StoryEditorOCM
Fotođirdani ponosa i slave

Šibenik dobio prvi veteranski centar u Hrvatskoj! Donosimo veliki izvještaj s proslave 30. obljetnice Rujanskog rata

Piše Toni Veljača
22. rujna 2021. - 20:53

Izložbom fotografija „Dani ponosa i slave“ koja se održala u Veteranskom centru Šibenik otvorena je proslava tridesete obljetnice Spomendana Rujanskog rata. Uz gradonačelnika Željka Burića i župana Marka Jelića otvorenju izložbe nazočio je i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved koji je iskoristio ovu priliku da službeno objavi i završetak građevinskih radova na prvom Veteranskom centru u Hrvatskoj.

- Čestitam vam tridesetu obljetnicu obrane grada Šibenika,  posebno me raduje podijeliti s vama činjenicu da smo završili građevinske radove na prvom Veteranskom centru ovdje u Šibeniku, rekao je ministar te dodao, ukupna vrijednost projekta je 76,2 milijuna kuna, radove smo započeli u srpnju 2020. godine, točno godinu dana nakon većina građevinskih radova je bila završena, gotovo šest mjeseci prije predviđenog roka, sada nam slijedi opremanje centra, rekao je ministar.

Naglasio je Medved i ulogu koju će centar imati u životima hrvatskih branitelja.

- Veteranski centri će obuhvaćati različite programe poput psihosocijalnog osnaživanja, promicanja zdravog načina života, rehabilitacijske, sportske i rekreacijske aktivnosti kao i niz drugih programa, očekujemo da ćemo prve korisnike primiti u prvom kvartalu 2022. godine a iste centre gradimo u Sinju, Petrinji i Daruvaru, istaknuo je Medved.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Šibensko-kninski župan Marko Jelić, istaknuo je važnost Veteranskog centra ali i podsjetio koliko je Rujanski rat značio u obrani države.

- Osjećam veliku sreću i zadovoljstvo jer je ovaj centar uistinu jedno impozantno zdanje, važnije od toga je ono što će se u centru raditi a to je briga o braniteljima i njihovim obiteljima, rekao je župan.

- Rujanski rat je prva stvarna pobjeda u jednom uistinu dugom i krvavom ratu jer da smo tu bitku izgubili, izgubili bi i cijelu državu, zaključio je Jelić.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Gradonačelnik Burić najavio je ovom prigodom neke nove projekte.

- Zahvaljujem županu Jeliću jer je podržao projekt gradnje nove bolnice na upravo ovoj lokaciji, možete zamisliti kakva bi to skrb bila, ne samo za stanovništvo nego i za veterane da napravimo jedan takav kompleks, istaknuo je Burić.

Okupljenima se obratio i Mladen Erak iz županijske HVIDRA-e.

- Prošle godine sam u sklopu projekta brige o braniteljima spoznao pravo stanje i situaciju na terenu, mnogo je branitelja kojima treba pomoć, vjerujem u ovaj centar, istaknuo je Erak.

Središnja svečanost održala se na gradskom groblju Kvanj gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve hrvatske branitelje koji su položili život za Domovinu a potom je održana i komemoracija kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Proslava Spomendana Rujanskog rata nastavljena je na tvrđavi sv. Mihovila, prethodio joj je mimohod branitelja koji je započeo na Baldekinu te preko Poljane i stare gradske jezgre završio na tvrđavi.

Svečanom akademijom na Mihovilu, pod nazivom “Hrvatska se Šibenikom diči” koju su svojim izvedbama uveličali Šibensko pjevačko društvo Kolo i klapa Sveti Juraj, a sve uz pratnju Orkestra Hrvatske ratne mornarice stavljen je pečat na ovogodišnju proslavu.

15. travanj 2024 22:50