StoryEditorOCM
FotogalerijaJubilarno murtersko latinsko idro

Puka mu je mankul, udrija timunon u dno... Na startu je zbog bure bilo 59 brodova -14 ih nije završilo trku!

2. listopada 2018. - 14:10

Odvrtila se i jubilarna, dvadeseta godina, murterskih regata na latinsko idro! Subotnji "ciklun bure“ zamijenilo je lijepo i mirno nedjeljno jutro, pa je glavni sudac i maritimna duša ove regate, kapetan Branko Rameša, zadao kraću rutu. Al' već na startu pofriškao je zapadni vjetar na šesnaestak čvorova, u sredini regatnog polja pojačao na deset-dvanaest i na kraju dosegao dvadeset čvorova!

- Da sam znao, dao bih dužu rutu - govori kapetan Branko. No i ovako je bilo dovoljno šteta na brodovima, a jubilarac će Dragulo Vodopija Cukropek (murterski slastičar) dobro upamtiti: kod okreta oko otočića Radeja "puka mu je mankul, udrija je timunun u dno, izbija maškule i slomija lantinu“ - nazdravlje! Intanto, upravo zbog subotnje bure na startu je bilo 59 brodova - a bilo bi sigurno bar još 20 više!

A od tih pedeset i devet, 14 ih nije završilo trku! Jezerska "Norka“, priča njen kormilar i vlasnik Nikša Pirijak, bila je na samom startu žrtva sudara u kojem se našlo nekoliko brodova, njihove "imbroje na jarbulu zakačija je jarbul susjednog broda, mi smo se nagnili, mislija sam od refula... Skoro smo se privrnili, tome je brodu slomljena lantina, mi se nekako iskobeljali, vitar je jača, zaostali smo i- odustali“.

Kako god bilo, regatno polje po tom je vjetru, i s nabrijanim posadama, izgledalo predivno i sve je bilo dobro, lipo i ispravno... reći će kapetan Rameša.

Ali evo naše primjedbe, a na nju ostvarujemo pravo poslije praćenja te regate od prvog dana do jubilarca: u regatnom polju (uglavnom) vlada red među regatašima, ali brodovi s posjetiteljima čine nered i smetaju idračima!

Svakako, u prve redove izbila je "Trtuša“, gajeta Klepčevih; kao da je bilo pitanje života i smrti da dobiju ovu regatu! Sjajno se probijao kaić Fržopovih - di neće kad su na njemu jedrila dva talenta, Jure Fržop i Tonko Rameša... izletio je i leut "Fešta" na kojem je od vlasnika, Mudronjinih, jedrio mali Mladen, pučkoškolac...

Ali, oni i svi, kasnije su imali različite rezultatske i druge sudbine, vezano uz jačanje vjetra, uz prvi okret oko signalnog svjetla pa okret oko Radeja i uz cjelokupno stanje u tom nevelikom, ali zanimljivom regatnom polju s oštrim vjetrom. Polju u kojem smo - ovako napreskok, uočavali da s posadom "Bažokića“ jedri i murterski Amerikanac Miro Rameša koji je zbog regate došao u Murter sa sinom Klifom, da su iz Kvarnera došli uvijek vjerni Mohović, Špaljol, Franko Sirotnjak i Ivica Grabar s kaićima (naravno, do Murtera na trajlerima), da su došli Pašmanci, da su iz Hvara potegli - i jedva se po subotnjoj buri dokopali Murtera - Branko Kirigin i Frane Miličić... pa Šepurinjani - za ostale domaće goste s otoka Murtera to je normalno! Kao što je normalno da Betina priredi sjajnu popodnevnu užinu za murterske idrače.

Prva je cilj prošla gajeta "Trtuša“ Ante Turčinova Klepca, al' ne znam bi li bilo baš tako da su se propisno iskupili... Kaić "Marinka“ Fržopovih jedrio je sjajno i u cilj, tako malešan, a tako vješt, stigao drugi, dok je kao treći brod u cilju bila betinska "Baba Tone“ Darija Filipija.

Kako je ovo bila jubilarna murterska regata u "nesportskom“ rezimeu treba reći da je i kopneni dio bio sjajno organiziran! Udruga Latinsko idro, Turistička zajednica Murtera, Općina Murter - baš su se isprsili. Ma da, kao i uvijek, ali ove godine - nešto posebno! Tako je ženska posada gajete "Mladenka“ na velikoj rivi uspostavila veliku, pravu starinsku kužinu, za koju nisi znao je li ljepša vizualno ili kulinarski! Spremale su čičvardu, brudet od suve pasovine na vatri, na murterski spremale kopnene puže, brudet od prilipaka, picipale...

Nije čovjek znao jel' ukusnije jesti očima ili ustima! Samo sam u jednom trenu upamtila ovaj prizor: murterski akademik, čuveni arhitekt Nikola Bašić, sjedi na "krmi" originalne "singerice“ i zadubljeno muma malo pasovine, malo prilipaka na brudet, malo spuža...


Gajete:
1. "Trtuša“, Ante Turčinov Klepac
2. "Baba Tone“, Dario Filipi
3. "Sirotica“, Damir Čorkalo
Leuti:
1. "Jaruh“, Reiner Tomanek
2. "Fešta“, Nikola Skračić
3. "Sikavac“, Mladen Ježina
Kaići:
1. "Marinka“, Duje Fržop
2. "Knezac“, Matej Ježina
3. "Marija“, Ana Jerat

23. travanj 2024 16:02