PROIZVODNJA

Grupa Pivac KLJUČNI SU NISKA ZADUŽENOST, DIVERZIFIKACIJA I STALNA ULAGANJA

Piše Jozo Vrdoljak
Foto Jure Divic
18. prosinca 2020. - 08:00

Povijest jedne od najvećih domaćih prehrambenih tvrtki Mesne industrije "Braća Pivac" seže još u sredinu prošlog stoljeća dok se njihov djed Ante bavio prodajom mesa, a službeno poslovanje započelo je 1952. godine, kad je Antin sin Milenko otvorio mesarski obrt i prvu mesnicu u Vrgorcu. Braća Pivac – Neven, Ivica i pokojni Tonči – od djetinjstva su uključeni u poslovanje, a njihova je majka Mila također bila iz mesarske obitelji. Posao je procvao početkom osamdesetih godina, kada su njihovu mesnicu u Vrgorcu otkrili makarski ugostitelji i hotelijeri, da bi potom nastavili s otvaranjem novih mesnica te dočekali devedesete i dolazak tržišnog gospodarstva s, u to vrijeme, ozbiljnim kapitalom i ušteđevinom.

Grupa Pivac danas je jedna od najvećih i najrespektabilnijih mesnih industrija u ovom dijelu Europe, a obuhvaća tri mesoprerađivačke tvrtke: Mesnu industriju "Braća Pivac", PPK karlovačku mesnu industriju i Mesnu industriju "Vajda" iz Čakovca. Najveći naglasak, otkrivaju u Grupi Pivac, stavljaju na revitalizaciju stočarstva u Hrvatskoj i ostvarenje samodostatnosti u domaćem uzgoju. Zapošljavaju više od 2000 radnika i ostvaruju godišnji prihod od oko 2,5 milijardi kuna. Proizvode plasiraju na brojna tržišta EU-a i trećih zemalja, a diljem Hrvatske imaju i više od 260 vlastitih mesnica i maloprodajnih trgovina. Posjeduju i turističku tvrtku "Sol tourism", koja u svom vlasništvu ima dva hotela u Makarskoj te jedan hotel i jedan hostel u Dubrovniku.

"Braća Pivac" u središte šire javnosti došli su nakon dosta napetog i dinamičkog preuzimanja natpolovičnog udjela u "Krašu", čije su dionice počeli kupovati na burzi prije više od deset godina. Danas je "Kraš" suvremena kompanija koja svoje poslovanje temelji na najvišim standardima kvalitete, bogatstvu asortimana, prepoznatljivim brendovima i stoljetnoj tradiciji. Zajedno s tvornicama "Karolinom" iz Osijeka i "Mirom" iz Prijedora čini Kraš Grupu, vodećeg konditorskog proizvođača u jugoistočnoj Europi koji zapošljava oko 2500 radnika. Više od polovice ukupne proizvodnje plasira na domaće tržište, dok ostatak izvozi na brojna inozemna tržišta, uključujući države u okruženju, Zapadnu Europu te prekomorska tržišta Australije, Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, kao i pojedinih azijskih i afričkih zemalja.

Ključ opstojnosti i uspjeha jedne od najvećih prerađivačkih tvrtki Mesne industrije "Braća Pivac", prema mišljenju njezina čelnog čovjeka Ivice Pivca, je u konzervativnom pristupu i niskoj zaduženosti, međusobnom povjerenju vlasnika, diverzifikaciji djelatnosti i stalnim ulaganjima. Odluke su se uvijek donosile u krugu trojice braće vlasnika, najstarijeg Tončija, koji je preminuo u svibnju prošle godine, te Ivice i najmlađeg Nevena, koji su imali idealne udjele. Nastavilo se s takvom praksom i nakon Tončijeve smrti, kad je vlasnik trećine postao njegov sin Miljenko.

Raspodjela proizvodnje unutar Grupe Pivac organizirana je na način da je za svježe meso i dio polutrajnih proizvoda zadužena "Vajda", polutrajne proizvode i prerađevine uglavnom proizvodi PPK, dok se trajna mesa proizvode najvećim dijelom u Vrgorcu, u pogonu u gospodarskoj zoni u Ravči.

