StoryEditorOCM
Fotođirpoznato lice

‘Postao sam Dalmatinac, sad lovim lignje i pijem vino!‘: naši reporteri kod Hellboya, simpatičnog Čeha koji je sa suprugom izgradio kuću u Bilicama

Piše Toni Veljača
30. svibnja 2022. - 20:03

Zaseok Mikulandre u Bilicama, možemo slobodno reći, prava je mala "češka četvrt". Nastanili su se Česi u Bilicama, izgradili kuće, vikendice, tik uz more i sada su gotovo stalni stanovnici općine, koja, kao jedna od rijetkih u županiji, bilježi porast broja stanovnika. Jedan od omiljenih stanovnika Bilica, svakako je Jiri Predrag Schoen, Biličanima poznatiji kao – Hellboy.

Jiri i supruga Lenka, u Bilicama su napravili kuću 2018. godine, i s vremenom povukli još prijatelja iz Češke, tako da je sada u Mikulandrama sedam "čeških" kuća. Sve jedna do druge. Svima, kaže Jiri dok nam otvara pivo – češko naravno – svidjelo se isto – mir, tišina, more i sunce.

– Te godine vozili smo se motociklima prema Zadru. Svidio nam se taj dio Dalmacije, pa smo htjeli kupiti apartman negdje na zadarskom području, ali ništa od ponuđenog nam nije odgovaralo. Doduše, i cijene su tada bile previsoke. U Bilicama smo imali prijatelja iz Češke, koji je ovdje prvi izgradio kuću. Zvao nas je u goste, i kada smo došli oduševili smo se viđenim. Mir, tišina, more, pa što će ti više. Ubrzo smo odlučili ovdje izgraditi kuću i eto, u Bilicama smo već četiri godine – kazuje nam Jiri, koji sa suprugom, živi na relaciji Bilice – Prag, gdje ima salon za tetoviranje. Supruga Lenka, ima salon za manikuru, pedikuru te frizerski salon. Biznisom, kada su u Bilicama, upravljaju telefonski i putem interneta.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

– U tom poslu sam 12 godina, a saloni za tetoviranje su nam u Pragu, Ostrvu, Liberecu i Brnu. Supruga je svoj posao pokrenula prije gotovo 30 godina, a kasnije smo ga proširili. Danas vam se svi žele tetovirati, sportaši posebno, tako da posla ima napretek – ističe Jiri, koji je i sam prekriven tetovažama, toliko da im ne zna ni broja. Dvije nam ipak "upadaju u oko", na podlaktici je natpis "Hellboy" a na prsima hrvatski grb.

Je li u planu onda otvoriti salon i u Bilicama, ili možda u Šibeniku – pitamo Jirija.

– Nikako, dodaje Jiri, u Češkoj je posao, Hrvatska je isključivo za odmor – naglasio je.

Primjećujemo kako naš, "bilički Čeh", poprilično dobro govori hrvatski. Jezična barijera, tvrdi nam, najbrže se premosti u kafićima.

– Jezik sam brzo savladao, jako je sličan češkom. Nauči se to brzo, dvaput odeš u kafić i već znaš ponešto. U kafićima se najbrže nauči jezik – kroz smijeh će Hellboy dok nam pokazuje svog ljubimca na dva kotača. Motocikli su Jirijeva omiljena zanimacija, do sada ih je promijenio osam.

– Zaljubio sam se u motocikle kada sam imao 20 godina, doduše, tada nisam vozio Harley Davidson. Na "Harleyu" sam posljednjih 13 godina. Svaki dan vozim motocikl, češće nego auto. Ovdje su i ceste dobre, za razliku od Češke – veli Jiri.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Osim motocikala, Jirija se ljeti često može vidjeti i na brodu. U Bilicama su mu na vezu dvije brodice, jedna za ribolov, druga za đitu i odmor.

– Idemo ljeti često u ribolov, najčešće na lignje i sipe, koje obožavam, crni rižot pogotovo. Nisam neki veliki obožavatelj ribe, u Češkoj je jedemo tek par puta godišnje. Inače, što se tiče crnog rižota, izgledom me nije privlačio, ali kako mi prijatelj svaki put kada odemo u restoran naruči crni rižot, jedne prigode sam ga i ja odlučio kušati. Od tada, svaki moj odlazak u restoran ne može proći bez rižota, ali i hobotnice. Ma imate vrhunsku hranu, ali i vina, koja pijem češće nego pivo – kroz smijeh će Jiri.

Postao si onda pravi Dalmatinac, dodajemo.

– Moglo bi se tako reći. Zanimljivo, vaše domaće vino mogu piti samo kada dođem u Bilice. Nekoliko puta sam ponio u Češku par butelja, ali jednostavno, kada dođem u Prag ne mogu piti vino. U Češkoj pijem pivo. Ma, ima nešto posebno što se tiče ispijanja vina u Dalmaciji – ističe ovaj simpatični Čeh.

Što supruga Lenka kaže na Bilice, onako, iz ženske perspektive.

– U Bilicama doista imamo sve što nam treba, tako da čak ni u Šibenik nemamo potrebe ići. Od namirnica, kafića, restorana, ma sve nam je "naruku". Volimo ovo mjesto – zaključuje Lenka. S njom se i Jiri složio, koji nas je na kraju razgovora iz Bilica ispratio na motociklu, jer, priznajemo, od Hellboya ništa manje nismo ni očekivali.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image

Jiri Predrag Schoen Hellboy

Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix
02. lipanj 2024 07:08