StoryEditorOCM
Fotođira sunce nas prži...

Naši reporteri u điru po Šibeniku: ‘Od vrućine se ne može ni zaspati, nastavi li se ovako selim u Sibir!‘

Piše D.R.
12. kolovoza 2021. - 14:55

Temperature posljednjih dana, i u Dalmaciji i u Šibeniku, dosežu svoj vrhunac. Voda, vrućina, hlad, znoj... riječi su koje se mogu čuti na svakom koraku, u gotovo svakoj ulici u gradu.

Kako novinarski kruh ne poznaje vremenske (ne)prilike odlučili smo ispitati kako se građani Šibenika, a i njegovi gosti nose s toplinskim valom koji već danima neumoljivo zapljuskuje Krešimirov grad. Jer vodimo se onom, ako se međusobno izjadamo, možda će nam biti lakše.

Mora se i radit

– Već 45 godina ljetujemo na Murteru, točnije u Betini, tako da smo na ovakve temperature naviknuli, ne smeta nam – kaže nam Miloš, Slovenac iz Ljubljane, kojeg smo zatekli u šetnji s obitelji.

– U Lijepoj našoj uvijek je lijepo, čak i s ovakvim temperaturama – zaključuje Miloš.

A temperature prema Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) nisu nimalo ugodne, za cijelu Dalmaciju izdan je crveni meteoalarm, s naglašenim upozorenjima o štetnosti izlaganja suncu.

image
Uvijek dobrodošlo osvježenje s vodom mnogi traže u gradskoj fontani
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Prolazimo "Masnom" ulicom, mimoilazimo se s turistima, kojih je zaista mnogo u gradu i očito im ni ova vrućina ne smeta. I neka, zaželjeli smo se šušura u gradu, pogotovo u ova današnja vremena.

Štekati su puni, skrili su se ljudi, domaći i strani, među zidine i traže osvježenje. Ali, unatoč vrućinama, netko mora i raditi.
Kako izdržiš vrućinu, upitali smo Juru, dostavljača pića kojeg smo sreli ispred "Azimuta".

– A ko me pita prijatelju, mora se radit. Borba je, ali se isplati! – govori nam Jure s osmijehom na licu.

– Kad puše može se izdržati, inače nikako – kroz smijeh nam objašnjava simpatična Marta, prodavačica na štandu pokraj katedrale.

More 27 stupnjeva

– Isplati se otići na more, tko je u mogućnosti, iako je i ono toplo – kaže nam Marta.

Informirali smo se, temperatura mora u Šibeniku iznosi 27 stupnjeva. Previše, rekli bismo, čak i za one zimogrozne, a da je koji stupanj manje, ne bi škodilo.

– Radim 8 sati, ali imam osjećaj da radim cijeli dan, jer se od vrućine ne može zaspati. Ako se nastavi ovako, ne znam, selim se na Sibir – kroz smijeh će vesela Željka, koju smo zatekli u postavljanju štekata u jednom od šibenskih kafića.

image
Zaželjeli smo se šušura u gradu, pogotovo u ova današnja vremena
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Ne preostaje nam ništa nego baš to, sa smijehom istrpjeti ove temperature i ispoštovati sve upute DHMZ-a. Koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom, nositi laganiju odjeću, piti puno tekućine i izbjegavati sunčanje između 10 i 17 sati samo su neke od uputa koje je izdao DHMZ-a, a nije naodmet još koji put ih ponoviti.

Nije 'afrički val'

Ako je vjerovati prognostičarima, ovakvo vrijeme zadržat će se sve do kraja tjedna, odnosno do početka sljedećeg.

Utjehe radi, temperature koje su zahvatile Hrvatsku nisu ni približne onima zabilježenima na Siciliji, odnosno u Tunisu gdje je pod utjecajem "afričkog vala" živa pokazala čak 49 stupnjeva.

Ne dočekalo nas! – poželjeli smo.

image
Dobro je predahnuti i u nekom parku, u sjeni zelenila
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
19. travanj 2024 23:13