StoryEditorOCM
FotogalerijaODRŽAN ZAVRŠNI PRIKAZ VOJNE VJEŽBE „HARPUN 19“

Hrvatski Kiowa Warrior po prvi su put gađali ciljeve na moru (FOTO)

26. listopada 2019. - 10:42

SPLIT, 25. listopada 2019. (Hina) - Završnim prikazom vojne vježbe s bojevim gađanjem „HARPUN 19“, u akvatoriju srednjeg Jadrana u petak je završen najznačajniji obučni događaj Hrvatske ratne mornarice (HRM) u ovoj godini, a u vježbi je po prvi put obavljeno gađanje površinskog cilja na moru helikopterima OH-58D Kiowa Warrior iz sastava HRZ-a.
Vojna vježba „HARPUN 19“ provedena je od 21. do 25. listopada, a osim snaga HRM-a, u vježbi su sudjelovali i dijelovi snaga Hrvatske kopnene vojske (HKoV), Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), Zapovjedništva za potporu (ZzP), Zapovjedništva specijalnih snaga (ZSS), Obavještajne pukovnije (OP), Zapovjedništva za kibernetički prostor (ZzKP) i pukovnije Vojne policije (pVP), priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).
Iz sastava Flote HRM-a sudjelovalo je devet brodova, jedna raketna bitnica, dio snaga satnije MDP-a i voda protuminskih ronitelja (vPMR), uz koje pet brodova Obalne straže RH, motrilačke postaje Bojne Obalnog motrenja i navođenja (bOMiN) HRM-a, dva zrakoplova i četiri helikoptera HRZ-a, snage Gardijske motorizirane brigade HKoV-a, snage ZSS-a, ZzP-a, OP-a te, ZzKP-a i pVP-a.
Potporu vježbi pružili su Ministarstvo unutarnjih poslova (Pomorska policija), Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (brodovi Lučke kapetanije), kao i Dobrovoljno vatrogasno društvo Rogoznica.
U svojstvu promatrača, u vježbi su po prvi puta sudjelovali i pripadnici oružanih snaga Poljske, Italije, Francuske i SAD-a.
Vježbu na moru s motorne jahte „Učka“ pratili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli, ujedno zapovjednik vježbe, predstavnici grana i uprava GS te vojni izaslanik Republike Poljske, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.
Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov čestitao je svim sudionicima na uspješno provedenoj vježbi.
„Posebno bih naglasio integraciju sposobnosti u vježbi HARPUN 19“, rekao je general Šundov, izrazivši zadovoljstvo sposobnosti HRM-a gađanja ciljeva u zraku s brodova u plovidbi.
Načelnik GS OSRH istaknuo je i povezivanje s partnerima i susjedima kao dodatnu vrijednost vježbe HARPUN 19.
„Vjerujem da će u idućem vremenu ova vježba biti dijelom i međunarodna. Jadransko more najvažniji je resurs u Republici Hrvatskoj i odgovorni smo kao Hrvatska vojska da ga čuvamo za sva vremena“, poručio je načelnik Šundov.
U vježbi sudjelovao novi obalni ophodni brod OOB-31 „Omiš“
Zapovjednik vojne vježbe „HARPUN 19“ kontraadmiral Ivo Raffanelli jedanaesto izdanje vježbe “HARPUN” ocijenio je uspješnim.
„Cilj vježbe - demonstrirati obučenost, osposobljenost i uvježbanost u pripremi i provedbi borbenih djelovanja kroz usklađeno međurodovsko i intergransko djelovanje - ispunjen je u potpunosti“, rekao je kontraadmiral Raffanelli.
U odnosu na prethodna izdanja, „HARPUN19“ karakterizira uvođenje novih sredstava i opreme, kao i obnavljanje nekih starih sposobnosti.
„Potpuno operativan u vježbi je sudjelovao novi brod HRM-a, obalni ophodni brod OOB-31 „Omiš“, po prvi put smo imali priliku vidjeti i gađanje površinskog cilja na moru helikopterima OH-58D Kiowa Warrior iz sastava HRZ-a te smo uspjeli obnoviti sposobnost gađanja ciljeva u zraku sa lakim prijenosnim raketnim sustavom (LPRS) s broda“, kazao je.
Direktor vježbe komodor Damir Dojkić potvrdio je kako je cilj vojne vježbe u potpunosti ostvaren.
„Uz već ranije potvrđene sposobnosti za provedbu pomorsko-zračnog desanta, površinskog i minskog ratovanja, sa zadovoljstvom mogu zaključiti kako je tijekom ove vježbe potvrđeno i značajno unaprjeđenje sposobnosti protuzračne obrane, kao i sposobnosti za pružanje vatrene potpore pomorskim snagama iz zraka“. dodao je.
(Hina) xsp/pp ysp

23. travanj 2024 10:21