StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

'Šjor Pilić, Klarina ne zanima misto u Saboru!'

29. srpnja 2019. - 12:42

Znate kako u nas u Dalmaciji kažu – jebeš čovika koji danas kaže jedno, a sutra to isto! To se našem Klarinu ne može dogoditi. On meni početkom lipnja, ponosno napiše, sa svog "fejsa" u komentaru ispod mog teksta "Govoreći otvoreno" kako ga ne zanima misto u Saboru – dapače, sam o sebi, kao Bandić, govori u trećem licu, "Šjor Pilić, Klarina ne zanima misto u Saboru" – a onda ne prođe niti mjesec dana i hop, evo njega u Sabor. "Vraćam se Zagrebe tebi, tebi na obale Save..." Najprije demantira mene, a onda demantira i samog sebe. Zašto se Klarin vraća u Sabor? Zato što, važno veli, već dvije godine, otkako je otišao, "trpi blokadu državnih institucija kao načelnik općine Tisno."

Moralni razlozi

A prije dvije godine, kada je odlazio iz Sabora, kada je davao ostavku na misto saborskog zastupnika, isto je to bilo zbog općine Tisno. Tada je izjavio kako je nakon šest godina obnašanja časne dužnosti zastupnika u Saboru "došao do točke kada te dvije važne dužnosti ne mogu više istodobno kvalitetno obnašati" i kako je to jedini i glavni razlog ovakve odluke.

"U svom političkom radu uvijek sam prednost davao dužnosti čelnika svoje JLS pa sam se tako dalje u svom politčkom djelovanju odlučio posvetiti samo jednoj dužnosti. Iz moralnih razloga mjesto zastupnika ću prepustiti nekome tko će ovaj uvaženi posao raditi bolje i kvalitetnije od mene."

Očito, takvog nema, čim se odlučio vratiti. Dakle, nezamjenjiv je. A to da se dvije važne dužnosti – načelnika i saborskog zastupnika - ne mogu istodobno kvalitetno obnašati? Dapače, sada ispada da ako nisi saborski zastupnik da dužnost načelnika općine uopće ne možeš obnašati! Trpiš blokade, jer te u Vladi uopće ne doživljavaju! Toliko ga blokiraju da je od Ministarstva graditeljstva krajem prošle godine dobio 300 tisuća četvornih metara državnog zemljišta u tišnjanskoj Dubravi kako bi tamo podigli poslovnu zonu, čime se i sam načelnik hvalio po novinama. Isto kao što je prije pola godine javno hvalio i Ministarstvo prostornog uređenja na susretljivosti glede ishodovanja građevinskih dozvola ruskog investitora u uvali Jazina. Ni riči ni o kakvim blokadama. Sve dok se Milanović nije kandidirao za predsjednika. I dok nije valjalo naći izgovor zašto se Klarin ponovno aktivira. Bero je preživio, SDP ponovno uzletio, Franko se vratio u sedlo, pa je i Klarinu uključivanje u Milanovićevu kampanju zadnji vlak da se i on iskrca na glavni zagrebački kolodvor. Ako uspije Milanović, uspjet će i on. Eto njega ponovno kao faktora u županiji, i na prolaznom mjestu na saborskoj listi u IX. izbornoj jedinici. Franko Berin, on Zoranov i mir u kući. Podnosit će se kao i dosad...

Treba mu imunitet

Dakako, moguće je da se ja i opet varam. Zvonimir Hodak, odvjetnik Ante Kulušića, koji je Klarina tužio za klevetu, ima i drugačije tumačenje naglog aktiviranja mandata i povratka Klarina u saborske klupe. Hodak je napisao da bi to moglo biti zato što je općinski sud u Šibeniku, budući da se Klarin nije pojavljivao ni na jednom od brojnih ročišta, navodno naložio da ga se na sljedeće privede putem policije. Kako bi ga imunitet saborskog zastupnika zaštitio od privođenja, a potom posljedično, doveo i do zastare postupka.

No, Klarin je to demantirao, i kazao kako to nije istina, da po toj tužbi iz 2014. nema zastare, te da će se postupak nastaviti kad on ne bude saborski zastupnik. A to bi, ako Bog da i Milanović ostvari uspjeh na izborima, moglo biti barem nakon još pet ili šest godina. A dotle ko živ ko mrtav. Zato ja više vjerujem Klarinu nego Hodaku. Ajde moj Zvonimire, ma kakvo privođenje! Pa čovjek već godinama trpi blokadu državnih institucija, ne doživljavaju ga oni uopće, suočen je sa šutnjom administracije i uskraćivanjem bilo kakvih odgovora iz državnih institucija na vrlo bitne probleme i pitanja od iznimnog značaja za njegovu/moju općinu."

26. travanj 2024 07:09