StoryEditorOCM
Fotođirpovijesni događaj

U šibensku luku uplovio najveći brod do sada: pogledajte kako se prekooceanska grdosija provukla kroz tijesni kanal

Piše Branimir Periša
1. veljače 2022. - 09:53

Lučki pilot, kapetan Branko Skorić jutros u 8 sati kod otočića Dvainke stupio je na komandni most broda ASL Fortune s teretom aluminija za šibenski TLM-Impol, a petnaest minuta kasnije, nadomak Jadrije priključili su se tegljači Delta i Kastor, predvodnici uplovljavanja te prekooceanske grdosije u Kanal sv. Ante do veza na teretnom terminalu Luke Šibenik.

Uobičajena rutina peljara ni po čemu ne bi bila posebna da s time u nije ispisana povijesna stranica šibenskog pomorstva. Teretnjak ASL Fortune pod zastavom Paname, dug 192, širok 32 metra, nosivosti 58 096 tona (DWT) najveći je brod koji je ikad uplovio u šibensku luku i 'provukao' se kanalom dugim 2 kilometra i širokim 140 do najviše 220 metara. U štivama nosi 18 i po tisuća tona aluminija za Impol i još toliko kasnije odvozi u crnogorski Bar, obavijest je iz Luke Šibenik.

-Značajnije od impozantnog broda, za „Luku Šibenik“ i šibensko gospodarstvo je povećanje količine aluminija koji se uvozi morem za Impol TLM i za druge proizvođače iz susjednih država, izjavio je Marijan Bilić, direktor “Luke Šibenik”. Prema planu, ASL Fortune će se na iskrcaju u Šibeniku zadržati desetak dana.

Za Šibenik je natovaren aluminijem isplovio 28. prosinca 2021. iz luke Gwangyang u Južnoj Koreji. Izgrađen je u japanskom brodogradilištu Tsuneishi, u njegovu filipinskom pogonu Tsuneishi Cebu u gradu Balambanu.

Isporučen je 11. travnja 2012., nakon dvije godine gradnje pod imenom Nord Flex panamskoj tvrtki Southern Route Maritime, a sadašnje ime nosi od 2018. To je brod za prijevoz sipkih tereta tipa Tess-58, sada u vlasništvu tvrtke Spruce Navigation S.A., a pogoni ga motor Mitsui snage 8 450 kW. Prije ASL Fortune, najveći brod u šibenski porat uplovio je 2018. godine. Bio je to nešto manji i koji metar uži hongkonški Bunun Elegance nosivosti 45 556 DWT. Privezao se za lučki terminal 2018. godine, podsjetio je Milko Kronja, inspektor međunarodnog ITWF-a, sindikata pomoraca, i predani kroničar šibenskog pomorstva koji je neizostavno popratio manovru najvećeg broda u šibenskoj luci ikad.

Bilo je u šibenskoj luci i dužih brodova od ASL Fortune, poput golemog, 228 metarskog kruzera Wiking Sky koji je uplovio 2018. i privezao se na gat Vrulje s 900-tinjak putnika, no današnji golemaš u kategoriji teretnjaka prema stručnim kriterijima ipak zauzima prvo mjesto.

25. travanj 2024 14:54