StoryEditorOCM
FotođirUskrsni doručak

Šibenčani guštali u delicijama i fritaji od 4000 jaja! Snimili smo i neke poznate face, pogledajte kako je bilo

Piše Branimir Periša
18. travnja 2022. - 14:04

Na Uskrsni ponedjeljak u Šibeniku sve je bilo kao nekad: svirajući koračnicu Moja domovina Šibenska narodna glazba zaputila se od kazališta Kalelargom prema Trgu kralja Držislava gdje je nakon dvije godine konačno upriličen Uskrsni doručak; pred glazbom su paradirale nove šibenske mažoretkinje vrteći svoje palice, za njima Šibenska gradska straža, a za svima se s Poljane slila rijeka ljudi svih uzrasta u mimohodu prema prostrtom blagdanskom stolu i pozornici na kojoj su nastupili klapa More i kulturna udruga Šuštine.

Malo potom okupljene je pozdravio čestitajući blagdan Željko Burić, šibenski gradonačelnik, potom i Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije. Njegova organizacija, točnije Ceh šibenskih ugostitelja iz njenoga krila udruženi sa šibenskom turističkom zajednicom i Gradom Šibenikom priređuju tu blagdansku priredbu na otvorenom i ne manje važno, u zaklonici od bure koja je obilježila blagdansko vrijeme.

-Uskrsni doručak po običaju označava početak naše turističke godine i konačno sve izgleda normalno. U Šibeniku, rekao bih još i bolje, življe nego prije 3 godine, 2019. Kao da su svi jedva dočekali izaći na susret oko blagdanskog stola, i domaći i turisti! - bio je ozaren Joso Smolić. Uvjeren je da smo kovid savladali, a sada molimo boga da stane rat u Ukrajini, da nikome više ne potraju razaranja i pogibije.

Prognoze ovogodišnje turističke sezone su dobre nakon pogoršanja po izbijanju ruske agresije, a na nama je dati sve od sebe da nam uspije ova godina, zaključio je Joso Smolić i vratio se svome poslu toga jutra. On, Ljazer Čivljak, šibenski zlatar i Ante Radić, ugostitelj iz Rogoznice razbili su četiri tisuće jaja i s nepoznatom količinom kapulice, šparoga i pancete – vjerojatno 'na škipe' – u golemoj tavi umiješali fritaju za koju se kasnije tražio i pijat više. Ostali iz ceha pobrinuli su se da na pladnjeve slože šunku, sir i pogače i posluže ih obilno na veliki blagdanski stol.

Jaja u fritaji iz mega tave bilo je na Uskrsnom doručku točno triput više nego turista na šibenskom području, a Dino Karađole, direktor gradske TZ više je nego zadovoljan brojem gostiju.

- Suza mi je u oku dok ovo gledam! Šalim se, dakako, oči mi suze od bure i naravno da je poslije tri godine lijepo vidjeti da se ovoliko svijeta okupilo na Uskrsnom doručku, kaže Karađole. Brojka od 1500 gostiju koliko ih je Šibenik odabralo za odmor ovih dana puno je veća nego lani i još uvijek manja nego 2019. no s ovom manifestacijom nastojimo sve loše ostaviti za sobom veseleći se dobrom nagovještaju nastupajuće sezone. Rat u Ukrajini zasad nema nikakvih negativnih efekata na predbilježbe gostiju i nadamo se da će se tako i nastaviti, izjavio je Dino Karađole.

Gradonačelnik Željko Burić napominje da epidemiološke prilike još uvijek nisu do kraja čiste, no znatno su bolje i veseli što se na Trgu Kralja Držislava okupilo toliko ljudi. Gosti nas opet pohode i svi smo uvjereni da je ovo je naznaka povratka uobičajenoj kolotečini i standardu na koji smo naučili i koji priželjkujemo da bismo u miru gradili svoju budućnost, kazao je gradonačelnik.

Probijajući se između ljudi, zamijetili smo poznatu osobu. Naslonjen na ogradu stajao je Mirko Fodor, televizijski i radijski voditelj zajedno sa suprugom Vesnom i njihovim kućnim ljubimcem, brkatim šnaucerom. Fodora se zadnje vrijeme često viđa u Šibeniku i na gradskim odredištima, poput Jadrije.

- Svake godine u nekoliko navrata dolazimo u Šibenik i to već dosta vremena. Prije smo više odlazili u Tribunj, no otkrili smo prekrasni Šibenik, imamo već poznate ljude ovdje s kojima se rado susrećemo a smješteni smo iznad veslačkog kluba, uvijek kod istih domaćina, kazao je susretljivo Fodor, otkrivajući da je postao skoro pa domaći.

- I za HNK Šibenik navijam, uredno! - kazao je nasmijano, a kada smo odobravajući primijetili da za svoje nogometaše ne drukaju niti neki Šibenčani, spremno je odgovorio, kao iz rukava, pokazujući da poznaje lokalnu (nogometnu) klimu: 

- Da, ali zato dosta Šibenčana navija za Dinamo! Uto je don Krešimir Mateša s pozornice blagoslovio trpezu i fritaja se iz mega tave ubrzo premjestila na tanjure Šibenčana i njihovih gostiju. Kao nekad!

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
20. travanj 2024 09:20