StoryEditorOCM
KolumneGlava šotobraco

Banana čuva zdravlje nacije

29. svibnja 2019. - 11:44

Ima li za Rvasku koje drugo voće osim banane!? - ljutita je Dobra Parona dok striže okicaman priko izvještaja Hamburške investicijske banke o ekonomskomen zdravju članica EU.

A tamo, štaš' viditi, stoji da nan je zemja među pet najbolesnijih članica Unije, al' je ipak zdravija od najgore Grčke, Cipra, čak i Italije. Međutin, provedene reforme nisu ni približno dovoljne da bi Rvaska narednu krizu spremno dočekala... - pročitala je svojin najdražin gostiman zaključak izvješća i onda ljutito zaitnila novine u najmračniji kantun šanka.

- Pa koje drugo voće more biti naš simbol, kada smo i oblikon banana? Uostalon, ni jedna kriza – a stalno smo u nekoj – ne zna na koga se namirila! Svakoj smo isplazili jezičinu! - reka je na to štufo El Tigre i zagleda se u kaleticu, na šta je Dobra Parona, prebirući po možđanima oprezno rekla da jon se pari kako je naš prvi Prisidnik, dr. Tuđman, kolko se ona sića, vaik govorija da parimo kifla...

Neka gladna Italija gleda!

- Ma je, al' on je mora biti oprezan. Da je odma na početku stvaranja države reka da je rič od banani ne bi bilo nimalo mobilizatorski. Dok nas nije kako triba mobilizira Sanader, sa cilin šleperon banana. Međutin, ipak smo boji od Taljana, a ne zaboravite da su kolko jučer bili šesta ekonomska sila na svitu. A šta će tek biti kada Plenki provede odlučnu reformu najavljenu u Splitu ovih dana; di će nan biti kraj nakon šta Vlada pritumba državne praznike, pa Dan državnosti jopeta bude 30. petoga? Neka gladna Italija gleda, a svaku krizu neka vrag odnese prid snagon ote reforme! - odgovara jon El Tigre sada već življe.

- Baš me brige! - javija se iz kantuna Bili Smo Uskoro. Iman ja svoju krizu i nije mi lako, reka je nervožasto, vrpoljeći se na mistu.

- Ma da! Ne bi se reklo da ste u kakvoj nevolji, otpovrnila mu je i obamirila ga od glave do pete. Funcutski cerek titra jon je oko usana dok je pogledon prilazila tanušnin mu nogicaman, priko obilatoga štumka pa sve do jedroga podvoljka.

- Ima vas, ima, dajete 'lada na sve strane! - rekla mu je, a on je jedva procidija da je u apstinencijskoj krizi jerbo se ostavlja duvana i nije mu do onoga šta je njojzi.

- Znate, nastavila ga je ona cimati jedva se susprežući od smija – nemojte slučajno kurvanjskoj farmaceutskoj industriji plaćati one skupe nikotinske cerote, nego uzmite obični flaster i zalipite ga priko justa. Imaćemo dvostruku zdravstvenu korist: nećete pušiti, a bome, niti govoriti, šta je skroz dobro za vas i za okolinu.

- Ionako će nan fotografije na internetu izlaziti sa cerotiman priko očiju kada nas Veliki Brat iz škovaca bude snima di bacamo kućni otpad tamo di se ne smi, ka u Tisnome. Onaj ko triba, znaće koji smo da nas opali po đepu, jedva je izreka B.S. Uskoro, gladnin očiman ovisnika pogledavajući na El Tigreovu škatulu španjuleta.

Maskiranje i škovace

- Aaaa i tomen se dade doći u kraj! - spremno je dočeka ovi. Ta nezgodna i za građane krajnje ponižavajuća okolnost Big bradera iz kontejnera prava je prilika da nan se dica konačno uču seksualnomen odgoju. Neka znadu i usvoju jedanput zauvik da se prezervativ koristi tako da se navuče priko glave i izobliči facu, kako mrski komunalni redari, rubači radnoga naroda ne bi na video-snimkaman pripoznali ko 'ita škovace di stigne, samo ne u svoju kantu.

- A di će dica vježbati!? Nije to tek tako, navuci pa peglaj! - upitala je Dobra Parona ublesavo, sve trepće okicaman u očekivanju odgovora.

- Pa na banani, naravski! - odgovorija jon je ka iz praće El Tigre. Dok je bija okrenut prema njojzi, B.S. Uskoro iskoristija je priliku i maznija mu sakrimice - brz ka poskok - španjulet iz škatule: kriza je kriza, a reforme su reforme, opravda se samomen sebi.

22. travanj 2024 04:02