StoryEditorOCM
FotogalerijaLijepa tradicija

Održan Murterski pir; Pogledajte kako je bilo na turističkoj atrakciji koja oživljava stare svadbene običaje

Piše šibenski.hr
2. kolovoza 2019. - 11:42

Početak kolovoza u Murteru nadaleko je poznat po Murterskom piru- upriličenom izdanju starih svadbenih običaja, turističkoj atrakciji koja je omiljena zabava svim posjetiteljima.Tako je bilo i ovog četvrtka, prvog dana kolovoza.

Svadbena povorka, sastavljena od odraslih i djece koji su odjeveni u narodne nošnje, okupila se na Pjaci u Starom selu  kod Zavijačne zbirke Marka Mudronje Repca, i formirala svadbenu povorku.

Mladenci i kuma predvode povorku, koju najavljuje barjaktar okićene zastave sa simbolima izobilja i plodnosti. U nastavku povorke snažni momci nose miraz od mlade, koji je smješten u izrezbarenu škrinju od masivnog drva. Sama škrinja ovješena je konopcima za veliki štap nalik jarbolu i prepuna je raznih tkanina i odjeće.

Oko sat vremena, povorka polagano hoda stotinjak metara od Pjace do Trga Rudina, pjevajući tradicionalne pjesme i zabavljajući sve mještane. 

Nemojte da vas začudi što toliko dugo treba da se prijeđe hodanjem toliko mala udaljenost. Upravo se tu krije velika tajna murterskog pira.

Rutom kojom prolazi svadbena povorka, Murterini pred kuće iznose stolove na kojima nude vino, likere, rakije, suhe smokve, fritule- kako bi počastili mladence i njihove uzvanike. U novije doba tu se nađe i grickalica i sokova za djecu.

Običaj je da se prvo počasti mladence i kumu, uz nazdravljanje i želje za sretan bračni život. Tad se pića i slatkiši ponude i svim ostalima, s domaćinima se i zapjeva, razgovara. Najčešće su to upute mladoj kako biti dobra supruga i majka, te njenom suprugu kako da čuva svoju obitelj.

Kad se vesela, sita i nimalo žedna razdragana povorka konačno približi Trgu Rudina, još nije gotovo s čašćenjem i pjesmom.
Slijedi čašćene od strane svih lokalnih ugostitelja- jer običaj je običaj!

Službeni dio pira završava, kad svekrva mladoj skine vjenčani veo s kose i zamjeni ga šudarom (maramom), uruči joj lutku- koja simbolizira sutrašnju djecu i proglasi je budućom gazdaricom kuće. Mlada podijeli poklone koji su njenom mirazu, a spremljeni za svekrvu i svekra, te se nastavlja pjesmom i plesom dugo u noć.

19. travanj 2024 04:21