StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Biskup Ivas kao Ivo Lola

10. rujna 2018. - 11:12

Đava ti knjige odnija! Jesan li ti ja lipo reka da je sve zlo svita u njima! - mogu zamislit dijalog umnih glava šibenskog HDZ-a. Jer, da je vratit film unatrag, ne da bi kupili šibenskin prvašićima samo knjige. Sve bi oni kupili kad vide kolko ih je skupo došlo 300 tisuća kuna za koje su Cincinu i Zeki rekli da - nema. Možda bi i bilo, ali nije im bila potriba. Nije im tribala Cincinova ruka u Gradskom vijeću - kao ni Zekina u Saboru - jer su imali dovoljno i svojih. A oporbe se nisu morali bojati. Uzeli su pod svoje HNS - kao i Plenki u Saboru - a SDP je ionako oporba samo Beri.

Zeko, hop!

Pa je Zeko sjeo u busiju. Čekao i dočekao Budu Lončara. I odapeo: "Za Budu Lončara imate 300 tisuća kuna, a za dicu - nemate..."

Štaš na to reć? Ništa. Sve šta kažeš, reći ćeš protiv sebe. Jer će ispast da to nije samo trista, nego puno više - tisuća - kuna. Najbolje mučat. Napisao sam odmah nakon toga kako - zbog Bude - "Changera" dogodine možda i ne bude. Ali besplatnih knjiga za šibenske prvašiće svakako bude. Da sam bio u pravu, potvrdilo se niti dva ili tri dana poslije, kada je dogradonačelnik Paško Rakić - u čijem su resoru društvene djelatnosti - kazao: "U sljedećem proračunu 2019. godine imat ćemo jedan model sufinanciranja osnovnoškolskih udžbenika, a koji će točno biti, još razrađuje radna grupa." No, Zeko hop nije na tome stao. Jer, nije njegova meta bio Buda Lončar, ni "Changer".

Njihova meta su oni, HDZ i gradonačelnik Željko Burić. I politika koju vodi. Odnosno, ne vodi. Nego je - što Zekanović želi reći - vode drugi, a on je samo financira. Odnosno, sufinancira. Poput FALIŠ-a. Na kojem je Zeko pronaša ime Porfirija Perića i kazao sam sebi: "Ček, ček, pa je li to onaj sa snimke s YouTubea. Onaj što je otvarao usta kad se u Americi u jednom pjevalo "Što se ono na Dinari sjaji". I šutio kada je shvatio da je riječ o Đujićevoj kokardi na glavi. Je! Taj je! A onda je pogledao popis sponzora i financijera FALIŠ-a. I našao među njima ministarstvo kulture, grad Šibenik, Nacionalni park Krka. I opet odapeo. I opet neobranjivo. Jer, Zekina stvarna meta nije ni metroplit Porfirije ni FALIŠ, nego HDZ i šibenski gradonačelnik Željko Burić za kojeg smatra da je njegova "najslabija karika".

U tom su smislu u FALIŠ-u Zekanoviću i nehotice napravili uslugu kad su ga - preventivno, i prije nego je zinuo na tiskovnoj konferenciji - napali iz svih oružja. Morali su, branili su se. Ali zato sada u HDZ-u nelagodno šute. Šta god naprave, ne valja. Da napadnu Zekanovića? Pa se tako pridruže ljevičarima?! Pa to je baš ono što Zekanović hoće! A šta će reći birači? I šta ćemo mi reći njima. Zato su u HDZ-u još jedanput izabrali taktiku da mudro šute. I u tišini - delaju. Poput Milana Bandića.

Šta ti je tajming

Zašto Bandića? Pa, je l' se sjećate kako je Bandić "riješio problem" skidanja imena i table s Trga maršala Tita. Bio je to ustupak Zlatku Hasanbegoviću i Bruni Esih čiji su mu glasovi trebali u gradu Zagrebu. Ali, da se ne bi zamjerio ni lijevima - jer sutra će mu i oni zatrebati - onda je brže bolje postavio u parkić bistu Ive Lole Ribara. Slučajno ili ne, u srijedu ujutro, dok se fajt između "desnih" i "lijevih", u filmu "Tko to tamo p(j)eva", Marko Perković Thompson ili otac Vojo Bilbija, tek razgarao, na internet je odaslana vijest kako su "iz šibenske gradske uprave priopćili da je umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas predložen za nagradu za životno djelo Grada Šibenika. Odluku o laureatima donijet će Gradsko vijeće na sjednici 12. rujna."

Šta ti je tajmnig. I aj vi sad nekog uvjerite da je slučajan!

18. travanj 2024 08:43