StoryEditorOCM
KolumneGLAVA ŠOTOBRACO

Dimna zavjesa

14. ožujka 2018. - 12:12

Bome, p...in dim doša je i do ministrice kulture. Pa šta je to, kakva je to paljevina koja iz Osijeka dopire do Zagreba? - pita se Dobra Parona okružena su dva-tri članka izrizana iz novina. Iz njih prati navodnu uznemirenost i ogorčenost među građanstvon izazvanu sa teke dima između ženskih nogu prikazanog na izložbi studenata fotografije u Muzeju likovnih umjetnosti. Bilo je to u vrime Adventa i zbog svega toga Muzejsko vijeće potaknilo je smjenu ravnateljice. Ne pomaže šta su eksponate postavili ugledni stručnjaci, sve je to ipak provokacija neprimjerena sredini i blagdanskomen vrimenu.

- Ajde, recite, je l' vama ovo uznemirujuće!? - odjedanput in je prid nos napečila štanpanu fotografiju koja je uzburkala duhove.
Bili Smo Uskoro zagrcnija se na iznenadni prizor blago raširenih ženskih bedara snimljenih iz ležećega položaja, a iz udoline ispod obrijanoga kritičnoga mista diže se teke dima, ka iz cigareta ostavljenog u čikopelnici. Za razliku od njega, El Tigre je, leden ka piva koju je cidija, dobro promotrija motiv. Čak se i malo udaljija ka da je na izložbi i znalački zaključija da njega tute ama baš ništa ne uzbuđuje.

- Aj, da je barenko malešni bus dlaka okolo, nako, a la irokez... Bez toga, ova slika more uznemiriti jedino vatrogasce - završija je s ocjenon i natega gucalj.

- E, u pravu ste, zamislila se Dobra Parona. Jedino njih vidin kako su napeti kada vidu otu fotografiju. Taman se jadni, želu malo kulturno uzdigniti i zaboraviti na svoj teški posal, kad ono dim, skoro ga moreš namrlišati. A di je dim, tute je i vatra, pa ajde gasi, vodu daj, pumpaj i nikada mira, čak ni u muzeju!

- Zanimljivi su ti građani koji su digli kuku i motiku ogorčeni fotografijon mlade Ane Petrović, da su čak i pisma pisali ministrici kulture, čije su službe financijski poduprle otu osječku izložbu - nadoveza se Bili Smo Uskoro.

- Ne uznemiruje ih štajaznaden, sumnjivo političko uskrsnuće njiova Osječanina, HNS-ovca Ivana Vrdoljaka, a dajen glavu na panj da je puno njih kupilo one njegove regulatore temperature za centralno grijanje šta je judima nametnija dok je bija ministar i sada su novce bacili u vitar. Navodno su govori B.S. Uskoro, matere dici rukaman zatvarale oči na izložbi, pari da dite znade šta je na fotografiji. I ja se triban dobro zagledati ne bi li raspozna motiv, ali, kada mali spazi Vrdoljaka na televiziji, dobije fraze i odma se počne kriviti u suzaman, jerbo uglednoga političara ćaća i mater vaik u vici i beštimi povezuju sa radijatoriman i onin u šta ih je otaj uvalija, razveza se B.S. Uskoro. To je sine, barba radi kojega se za skupe šolde smrzavaš u kući!

- Ako vi jedva raspoznajete žensko međunožje, znači da ste zaboravili kako izgleda i tribate minjati prezime... U Zagori, recimo. Baš bi van lipo pristajalo - inbokaje Dobra Parona vižitavajući ga pogledon od tanušnih nožica, do droba prilivenoga iz gaća. Primuča je oto nježino, ka da ništa nije rekla i ko la finta privrće kartice po takujinu.

Za to vrime El Tigre je študira one nježine novinske izreske i na kraju zaključija da bi Osječani, samo da in bezazleni dim između ženskih nogu nije zamaglija pogled, ministrici kulture tribali pisati ogorčena, prosvjedna pisma jedino zato šta u muzejskomen vijeću sidi bivši direktor komunalne firme za odvoz škovaca i održavanje groblja, pa neka ministricu pitaju koje su njegove reference da odlučuje o kulturi i artištima.

- Pa da! - plesnija se po čelu Bili Smo Uskoro. On je zapravo, upravljač s dimon. Jerbo, šta je više p.......a dima građaniman u nosu i prid očiman, to in, zajedno sa svin drugin dimnin zavjesaman manje smrdi dim od njegovoga deponija škovaca s kojin sto posto nije zna upravljati.

05. svibanj 2024 09:25