UPRAVA

Grad Dubrovnik UZ FONDOVE EU-a DO VELIKIH INVESTICIJA U ZAHTJEVNIM VREMENIMA

Piše PSD.
18. prosinca 2020. - 08:00

Godina na izmaku bila je ispunjena brojnim izazovima s kojima su se jedinice lokalne samouprave morale nositi, a ključ je bio u prilagodljivosti i spremnosti uprava na brzu reakciju. Dubrovnik nije iznimka. Grad čije se gospodarstvo u najvećoj mjeri oslanja upravo na turizam našao se u korona-krizi u posebno nezavidnoj poziciji. Dubrovačka gradska uprava među prvim je hrvatskim gradovima prepoznala negativan utjecaj koji će pandemija koronavirusa imati na lokalno gospodarstvo, a uslijedila je promptna reakcija.
Glavni fokus od početka je bio na sigurnosti i zdravlju, a potom su se sagledavali i ekonomsko-socijalni efekti. Grad donosi niz mjera pomoći za prevladavanje krize namijenjenih građanima i gospodarstvenicima pogođenima krizom. Istovremeno, osigurana je stabilnost javnih financija. Iako su brojni pripremljeni i planirani projekti privremeno stavljeni na čekanje, čitav niz investicija uredno se i nesmetano izvodio. Riječ je u prvom redu o projektima čije je izvođenje ugovoreno, odnosno u postupku su realizacije, te o projektima čije je financiranje osigurano iz izvanproračunskih izvora, u prvom redu iz dostupnih fondova Europske unije.
U 2020. završeni su radovi na izgradnji i opremanju nove Osnovne škole "Montovjerna". To je prva škola koja je u Dubrovniku izgrađena nakon 1985. godine i najveći je pojedinačni kapitalni projekt u osnovnoškolskom obrazovanju.
Grad Dubrovnik je i prva jedinica lokalne samouprave koja je razvila vlastiti model stambenog zbrinjavanja. "Dubrovačka stanogradnja" namijenjena je mladima koji nisu kreditno sposobni kupovati skupe stanove na dubrovačkom tržištu nekretnina. Izgradnja prva 43 stana koja se u okviru projekta grade u Mokošici također se izvodila sukladno planovima, kao i obnova zgrade gradskog bazena. Među većim je investicijama koje su se neometano izvodile i u vrijeme zastoja gospodarskih aktivnosti i nova cesta od Mosta dr. Franja Tuđmana do naselja Pobrežje. Prometnica duga dva kilometra značajna je i zbog toga što stvara preduvjete za formiranje nove stambene zone na Pobrežju, kao i za daljnje cestovno povezivanje Dubrovnika sa selima u svojem zaleđu.
Nastavak investicijskog ciklusa jamči i proračun Grada Dubrovnika za 2021. godinu.
– Proračun, vrijedan 579.335.780 kuna, realan je, ali i razvojan s jasnim ciljem, a to je povećanje kvalitete života svih naših sugrađana – poručuje gradonačelnik Mato Franković.


Dubrovnik osigurao više od milijardu kuna nepovratnih sredstava
Sukladno ranijim najavama gradonačelnika Mata Frankovića, Grad Dubrovnik je u 2020. godini uspio premašiti iznos od milijardu kuna osiguranih iz fondova Europske unije i drugih nacionalnih izvora. Naime, nakon što je gotovo 900 milijuna kuna vrijedan projekt razvoja vodno-komunalne infrastrukture "Aglomeracija Dubrovnik" prihvaćen od JASPERS-a, tijela Europske komisije, Grad Dubrovnik dosegnuo je iznos od 1.092.925.959,13 kuna europskih i nacionalnih sredstava.
– Da smo bili u pravu kad smo se okrenuli fondovima EU-a, najbolje se vidi danas, kad usred korona-krize pokrećemo 70 milijuna kuna vrijednu rekonstrukciju Lapadske obale, investiciju koja građane Dubrovnika neće stajati ni kune – rekao je gradonačelnik Mato Franković. Gradonačelnik Franković ističe i kako je gradska uprava tijekom 2020. godine marljivo radila na pripremi projektne dokumentacije za niz projekata s namjerom kandidiranja na instrument EU-a "Recovery and Resilience", a među njima ističu se azil za životinje, smještaj za beskućnike, dom umirovljenika ispod Opće bolnice, škola u Mokošici, Vrtić "Pčelica", cesta Tamarić, stanovi Solitudo i sportska dvorana.
– Upravo snažnim privlačenjem dostupnih fondova Europske unije, kao i nacionalnih sredstava, osigurat ćemo realizaciju brojnih razvojnih projekta i u budućnosti – zaključuje gradonačelnik Dubrovnika.


