StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Buda i 'Changer'

1. rujna 2018. - 12:30

Ajte u P.M. Jedni, drugi i treći koliko god da ih ima. To je bitno, Budimir Lončar, Jugoslavija, ustaše i partizani, 41. i 91. A nisu bitni ovi radnici iz Uljanika koji nemaju za kruv, ljudi koji su pošteno radili, a nisu dobili svoje plaće... Svi biže vanka, a oni se bave pizdarijama, ko je di bija. Ostavimo se prošlosti, uvatimo se budućnosti, ekonomije, a ne politike. Ona nas je k vragu i dala!

Zbore tako ovih dana brojni po štekatima šibenskih kafića, čujete ih, uostalom kao i ja, možda ste i sami među njima, grintaju po društvenim mrežama.

I zvuče razborito, logično, ali u krivu su totalno, generalno. Jer, može vam ići na živce to što Budimir Lončar ide na živce Hrvoju Zekanoviću, ali pošteno govoreći Šibenčani su već sada od toga itekako profitirali. Jer, da nije bilo Bude Lončara, za kojeg se kao za crvenu krpu zakačio naš Hrvoje, ne bi se ni šibenska javnost zaintrigirala za priču koliko zapravo košta "Changer".


Daj, pa ću ti dat


Trista tisuća kuna govorila nam je naša gradska vlast. Neće baš biti, kazao je Hrvoje. Jer, pored tih 300 tisuća kuna dobili su oni besplatno na korištenje i sve gradske javne površine koje su tražili. A koje su nakon toga oni davali. Svojim sponzorima. Poput Garden pivovare, koji je na javnoj šibenskoj gradskoj površini - odnosno travnjaku - imala svoj šank. Na kojem je prodavala piće.

Tako stvarno nije teško bit sponzor. Kad ne platiš najam. Tu su ekonomiju doktorirali još naši socijalistički direktori, a poslije majstori pretvorbe kad bi ih iz komiteta - a 90-ih iz HDZ-a - zvali da dadu koju kunu za nogometni klub.

"A kako ću dat kad nisan uzeja?!" Daj mi pa ću ti dati! Samo nisu naši gradski oci naivni kao Milan Bandić, koji je pod istragom zato što je besplatno dao gradske štandove Udruzi u Ime obitelji, koja je na tapetu, jer podjednako smeta i danas Plenkoviću, kao i jučer Milanoviću - remeti duopol. Nisu oni tu javnu gradsku površinu dali "Changeru" izravno, nego zaobilazno. Dali su svojoj Turističkoj zajednici. A onda je TZ, koja je formalno suorganizator, to kao svoj dio dao besplatno na korištenje partneru u organizaciji.

Ništa novo. Tako je bilo i lani. S tom razlikom što je "Changer" umjesto 300 tisuća dobio 500 tisuća kuna iz proračuna. I lani je gore potpisani u istoj ovoj kolumni pod naslovom "Pošto Changer" - objavljenoj 7. kolovoza, 2017. (još se može naći na netu - javno pitao ovo sve isto, ali tada nije bilo nikakve reakcije od nigdje. Valjda zato što nije bilo Budimira Lončara.


Neki vole reprize


A i Zekanović je valjda bio teke u bolje s HDZ-ovom većinom u Gradskom vijeću - a i u Saboru - nego što je danas. Na njihovu žalost. Jer, evo već sada ih proziva - za Budu Lončara imate, a za udžbenike dici nemate! I nije zbog toga HDZ-ovcima svejedno.

I ne bih se kladio da dogodine - a to će već biti predizborna godina za redovne parlamentarne izbore 2020. - prije ne bude 'Changera' i njegovih 300 tisuća kuna, nego što neće biti besplatnih udžbenika. Dakle, dragi građani Šibenika, ako dogodine bude besplatnih udžbenika za sve vaše prvašiće znate kome vam je na tome zahvaliti - Budimiru Budi Lončaru! I njegovu dolasku na "Changer". I Hrvoju Zekanoviću. I na koncu HDZ-u. To se sve skupa zove demokracija. Kao što je demokracija da ima i danas lipi broj onih koji bi Budimira Lončara i njegove doveli ne samo na "Changer", nego i ponovno na vlast. Jer misle da bi pored besplatnih knjiga - ma šta knjiga, cijelog školovanja - i radnici Uljanika s njim i njegovima ponovno dijelili viškove.

I - umjesto što čekaju dvi zaostale - čekali kao nekad K-15 i trinaestu plaću. Neka pokušaju. Taj smo film već gledali, ali šta ćeš - neki obožavaju reprize...

19. travanj 2024 21:41