StoryEditorOCM
FotogalerijaCrvena zemlja

Pogledajte fotogaleriju velike vojne vježbe kod Knina: Hrvatska vojska pokazala spremnost za najzahtjevnije borbene zadaće

14. listopada 2018. - 13:21

Pripadnici 3. mehanizirane bojne "Pauci" Gardijske mehanizirane brigade na subotnjoj vježbi na vojnom poligonu Crvena zemlja nedaleko Knina pokazali su najviši stupanj borbene osposobljenosti i obučenosti i za najzahtjevnije borbene zadaće.

Upravo je to, prema riječima pukovnika Marinka Karačića, i bio cilj sveobuhvatne združene vježbe svih postrojbi Hrvatske vojske "Velebit 18 – združena snaga" koja se provodi od 13. do 15. listopada na više lokacija u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od 72 sata.

S postrojbama borbene i borbeno-servisne potpore u vježbi je sudjelovalo 250 pripadnika, a "Pauci" su sve četiri faze zamišljenog scenarija odradili besprijekorno. Zahvaljujući logističkoj potpori Roberta Budimira Bekana i Bruna Markovića, dvojice satnika iz 5. Pješačke pukovnije "pohvatali" smo konce svakog detalja vježbe.

Unatoč iznenadnog napada na jedno od 13 borbenih vozila "Patria" podno Anića glave i ranjavanju nekolicine svojih vojnika, tako, "Pauci" su se uspjeli othrvati napadačima, zbrinuti ranjene i u koordiniranom napadu potući neprijateljske snage do nogu i natjerati ih na bijeg. U napredovanju ih nisu spriječila ni minska polja kroz koja su puteve probili inžinjerci, a nije omanula ni minobacačka satnija koja je svesrdno pružila potporu manevarskim snagama.

Promatrači vježbe na terenu imali su osjećaj kao da su "uletjeli" u stvarni vatreni okršaj. Pri tome je trebalo vremena da uopće razaberu kamuflirane sudionike koji su se strateški rasporedili ispod borova i po šumovitim brežuljcima. Kada je okončana i posljednja faza vježbe upoznali smo vojnikinju Jelenu Jurić koja je od malih nogu znala da će jednoga dana odijenuti odoru Hrvatske vojske. Taman je izašla iz "Patrije". Danas je, kaže, ponosna što joj se želja ispunila i što je pripadnica "Pauka".

27. travanj 2024 02:46