Lapadska obala uz stopostotno financiranje europskim i državnim sredstvima
Projekt sveobuhvatne rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale u drugoj, trećoj i četvrtoj fazi izgradnje vrijedan je gotovo 70 milijuna kuna i u potpunosti je financiran fondovima Europske unije i državnim sredstvima. Javna nabava za izvođenje radova je raspisana, a očekivani početak radova je u travnju 2021. godine. Projektom se Lapadska obala širi i pretvara u dvotračnu dvosmjernu prometnicu. Obuhvaćeno je i uređenje parkirališnih i pješačkih površina, te uređenje stajališta javnoga gradskog prijevoza i biciklističkog traka. Povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza te će se rasteretiti postojeći dominantni pravci.


Novih 11 autobusa financiranih sredstvima EU-a stižu za novu sezonu
Grad Dubrovnik nabavlja i 11 novih, suvremenih autobusa za javni gradski prijevoz, sufinanciranih sredstvima EU-a u iznosu od 18 milijuna kuna. Riječ je o autobusima dužine 12 metara, marke MAN, tehnički i ekološki naprednijima s obzirom na to da se radi o generaciji 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta, čiji je cilj osigurati održivu i kvalitetnu uslugu prijevoza građanima, iznosi 22.843.750 kuna, od čega iznos dodijeljenih nepovratnih sredstava iz fondova EU-a iznosi 18.000.000 kuna. Investicija nabave 11 autobusa financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.".


Aglomeracija - projekt koji je Dubrovnik čekao desetljećima
Aglomeracija Dubrovnik projekt je ukupno vrijedan 881.208.682 kune, a donosi prijeko potrebnu modernizaciju sustava vodoopskrbe i odvodnje na širem području Dubrovnika te izgradnju nedostajućih dijelova vodoopskrbne i kanalizacijske mreže uz izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda UPOV Petka, Najveći udio nepovratnih sredstava, 70,64 posto od ukupno prihvatljivih troškova ili 572.025.244,84 kune, osigurano je iz fondova EU-a, dok se ostatak financijske konstrukcije u jednakim udjelima zatvara sredstvima iz državnog proračuna, Hrvatskih voda i Vodovoda Dubrovnik.
Aglomeracija obuhvaća povijesno ulaganje u komunalnu infrastrukturu Grada Dubrovnika, u sklopu kojeg će se izgraditi, sanirati i rekonstruirati ukupno više od 70 kilometara cjevovoda vodoopskrbe i odvodnje te izgraditi ili rekonstruirati potrebni hidrotehnički objekti. Osim toga, bit će izgrađen i najvažniji objekt – novi pročistač otpadnih voda u Lapadu, stožerni objekt sustava nakon pročistača pitke vode Ombla, koji je osigurao da Dubrovnik i za vrijeme najobilnijih kiša konačno ima stabilnu opskrbu pitkom vodom, a čiji su benefiti danas jasno mjerljivi.

Dubrovačka gradska uprava među prvim je hrvatskim gradovima prepoznala negativan utjecaj koji će pandemija koronavirusa imati na lokalno gospodarstvo, a uslijedila je promptna reakcija

Iako su brojni projekti privremeno stavljeni na čekanje, čitav niz investicija uredno se i nesmetano izvodio. Riječ je u prvom redu o projektima čije je izvođenje ugovoreno, odnosno u postupku su realizacije, te o projektima čije je financiranje osigurano iz dostupnih fondova Europske unije

Sukladno ranijim najavama gradonačelnika Mata Frankovića, Grad Dubrovnik je u 2020. godini uspio premašiti iznos od milijardu kuna osiguranih iz fondova Europske unije i drugih nacionalnih izvora

Nastavak investicijskog ciklusa jamči i proračun Grada Dubrovnika za 2021. godinu. Vrijedan je 579.335.780 kuna, realan je, ali i razvojan s jasnim ciljem, a to je povećanje kvalitete života građana

19. travanj 2024 23:23