StoryEditorOCM

Preživjela je zahvaljujući njima: Regatu na Prviću izvukle su šepurinske žene

6. rujna 2018. - 13:54

Prvić Šepurine među prvima su slijedile primjer Murtera i organizirale regatu leuta, gajeta i kaića na latinsko idro. Al', prije dvije- tri godine, zaprijetilo je gašenje te lijepe regate u lijepu otočnom mjestu. A onda su se skočile šepurinske žene i regata je preživjela.

I organizacijske, odnosno financijske, a bogme i prave, meteorološke nevere. Malo regata znam koje su toliko bile na udaru tih ljetnih meteo-hirova!

Vratimo se ženama. One se „kriju“ iza imena Ekološke udruge Šepurine, koja se poduzela organizirati regatu- videći da je vrag odnio šalu i da će se to divno ljetno događanje ugasiti. Prionule su one i na organizaciju drugih, cjeloljetnih šepurinskih događanja, no to je već druga priča.

Seka Kursar je motor nove organizacije Burtiža- šepurinske regate latinsko idro, desna ruka i motor broj dva bila joj je Danijela Antulov, predsjednica MO Šepurine. Njih dvije bacile su se, prije svega, na sakupljanje novca za regatu, oduševljene ekspresnim odazivom Grada Vodica, TZ vodice, uskočila je Županija, Lučka uprava, niz tvrtki, svi šepurinski ugostitelji, pak i stranci koji u Šepurini ljetuju i tu imaju kuće:

-Ne mogu nahvaliti sve što su napravile šepurinske žene! Možete slobodno napisati da su ovu regatu izvukle žene premda, jasno da smo zahvalni svima koji su nam pomogli- uključujući moga muža Gorana koji me istrpio!- govori mi Seka, a Danijela kaže da nije teško biti uz nekoga tko srčano, kao Seka, prione na posao.

Usprkos lošoj prognozi, sa startne crte ispred Šepurine krenila je 21 posada. Pravac- lanternica ispred Aci marine Vodice, pa na bovu ispred Logorunskih vrata pa natrag u cilj pred Šepurinama.

Šepurinske boje branile su jedna gajeta boje lavande, Danijela Ukića, jedan leut boje žižule, Gorana Franića, i dvi „normalno“ ofarbane gajete, Borisa Antića i Borisa Cukrova.

Franić u prolazu viče „proda san gaaaa!“, jer prodajom broda prijeti već neko vrijeme, al se po osmjehu vidjelo da se (još uvijek) zafrkava. Što se nas tiče, ima trajnu zabranu!

Kod lanternice smo gledali egzibicijske okrete, i kako su se zamalo „poljubile“ gajete Beba i Dišpetoža, s posadama dvojice betinske braće: Domagoja i Klementa Jadrešića. Treći Jadrešić, ali Hrvoje na „Cviti“ je odjedrio negdje naprijed. Cijela ta naša flota provezla se oko kruzera usidrenog pred Vodicama imali su kruzeraši što gledati! Promiče uvijek vesela zlarinska posada Đorđa Ljube s Vinkom Alfierom na timunu, pa leut Tonka Skračića Treve nakrcan poput broda s izbjeglicama...

Srimski kaić „Gudac“ svakako je favorit: mlađahna posada Andrije Cukrova vozi jedini kaić na regati. „Baba Tone“ Darija Filipija koja je slavila na betinskoj, ovdje nije iste sreće. Oštro vode gajeta „Sirotica“ Damira Ćorkala i leut „Jaruh“ s kormilarkom Anom, još malo, malo Jerat... Krmenim dijelom i timunom suvereno vlada sa svojim budućim prvim članom posade-i kapetanom- Šimom Šoićem. Betinski škver jedan je od najvjernijih pratitelja ovih regata, na timunu „Lipe moje“ opet je Jadranko Pavić.

Na „Kurnatarici“ naš prijatelj Škuri. Još su i drugi murterski brodovi u regati, s posadama Dragana Lapova, Mateja Šikića, a najviše je Betinjana: čak sedam posada! Među njima Ante Kolanović od matere Prvinke, sad ima gajetu „Prvinku“ čije ime vara jer svi misle da je prvićki brod. A nije. Jezerskoj gajeti „Norka“ Nikše Pirjakas jedne strane krme otpalo slovo A pa je postala dvospolac...Rino Jaram predvodi posadu krapanjske „Spuge“, a Ivica Crljenak posadu jedine vodičke gajete.

Prati nas golemi gumenjak s natpisom „emergency help cal“ 0992304046, a na njemu, ni manje ni više- nekadašnji favorit ove regate na gajeti „Dumina“, Šime Stipaničev, jedriličar koji je u 6,5 metarskoj jedriličici prejedrio Atlantik u regati Mini Transat. Šime više ne radi na vjetar, nego na ovih „miljun“ konjskih snaga svoga gumenjaka za pružanje pomoći na moru. Al nije odolio Šepurini...

Već su prvi u cilju: poslije uru i pet minuta jedrenja „Sitorica“, za njom „Jaruh“.

Svima je, pak, cilj pučko veselje u selu iz kojega se vije dim s golemih gradela. Naš domaćin, poljski Šepurinjanin Jerzy Nagworny iskrcava nas pa slijedimo trag dima i mirisa- kako to obično završi na svim ovim veseljima naroda tradicijskog broda.
 

Rezultati

Leuti
111 MU Jaruh, Ana Jerat, Murter
VD 998 Jadranka, Samo Žvan, Prvić Šepurina
ŠB 4166, Palma, Đorđe Ljuba, Zlarin
Gajete
MU 485 Sirotica, Damir Ćorkalo, Betina
MU 777 Dišpetoža, Klement Jadrešić Betina
MU 520 Cvita, Hrvoje Jadrešić, Betina
Kaići
VD 103 Gudac, Andrija Cukrov, Srima

Fairplay Miru Vlahovu

Ovogodišnja nagrada fairplay dopala je šepurinskog kuhara i pjesnika Mira Vlahova. A ona za najsporiji brod u regati dobila je gajeta VD 260 „Ines“ s Borisom Cukrovom na timunu.

20. travanj 2024 15:39