StoryEditorOCM
KolumneGlava Šotobraco

'Do Mandaline se dolazi priko Njujorka'

9. listopada 2019. - 11:13

M'oca i sina! – krsti se Dobra Parona livon i desnon nakon šta je na internetu pročitala članak od otomen na šta se građani žalu i spominju graskoj upravi užu i širu rodbinu otkako je u ponediljak počelo kopanje Zvonimirove, pa se od Vanjskoga do Doma zdravja, među ostalin čarolijaman, iđe priko Mandaline.

– Ja razumin da se do Mandaline dolazi priko Njujorka, al' za ovu rutu prvi put čujen! – namignija je El Tigre svomen kompanjonu. Tako je njemu, ka vrsnom matematičaru ako ćemo slagati, govorila profešurica u sridnjoj školi. Vaik okolo kole, nikako kraćin puton do rezultata.

– Ma puštite vi vaše sprdanje sa ozbiljnin stvariman, tako barenko smatra jedna revoltirana građanka – prepričava in Dobra Parona.

– Jerbo, kako piše u otomen članku, dio ulice za prolaz pješaka samo je žičanon ogradon odiljen od strašnoga građevinskoga stroja, bagera sa pikameron, pa postoji opasnost da bokuni odlomljenoga asfalta vrcnu prolazniciman pravo na glavu.

"Ko je dozvolija tako nikako i traljavo osigurano gradilište?" ljuta je i traži od graske uprave da to ogradi kako spada. A ja se pitan – zaključuje gazdarica – šta je s našin sviton. Je li izgubija svaku vezu sa životon, pa nije bager živo biće da će se propeti ka ona čudovišna Godzila i početi kositi livo i desno oko sebe, sve šta dovati. Ako ne pucaju mine, kako će onda komadi asvalta padati na jude!?

Turistička atrakcija

– A da je bager okovati u pancire, da se ne otme kontroli? – sve podbada El Tigre. – Držati ga za zadnju nogu jerbo će podivljati u protivnomen?

Bili Smo Uskoro, međutin, duboko se zamislija i reka da to nije tako jednostavno kako ovi banalizira puno težu situaciju na terenu.

– Ako je cili trošak ote Anglomeracije Šibenik 288 mijuna kuna, onda je za osiguranje gradilišta tribalo utući barenko još tolko, zbog toga napisati još jedan cili projekat i aplicirati ga na evropske fondove – uozbiljija se B.S. Uskoro. – Neka se oko bagera digne zid, čvrst i debel ka za nuklearni reaktor, jerbo znaden ja nas! Kasnije ote zidine, nasađene di god da se bager zaustavi, mogu postati turistička atrakcija, neka se uloženo vrati. Šta smo mi gori od Dubrovnika?

– Je, u pravu si, tribaju građani biti osigurati čvrstin barijeraman – nadovezuje se El Tigre. – Zamislite – radu mu možđani sto na sat – da van u kafiću serviraju kafu bez cukra, a onda van ga bager odjedanput doda u svojoj žlici! Ol' da koga puton pokraj gradilišta zasvrbu leđa, pa ga počeše pikamer?

Dok su se njih dvojica dodavala izmišljanjen najrazličitijih opasnosti od gradilišta i moćnih makina, Dobru Paronu već je morila druga briga.

– A jel'te, kada završi oto bumbaratanje sa Aglomeracijon, oće li iz novih kolektorskih cijevi još strašnije smrditi nego sada? – zabrinuta je Dobra Parona.

– Kažu da neće osin šta mrlišati po novomen, a sve ako tako i bude, jopeta ćemo stvar priokreniti sebi u korist – siguran je El Tigre.

– Novi turistički slogan glasiće: "Smrdi vam zbog odlične gastronomske ponude u Šibeniku! Jedite i vi!"

20. travanj 2024 02:52