TURIZAM

Hilton Imperial: HOTEL SLAVNE PROŠLOSTI ZA NAJZAHTJEVNIJE GOSTE

Piše PSD
Foto Mario Romulic & Drazen Stojcic
18. prosinca 2020. - 08:00

Prva potreba za gradnjom većeg hotela javila se prilikom otkrića spomenika pjesniku Ivanu Gunduliću 26.6.1893. kada je u Dubrovniku boravilo oko 5000 posjetitelja koji su bili smješteni u 4 skromna hotela, u privatnim kućama, te na parobrodima kojima su pristizali u grad. Ideja za građenjem prvoga luksuznog hotela dolazi od barona Viktor Kalchberg, predsjednika „Austrijskog Lloyda“ parobrodarske tvrtke iz Trsta. Grand Hotel Imperial otvoren je 1897. godine, te je bio prvi luksuzni hotel, namijenjen prvenstveno zimskom turizmu kako bi gosti mogli uživati u blagoj klimi.

Hotel je donio mnoštvo inovacija, ne samo u Dubrovnik već i u širu okolicu: vlastitu električnu rasvjetu, centralno parno grijanje, tekuću hladnu i toplu vodu, sobe opremljene kupaonicama, prvo električno dizalo, salone za čitanje i igranje, posebnu dvoranu za sastajanja gospođa, prostrani restoran, kavanu, vidikovac na ravnom krovu te je o gostima prvi put brinulo profesionalno educirano osoblje. Hotel je imao samo dva kata i ukupno 70 soba. Kroz godine povećavao se kapacitet soba nadogradnjom 3. i 4. kata kao i izgradnjom malog Imperiala te danas hotel broji 149 soba i apartmana. Hotel je bio teško oštećen u Domovinskom ratu 1991. godine, gdje su bile smještene i izbjeglice iz okolnih mjesta, kada je izravno pogođen granatom te je izgorio čitav 4. kat. Potpuna obnova hotela dovršena je tek 2005. godine kada je Grand Hotel Imperial preuzeo jedan od vodećih internacionalnih hotelskih lanaca „Hilton“ te mu promijenjeno ime u Hilton Imperial Dubrovnik pod kojim je poznat i danas.

Od 2017. godine počinje velika renovacija hotela koja je započela obnovom Executive salona te se nastavila renovacijom soba i javnih prostora, a novopreuređeni hotelski bar rebrandira se u The Imperial Bar & Lounge.
Renovacijom, kroz brojne detalje, hotel je oživio svoju slavnu prošlost, a izborom boja i dizajna osigurala se prozračnost prostora te istaknula arhitektura hotela poštivajući povijest hotela. Prilikom obnove ukomponirana je i moderna tehnologija kako bi se ispunila sva očekivanja današnjih gostiju.
Renovacija se završila potpunom obnovom hotelskog restorana koji je preimenovan u Imperial Terrace te preuređenjem svih dvorana za sastanke gdje poslovni gosti mogu koristiti različite pogodnosti poput hibridnih sastanaka koji su dio Hiltonove inicijative EventReady.

image
Mario Romulic & Drazen Stojcic

S obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom COVID-19 otvorenje restorana je odgođeno, no nova terasa bara osigurala je da hotel postane jedno od omiljenih mjesta lokalnog stanovništva. Uz izvrsnu kavu, unikatni the Imperial Afternoon tea, inventivne promocije poput Helloween comba, Gin&Jazza, kolača od bundeve te aktualne Božićne promocije, bar se prilagodio trenutnoj situaciji i postao jedno od najzanimljivijih mjesta u Dubrovniku sa svojom netipičnom ponudom. Osim dnevne ponude, The Imperial Bar & Lounge pozicionirao se i među vodeća mjesta za ljubitelje koktela. Koktel karta inspirirana je samim hotelom te „signature“ kokteli nose povijesnu notu, a nastali su iz knjige koktel recepata iz 1926. godine. 

Hilton CleanStay program globalni je program koji postavlja nove standarde za čistoću i dezinfekciju u svim Hilton hotelima. Jedinice s dezinfekcijskim sredstvima i maramicama postavljeni su na sva ključna javna mjesta u hotelu. Implementirani su protokoli za posluživanje hrane i pića, na sve sobe i dvorane za sastanke koje su pripremljene za goste stavljaju se pečati te do dolaska samog gosta nitko ne može u njih ući. Poštuju se propisane fizičke udaljenosti, u zatvorenim prostorima hotela obavezno je nošenje zaštitnih maski za lice te je na recepciji postavljeno i zaštitno staklo kako bi se osigurala sigurnost gostiju i zaposlenika. U izazovnom razdoblju u kojem se trenutno nalazimo, Hilton Dubrovnik čini sve što može kako bi podržao lokalnu zajednicu, a najistaknutija akcija, koja kontinuirano traje od ožujka, je besplatan smještaj za doktore koji dolaze u ispomoć OB Dubrovnik.

Ove godine bogata blagdanska ponuda koja uključuje božićni ručak i večeru po cijeni od 340 kuna po osobi i novogodišnju večeru od 6 slijedova po cijeni od 550 kuna po osobi, organizirat će se uz strogo pridržavanje svih sigurnosnih mjera koje propisuje Hilton i Stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske kako bi naši gosti sigurno mogli dočekati 2021. godinu.

Za više informacija kontaktirajte nas na sales.dubrovnik@hilton.com

image
Mario Romulic & Drazen Stojcic

image
Mario Romulic & Drazen Stojcic

20. travanj 2024 04:50