StoryEditorOCM
Fotođirproslavio bi 56.

Šibenik ne zaboravlja svog Malog: Uspomena na Dražena nikad ne smije ugasnuti

Piše Krešimir Gulin
22. listopada 2020. - 11:50
Polaganjem vijenaca i puštanjem balona u zrak kod spomenika Draženu Petroviću na Baldekinu obilježen je njegov 56 rođendan  Niksš Stipaničev/Cropix

Da nije bilo tragične prometne nesreće u lipnju 1993. godine na autocesti kod njemačkog grada Ingolstadta, u četvrtak bi jedan od najboljih svjetskih košarkaša druge polovice 80-ih i prvog dijela 90-ih Dražen petrović proslavio svoj 56. rođendan. No, zla sudbina je htjela drugačija...

Premda život leti, sjećanje na Dražena ne blijedi. Tako je u organizaciji Grada Šibenik i ove godine, u uvjetima prilagođenim pandemiji koronavirusa, obilježen rođendan Dražena Petrovića u njegovom rodnom gradu.

Središnja manifestacija obilježavanja Draženovog rođendana održana je se kod spomenika Draženu Petroviću na Baldekinu gdje su u zrak biti pušteni baloni u znak sjećanja na Dražena. Također, položeni su i vijenci i cvijeće kod njegovog spomenika. Nakon prigodnog programa vijenci su položeni i kod Draženovog koša u Ulici Petra Preradovića, gdje se nalazi šibenski obiteljski stan Petrovićevih.

- O Draženu je tisuće puta sve rečeno... Kod njega je bio prisutan splet genetskih i ljudskih kvaliteta. Preko talenta, karaktera, želje i volje za radom...Mnogi pitaju bili Dražen bio jednako dobar da je rođen u dašanje vrijeme? Moj odovor je jasan- bio bi isti i danas i za 15 ili 20 godina. Dražen je idol djeci koja se tek počinju baviti košarkom, ali i nama trenerima koji radimo s tom djecom. Na trenerima je zadatak da uspomena na Dražena nikad ne ugasne- kazao je Miro Kotarac, jedan od prvih Draženovih trenera.

Domagoj Bašić je kapetan današnje Šibenke čiji igrači svaki dan vježbaju pod Draženovom slikom u dvorani na Baldekinu. Ona bi ih trebala podsjećati na to koliko je truda i znoja Petrović uložio u svoj uspjeh:

- Dražen Petrović bi svakom sportaša, ne samo košarkašu, trebao biti uzor i putokaz zbog svoje upornosti, želje i ljubavlju koje je ulagao u košarku. Budući da dolazi iz nađeg grada, morao bi biti motiv više da se borimo za klub u kojem je ponikao- poručio je Bašić.

Inače, program obliježavanja Draženovog rođendana u Šibeniku nastavlja se u subotu, kada će biti održano peto izdanje cestovnih atletskih utrka „Šibenskih deset“ i „Draženova četvorka“.

Start utrke na deset kilometra „Šibenskih deset“ predviđen je u 11 sati, dok će se „Draženova četvorka“ trčati od 12.30 sati. Start obje utrke bit će na šibenskoj rivi.

Organizatori utrke su Atletski klub Šibenik u suradnji s Atletskim klubom Maraton 2000.

20. travanj 2024 07:44