ZAŠTITA

Tonči Kristić ING ATEST KONTROLIRA I PELJEŠKI MOST

Piše Sandra Barčot
Foto Bozidar Vukicevic/Cropix
18. prosinca 2020. - 08:00

Nakon 25 godina uspješnog djelovanja, oni vam sada bez po muke „ustroje” i više od tisuću radnika koji intenzivno rade na najvažnijem hrvatskom strateškom projektu – na pelješkom mostu. Pa su vam djelatnici splitske tvrtke „Ing Atest d.o.o.” pripremili kompletan sustav zaštite na radu za djelatnike i na mostu, ali i na gradilištima prilaznih cesta.

- Pune dvije godine naši inženjeri su zaduženi za zaštitu na radu na pelješkom mostu, ali i ispitivanja radnih strojeva, atestiranja kineskih dizalica, redom onih plovnih, pa raznih vrsta bagera, kamiona,... Cijele mehanizacije koja radi i na moru i na kopnu, gdje se na 12 tornjeva montiraju sekcije budućeg mosta, poveznice dva kraja Hrvatske – otkriva nam Tonči Kristić, direktor „Ing Atesta”, koji je i sam redovit u obilasku radova na pelješkom mostu, gdje sve mora ”štimati” savršeno.
Kao i kod ostalih projekata, budući da je upravo ova tvrtka zadužena za onaj zadnji „touch” kada nešto gradite, otvarate firmu, imate godišnje kontrole zaštite od požara i zaštite okoliša, te već spomenutu zaštitu na radu. U njihovim rukama je taj zadnji „pečat” za dobro i sigurno poslovanje!

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

- Osnovani smo 1996. godine, i nakon kvarat stoljeća rada najveće priznanje nam je povjerenje naših klijenata, ali i to što smo postali dio obitelji „TUV Nord Grupe”, vodeće svjetske tvrtke u ovom segmentu djelovanja s više od 15.000 djelatnika i uredima u 80 zemalja, s više od 120 međunarodnih akreditacija – pojašnjava nam prvi čovjek „Ing Atesta” ponosan što on sam upošljava četrdesetak stručnjaka, uglavnom mladih ljudi:

- U našim redovima su inženjeri elektrotehnike, strojarstva, kemije,... Mladi i stručni ljudi željni rada, usavršavanja, izuzetno precizni u poslovanju. Ricet za uspjeh je vrlo jednostavan ako radiš, želiš napredovati, učiti, klijentima biti na raspolaganju, pomagati im u poslovanju. To vam sve prepoznaju klijenti i sada mogu slobodno reći kako je „Ing Ates” vodeća firma u četiri dalmatinske županije, a poslovnice imamo u Osijeku, Vinkovcima, Zagrebu, Korčuli, Dubrovniku, Zadru i Splitu. Prepoznati smo kao partneri!

Partneri bez kojih ne možete pokrenuti biznis, bez čijih atesta ne možete dobiti uporabne dozvole.- Kao specijalizirana tvrtka za poslove zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite okoliša, usluge pružamo tvrtkama i obrtima na području cijele Hrvatske. Izdajemo potrebne ateste koji su neophodni za dobivanje uporabne dozvole, te smo dostupni firmama u svako vrijeme, pri rješavanju njihovih problema u području zaštite na radu, požara i okoliša, zaštiti i spašavanju. I u dvojakoj smo ulozi, i kao savjetodavci i kao izvršitelji. Mi vam nudimo znanje i stručnost, a to su dvije komponente koje svatko cijeni, pogotovo u poslu – pojašnjava Kristić.

Pokrivaju četiri osnovna područja djelovanja.
- Prva je zaštita na radu, gdje smo ovlašteni za obavljanje svih poslova iz tog segmenta, od izrade procjena rizika, osposobljavanje za rad na siguran način, ispitivanje radne opreme i radnog okoliša, ispitivanje instalacija – naglašava direktor "Ing Atesta":

- Slijedi zaštita od požara, gdje smo ovlašteni za ispitivanja instalacija za dojavu i gašenje požara, pa osposobljavanje za provedbu preventivnih mjera zaštite od požara, izradu procjene ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija.
Kontroliramo i zaštitu okoliša, pa su stručnjaci iz "Ing Atesta" akreditirani od "Hrvatske akreditacijske agencije za akustična mjerenja", u što spada mjerenje buke i zvučne izolacije, te za mjerenja emisija onečišćujućih tvari u zrak iz nepokretnih izvora.
- Naša domena rada je i zaštita i spašavanje, gdje obavljamo stručne poslove u području planiranja civilne zaštite, uz izradu procjena rizika i operativnih planova – uveo nas je i u četvrti dio njihovog rada čelnik ove splitske tvrtke kojoj je prefiks – zaštita!
Odnosno zaštita zdravlja radnika i sprječavanje ozljeda na radu, uklanjanje rizika, te postupci osposobljavanja radnika uz obvezno savjetovanje radnika, kao i njihovih predstavnika s poslodavcima i ovlaštenicima – govori Kristić, te povlači paralelu i sa zaštitom od požara, gdje je slična situacija.

- Potrebno je redovito obavljati ispitivanja električnih i gromobranskih instalacija, kao i instalacija za dojavu i gašenje požara. Minulo vrijeme veliki je fokus i na zaštitu okoliša, gdje mi kao savjetodavci imamo veliku ulogu pomoći tvrtkama koje moraju provoditi i te zakonske akte. A mi smo vam, među svim ostalim, akreditirani i za mjerenja onečišćenja zraka iz nepokretnih izvora, te kao jedina tvrtka na ovom području i za mjerenja metala, žive, dioksina i furana.
I kako nam za kraj kaže Tonči Kristić „Ing Atest” je širokim spektrom svojih usluga, prepoznatljivošću na tržištu, posjedovanjem potrebnih akreditacija i ovlaštenja, stalnim prisustvom i radom na tržištu, izvedenim poslovima i novim ugovorima, izraženom komunikativnošću i kompetentnošću osoblja, stvorio sigurnu bazu za unaprjeđenje poslovanja tvrtke i svih klijenata koji su to do sada prepoznali.

Korona ritam

Pandemija koronavirusa poremetila je radni ritam i djelatnika „Ing Atesa” koji, kao i većina, uglavnom sada rade od kuće.
- Podijeljeni smo u tri tima, A,B i C. Rad je u dvije smjene, i svi se pazimo, pogotovo kada se odlazi na teren. Korona je utjecala i na poslovanje, bilježimo pad, no ništa alarmantno za sada – iznosi nam Tonči Kristić i novonastalu situaciju.

Ing Atest je zadužen za zadnji „touch” kada nešto gradite, otvarate firmu, imate godišnje kontrole zaštite od požara i zaštite okoliša, te zaštitu na radu. U njihovim rukama je zadnji „pečat” za dobro i sigurno poslovanje!

17. travanj 2024 16:11