenskog sporta dodijeljena zaslužena priznanja bivšim reprezentativcima. nogometašu Nikici Cukrovu i (posthumno) veslaču Nevenu Guberini, iz Dubrovnika je stigla vijest, koja silno raduje sve starije šibenske sportske djelatnike. Posebice nogometaše i jedriličare. Marinko Mikulandra- Miki, koji se odavno preselio na Stradun, dobio je Nagradu grada Dubrovnika za životno djelo. Zbog neumornog rada u nogometnom klubu GOŠK, među jedriličarima Orsana, ali i u Dubrovačkom savezu sportova.

 

- Sretan sam, prijatelju, kao malo dijete. Iako mi Dubrovčani nerijetko znaju spočitati ‘kad ćeš više prestati spominjati Šibenik’, ocijenili su kako moje drage šibenske uspomene nisu prepreka da mi dodjele najveće dubrovačko priznanje – javio nam se telefonom Miki, koji kao predsjednik Orsana ne propušta nijednu šibensku jedriličarsku regatu za sv. Nikolu, ali ni pomoći svom matičnom „Valu“.

 

Priča o Šibenčaninu Mikulandri kao dubrovačkom laureatu odvela nas je u dva smjera. Prije svega, Miki je bio važna karika u juniorskoj momčadi nogometaša Šibenika (Ivić, Panjkota, Matov, Čaleta, Mikulandra, Runjić, Perak, Miljević, Bakotić, Orošnjak, Lasan), koja je osvojila treće mjesto na prvenstvu bivše države daleke 1958. Usporedba tog uspjeha sa sadašnjim stanjem u mlađim kategorijama na Šubićevcu bila bi, neovisno o nizu talenata (Bulat, Laća, Grdić, Rak, Brkić…), dijelom bolna. Ne samo zbog ispadanja kadeta i pionira iz Prve lige, već i realne procjene dijela (bivših) trenera za mlade „kako dolaze nove, sušne godine“.

 

Mlade sekcije

 

Koliko god ta procjena zvuči sumorno, raduje inicijativa da se nogometni pokret u Šibensko-kninskoj županiji posve ujedini u bazi, posebice, kad je riječ o mlađim selekcijama. Da priča sa Šubićevca bude umrežena sa sve boljim radom mlađih kategorija u Vodicama, Školom nogometa „Joso Bego“, unešićkom Zagorom, kninskom Dinarom…

 

- Ne treba previše žuriti, ali držim da bi od velike koristi bila suradnja Šibenika i Vodica. Pa, mi smo se u ovom trenutku po broju dječaka i mladića u mlađim kategorijama približili Šubićevcu. A kad ima dovoljno talenata lako je učvrstiti suradnju i na razini prvih sastava, uvjeren je Marin Mikšić, predsjednik NK Vodice.
Veliko dubrovačko priznanje Mikulandri, te pomno praćenje proglašenja najboljih sportaša Šibenika u 2019. godini, nametnuli su nam posredno i drugu važnu temu šibenskog sporta. Tretman i položaj sportskih veterana. Temu, koja sugerira da Hajduk nije izuzetak, kad je riječ o zanemarivanju, pa i podcjenjivanju bivših sportaša. Nedavna misao vratara Vatrenih Stipe Pletikose ‘veterani su u Hajduku svedeni na marginu’ može se dijelom primijeniti i na najpopularnije šibenske klubove.

 

I neupućeni su na već spomenutoj fešti šibenskog sporta mogli primijetiti da bivši veslački reprezentativac Ante Guberina izbjegava kontakt s predsjednikom Krke Draženom Crnogaćom, koji je, također, bio odličan veslač. Ne, nije nam namjera arbitrirati u tom tihom sukobu. No, puno toga govori podatak da Antinog brata Nevena za posthumno priznanje nije predložio veslački klub nego nogometaši i vaterpolisti!?

 

U nedavno razgovoru za novine jedan od najuspješniji šibenskih košarkaških trenera Jeronimo Šarin nije mogao preskočiti glasno pitanje u stilu ‘ne mogu vjerovati da na Baldekinu nema mjesta za trenera i veterana Nenada Amanovića!’ Nije teško primijetiti da su na šibenskim (košarkaškim) tribinama rijetka pojava Nenad Slavica, Predrag Šarić, Bruno Petani … Igrači šampionske Šibenke.

 

Na Šubićevcu i u Crnici je nešto bolja situacija, jer tamo veterani kolo vode. Braća Bulat, Cico Ninić… No, „dubrovački slučaj Miki nas prosto tjera da veteranima Šibenika, jednog od najsportskijih gradova u Lijepoj našoj još jače otvorimo klupska vrata. U stručnim funkcijama i na počasnim mjestima.

20. travanj 2024 05:02