ENERGIJA

EVN Croatia plin JUBILEJ OBILJEŽILA IZAZOVNA GODINA

Piše PSD.
21. prosinca 2020. - 12:34

Iako je 2020. godina donijela pregršt izazova i novih okolnosti kojima se trebalo prilagoditi i naučiti živjeti s njima, ona je za EVN Croatia Plin jedna uistinu posebna godina. Ove godine EVN Croatia Plin obilježava jubilarnih deset godina poslovanja u Republici Hrvatskoj. Bez obzira na to što nije bilo velikih proslava tog jubileja, EVN zaista ima mnogo razloga slavlje. U svojih prvih deset godina ostvario je mnoge uspjehe među kojima se posebno ističe plinofikacija Dalmacije gdje je uz ogromne napore svojih predanih zaposlenika i partnera izgradio više od 137 kilometara nove plinske mreže u skladu s najvišim sigurnosnim standardima te svakodnevno plinom opskrbljuje više od 1400 zadovoljnih korisnika.


Posebnu pažnju EVN je posvetio bolnicama na svom području pa tako i spajanju KBC-a Split i Opće bolnice Zadar na plinsku mrežu tijekom 2020. godine. Zanimljivo je da su upravo objekti u kojima se ljudi liječe od teških bolesti imali izuzetno loše utjecaje na zrak i okoliš koristeći dotrajale kotlovnice i ložeći vrlo prljava i štetna loživa ulja, sve do njihovog prelaska na plin. Sve su bolnice u Dalmaciji kroz energetsku obnovu u jednoj ili više faza zamijenile svoje dotadašnje kotlovnice i prešle na čisti energent, zemni plin, čija je ekološka simbolika vidljiva i na obnovljenom dimnjaku Opće bolnice Zadar.
Treba još jednom iskazati zahvalu ravnateljima svih bolnica ali i njihovim vlasnicima, u ime svih bolesnika s respiratornim poteškoćama na odluci prelaska na plin. Ove godine, zbog pandemije bolesti Covid – 19 i povećanog priljeva pacijenata koji zbog te teške respiratorne bolesti zahtijevaju posebne uvjete liječenja u bolnicama, dodatno se pokazalo koliko je bilo opravdano i važno to ulaganje. Vjerujemo kako su im velike uštede koje ostvaruju na troškovima energije sada potrebnije više nego ikad prije.


Pored pozitivnih ekoloških učinaka i energetskih ušteda, korištenje plina kao primarnog energenta donosi značajno smanjenje i operativnih troškova. Koliko su upravo operativni troškovi važni u planiranju i realizaciji projekata, svjedočimo čestim upitima raznih investitora, bilo da se radi o industrijskim proizvođačima, investitorima u turističke objekte ili stanogradnju, sve njih zanima gdje se nalazi plinovod i gdje da pozicioniraju svoje objekte u koje investiraju. Neki čak premještaju dijelove svoje proizvodnje ili cjelokupnu proizvodnju u područje gdje postoji mogućnost spajanja na plin.
Više nego je to ikad prije bilo, ove godine se dodatno pokazalo koliko su za poslovnu zajednicu važni niski operativni troškovi, jer oni mogu odrediti ne samo rezultat poslovanja nego i sposobnost održavanja poslovanja na životu. Spajanje na plin je svakako prava odluka za sve one koji dugoročno promišljaju o svom poslovanju.


Pogledamo li brojke, petnaest najvećih potrošača EVN-a prelaskom na plin samo u 2020. godini uštedjelo je više od 80 milijuna kuna u odnosu da su koristili „stari“ energent, a u razdoblju od 2012. do 2020. godine ispustilo 51.129 tona manje emisija CO2, dok je zagađenje emisijama sumporovog dioksida, dušičnih oksida te čestica PM10 u potpunosti eliminirano. Upravo to je pravi učinak plinoficiranja velikih potrošača, koji ostavlja čisti zrak, smanjuje onečišćenje okoliša i poboljšava financijsko stanje poslovne, turističke i institucionalne zajednice.
Ovdje je potrebno posebno istaknuti praktičnost i isplativost plina u području hlađenja, što je za turizam od velike važnosti. Upravo se tu u nižim troškovima energije plina u odnosu na električnu energiju, koja je četiri puta skuplja od plina po KWh, stvara ona konkurentna prednost pred drugima. Pored značajno niže cijene energije plina u odnosu na električnu energiju, 1 KW priključne snage na elektroenergetski sustav je više od 13 puta skuplji od 1 KW priključnog kapaciteta plina. To je jako važno za svakog tko investira u svoje objekte, a posebno one turističke namjene.


Potvrda EVN-ove predanosti izgradnji moderne i sigurne plinske mreže, kao i sve prednosti i koristi koje građanima i okolišu donosi plin, je svakako produženje koncesije u Splitsko – dalmatinskoj i Šibensko – kninskoj županiji za dodatnih 20 godina, ali i dobivanje koncesije u trajanju od 50 godina koju je EVN-u ove godine dodijelila Ličko–senjska županija za plinofikaciju gradova Gospića i Otočca. Potpisivanjem koncesije Lika je otvorila jedno sasvim novo energetsko poglavlje regije. Ulaganjem u plinsku infrastrukturu stvaraju se nove mogućnosti za širenje postojećih aktivnosti i razvoj novih prilika te povećanje njezine konkurentnosti, što će potaknuti druga ulaganja i učiniti je privlačnom lokacijom za mnoge tvrtke, a to će pak dovesti do otvaranja novih radnih mjesta. Samim time porast će stopa zaposlenosti i poboljšati se životni standard njezinih stanovnika. Iznimno se veselimo što će se i Lika pridružiti plinoficiranim regijama Hrvatske.


Ova godina je po svemu specifična. Natjerala nas je da se prilagodimo nekim novim uvjetima rada, usvojimo nove navike i nova znanja. Svi kojima je priroda posla to omogućavala su radili od kuće, djeca su školu pohađala online, s obitelji i prijateljima smo uglavnom kontaktirali preko video poziva, namirnice nabavljali preko online trgovina, gledali filmove i serije preko raznih streaming servisa... Ništa od toga ne bi bilo moguće bez moderne tehnologije kojoj je za rad neophodna električna energija. Sve to je dovelo do povećanog korištenja električne energije i dodatno opteretilo elektroenergetski sustav. Prelaskom na plin elektroenergetski sustav se rasterećuje i njegovi kapaciteti se oslobađaju za daljnji razvoj i korištenje modernih tehnologija koje nam olakšavaju život. Ovo se posebno odnosi na područje e-mobilnosti, gdje se očekuje veliki rast i spajanje sve većeg broja vozila na elektroenergetsku mrežu koja je ionako jako limitirana. Stoga, prelazak na plin predstavlja zapravo strateško rješenje za unaprjeđenje i razvoj ponude turističkih usluga.
Kako nas iduća godina i neke nove neočekivane okolnosti ne bi zatekli nespremne, sad je pravo vrijeme da se počne razmišljati o pripremi projekata i uvođenju plina. EVN je za svoje postojeće i buduće korisnike osigurao najjeftinije cijene na tržištu te osigurava veliku ugovornu fleksibilnost i partnerski odnos na koji se svi naši korisnici mogu dugoročno osloniti.

U svojih prvih deset godina ostvario je mnoge uspjehe među kojima se posebno ističe plinofikacija Dalmacije gdje je izgradio više od 137 kilometara nove mreže u skladu s najvišim sigurnosnim standardima te svakodnevno plinom opskrbljuje više od 1400 zadovoljnih korisnika

19. travanj 2024 14:30