
Ono što bi jedan div osrednjeg apetita samljeo jednim zubom, nahranilo je u fritaji 1500 ljudi na Uskrsnom doručku u Šibeniku, 16. po redu na Trgu Pavla Šubića koji po dobrom običaju zajednički priređuju TZ Grada Šibenika, gradska uprava i ugostiteljski ceh Udruženja obrtnika Šibenik.
Pod budnim okom glavnoga chefa Ive Ljubića, ugostitelja iz Zablaća, u golemoj tavi namirnice se mjerilo gargantuovskim normativima u tisućama komada i desecima kilograma, a da ne bi zagorjelo trudili su se Paško Rakić, dogradonačelnik Šibenika i Vlatko Baica, miješajući s kuhačama veličine i oblika vesla od kaića. Za to je vrijeme Anton Dobra, obrtnik i šibenski gradski vijećnik, kao na traci ubacivao usitnjene sastojke – 50-tak kila kapulice i kapule na već narezanih 30 kila pancete, potom stotinu struka šparoga i naposljetku – 4 tisuće jaja razbijenih, izlivenih i 'izveslanih' u ukusnu fritaju.
Mirisao je cijeli trg obrubljen jednim dijelom stolovima i ukusno aranžiranom trpezom na kojoj se našlo još 1000 kuhanih jaja, 150 kilograma narezane šunke, pancete i kuhanog pršuta, sira, te bezbroj uskrsnih pogača. Sve to za Šibenčane i prve ovogodišnje turiste koji su se na trg pred Županijom zaputili i prije službenog početka doručka u 10,30. Nakon niza prohladnih dana, svi kao da su jedva dočekali proljetno sunce na obali.
I organizatori Uskrsnog doručka s olakšanjem su odahnuli. Danima prije pratili su prognoze i pogledavali u nebo nenaklonjeno feštama na otvorenom, te je Ante Radić, predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik, inače poznati ugostitelj iz Rogoznice, s radošću izjavio da je ovogodišnji doručak sigurno najbolji od sviju.
-Od organizacije, aranžamana stolova, do namirnica... Prava fešta za oči i nepca. Svima želim dobar tek i ugodan provod ovoga jutra, kazao je Radić čestitajući blagdan.
A s pozornice koju je maštovitom scenografijom aranžirao Danijel Hrg-Deni, obrtnik iz Starog grada, a izvođači su se mijenjali cijelo vrijeme programa, blagdan su čestitali gradonačelnik Željko Burić, za njim i Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije.
Program je ovaj put bio u znaku najmlađih, te su nastupile dječje folklorne skupine Balarin, Kolajnice i Dječji zbor Cvrčak. Nakon njih plesale su djevojke iz skupine Sjene, da bi okupljene u živom ritmu do završetka nastavio zabavljao poznati šibenski trio Bagatin. Šibenska narodna glazba odsvirala je budnicu kalama Starog grada i na Trg Pavla Šubića došla s obale, svirajući Glori Aleluja u obradi koračnice.
Zadovoljan je bio i Dino Karađole, direktor TZ Šibenik. Jučer je, zajedno s cijelom zemljom i Šibenik ušao u ovogodišnju turističku sezonu, kada se po običaju prebrojava svaki gost, a Karađole ne krije zadovoljstvo već s ožujkom. Ma kako da je bio meteorološki ćudljiv, u prošlom mjesecu Šibenik je zabilježio sto posto više turističkih noćenja nego lani, a trenutačno je na gradskom području 1000 gostiju.
-Prošle godine bilo je 9, a ove 20 tisuća noćenja. K tome, na gat Vruje u posljednjih nekoliko dana dvaput je pristao kruzer Viking sky, 230 metarski ploveći hotel i najveći koji ulazi u luku Kanalom sv. Ante, kazao je Karađole, dodajući kako sve obećava još bolju turističku sezonu od lanjske. Šibenik je bez sumnje, osigurao nezadrživi rast ka top destinaciji Jadrana.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....