StoryEditorOCM
FotogalerijaAdria cantat

Pogledajte veliku fotogaleriju s fešte zborskog pjevanja u Šibeniku; Pozornicom šibenskog teatra prodefiliralo više od 500 pjevača iz 22 zbora (FOTO)

20. svibnja 2018. - 19:52

U HNK u Šibeniku jučer je održano Treće međunarodno natjecanje zborova u folklornoj glazbi - ADRIA CANTAT kojega su organizirali Hrvatska udruga zborovođa i Šibensko pjevačko društvo "Kolo", pod pokroviteljstvom Grada Šibenika, Šibensko - kninske županije i Turističke zajednice grada Šibenika, Agencije Kreator.atk te u suradnji s HNK u Šibeniku, Tvrđavom kulture Šibenik i Gradskim parkingom. Na manifestaciji su sudjelovala 22 pjevačka ansambla s 25 nastupa i preko 500 izvođača.

Zborovi su se natjecali u dvije kategorije, kategoriji A - nacionalna folklorna glazba (pjesme iz zemlje podrijetla zbora) i kategoriji B - strana folklorna glazba (pjesme koje nisu iz zemlje podrijetla zbora, nego iz stranih zemalja). Za revijalni dio natjecanja kojega je otvorio Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika,  bilo je zaduženo šibensko "Kolo"  koje je svojim programom raspjevalo puno kazalište.

U pauzi između nastupa "Kolaša" iz ruku Miljenke Bujas, predsjednice ŠPD "Kolo" simbolična zahvalnica za doprinos manifestaciji uručena je Dinu Karađoli, direktoru Turističke zajednice Grada Šibenika. Za voditeljski dio posla, pak, bile su zadužene "Kolašice" Ivana Kalebić i Angela Bujas.

Nakon tog, opuštenijeg dijela uslijedila je dodjela nagrada. U kategoriji A najveći broj bodova ostvario je Mješoviti vokalni ansambl SCHOLA Cantorum iz Splita (voditeljica Sara Dodig Baučić),  a u kategoriji B CANTUS Ante Omnia iz Zagreba (voditeljica Snežana Ponoš).

Ova su dva zbora sudjelovala u natjecanju za Veliku nagradu koju je odnio   CANTUS Ante Omnia.   Za poseban umjetnički dojam ocjenjivački odbor dodijelio je nagrade i dirigenticama/dirigentima i umjetničkim voditeljicama/ voditeljima zborova.

Zborove je ocjenjivao ugledni međunarodni stručni žiri sastavljen od stručnjaka za zborsko pjevanje (Branko Starc, Bojan Pogrmilović, Helga Dukarić Dangubić, David Howard (UK) i Marek Klimeš (CZE)).

 

18. travanj 2024 23:05