StoryEditorOCM
FotogalerijaPRIMOŠTEN

Svjetsko prvenstvo u klencavici: U doba pametnih telefona i igraćih konzola Primoštenci su uspjeli oživjeti jednu staru igru

Piše Vedrana STOČIĆ
26. rujna 2018. - 13:43

U doba pametnih telefona i igraćih konzola Primoštencima je ipak uspjelo oživiti jednu staru igru: klencavicu ili školicu.

U nedjelju se na primoštenskoj rivi okupilo čak dvjestotinjak natjecatelja na Svjetskom prvenstvu u klencavici. Natjecatelji su bili podijeljeni u nekoliko dobnih kategorija, počevši od vrtićke, ukratko, i mladi i stari preskakali su polja iscrtana na betonu.

Ideja za Svjetsko prvenstvo u klencavici rodila se u glavi Ernesta Matošina i naišla je na plodno tlo u primoštenskoj Turističkoj zajednici i Općini Primošten, koji su glavni pokrovitelji i sponzori.

– Gledajući vlastitu djecu kako neumorno tipkaju po mobitelima i tabletima, došao sam na ideju da im pokažem kako kolektivne igre na otvorenom mogu biti zanimljivije od virtualnog svijeta. Posebno me veseli velik odaziv djece, raduje i veliki broj odraslih i turista. Klencaju tako Poljaci, Mađari, Nijemci... – kaže Matošin.

Prije Matošina, u oživljavanje starih dječjih igara upustila se i kulurno-običajna udruga "Krč". Na "Primoštenskim užancama" prije nekoliko godina uspjelo im je oživiti i na zanimljiv način djeci i odraslima predstaviti igre šćokavice, končića, kako se trkaljalo kolo, gađalo iz praćke, igralo na konop, klencavicu, muru, a pravili su i lopte – krpenjače za graničare... Snimili su i filmić sa šezdesetak glumaca.

Valja istaknuti da je velika čuvarica svekolikog običajnog blaga i starih riječi Lorenta Gracin sve to pretočila u knjigu, a njezina udruga "Krč" već godinama izvodi "Primoštensko vinčanje", koje je od zaborava spasilo pero pokojnog etnomuzikologa prof. Ive Furčića.

U Turističkoj zajednici kažu da oživljavanje običajne kulture i naslijeđa izaziva veliko zanimanje brojnih primoštenskih turista, a ovakve manifestacije posebno su vidljive i zanimljive koncem ljeta, kad splasne ljetna gužva.

17. travanj 2024 00:48