"Vajda" je u prošloj godini izbila na prvo mjesto ljestvice najvećih kompanija po prihodima u Međimurskoj županiji, s rastom prometa od čak 42,62 posto u odnosu na 2018. ili, ako usporedimo s vremenom kad su je preuzeli "Braća Pivac", rastom od 165,86 posto. Odmah nakon preuzimanja "Braća Pivac" krenuli su s većim investicijama te su tako u "Vajdu" 2016. godine uložili više od 11 milijuna kuna u zamjenu i nabavu opreme, strojeva i transportnih sredstava, poboljšanja informatizacijske infrastrukture i druge manje tehničke zahvate. Prošle je godine dovršena investicija vrijedna više od 50 milijuna kuna u dogradnju, rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnog pogona, nabavu strojeva i opreme za proizvodnju, proširenje skladišnih i ekspeditnih kapaciteta te modernizaciju rashladnog sustava. U sljedeće dvije do dvije i pol godine u "Vajdi" imaju otvorenih investicija u iznosu od oko 26 milijuna kuna, a do kraja iduće godine planiraju dovršiti investicije vrijedne 18 milijuna kuna. Vajda je snažno usmjerena na ostvarenje samodostatnosti u vlastitom uzgoju pa tako trenutno surađuje s više od 80 domaćih uzgajivača svinja, prvenstveno na području Međimurja i Slavonije, čiji je trenutni kapacitet oko 175.000 tovljenika godišnje s tendencijom rasta.

Pogon PPK smješten je na više od 20.000 četvornih metara u Karlovcu, a kroz realizaciju velikih investicijskih projekata u kompaniju je tijekom posljednjih 15 godina uloženo oko 400 milijuna kuna. I po broju zaposlenika, i po infrastrukturi, tehnologiji i opremi, nekoliko je puta veći nego prije preuzimanja te danas ima oko 570 stabilno zaposlenih radnika i prihod koji znatno premašuje milijardu kuna. U posljednjih pet godina dovršeno je nekoliko većih investicijskih ciklusa, a posljednji su investicija od 15 milijuna kuna u novu suvremenu farmu tovne junadi te velika fotonaponska elektrana snage 1,2 MW u vrijednosti od 7,2 milijuna kuna. I na krovu nove farme junadi, ali i drugih objekata u Grupi, također će se ugraditi fotonaponske elektrane za održivo i učinkovito snabdijevanje električnom energijom. Kao i Vajda, i PPK intenzivno radi na povećanju udjela domaće sirovine, osobito kad je riječ o junećem mesu, pa tako planiraju izgraditi barem još tri objekta za uzgoj junadi kako bi dostigli cilj od preko 10.000 junadi godišnje u vlastitoj proizvodnji.

„Globalna je pandemija konačno ukazala na stratešku važnost proizvodnje hrane i samodostatnosti, na što mi upozoravamo već godinama. Revitalizacija proizvodnje primarne sirovine kroz povećanje kapaciteta naša je svakodnevica, o čemu svjedoči i činjenica da smo unatoč lockdownu i izazovima pred kojima smo se našli realizirali sve planirano i krenuli s novim investicijama“, kaže Ivica Pivac.

U vrijeme najvećih poslovnih izazova uzrokovanih koronavirusom, u Gospodarskoj zoni Ravča kod Vrgorca otvorena je najveća i najmodernija pršutana u ovom dijelu Europe, površine 10.500 m2 i ukupnog kapaciteta 4500 tona. Više od 120 milijuna kuna vrijednom investicijom Grupa Pivac udvostručila je proizvodne kapacitete i učvrstila lidersku poziciju u proizvodnji pršuta na hrvatskom tržištu. Kapacitet objekta premašuje 350.000 komada pršuta, od čega je više od 150.000 zemljopisno zaštićenih dalmatinskih pršuta. Uz samu pršutanu započela je i druga faza investicije, vrijedna gotovo 150 milijuna kuna, koja obuhvaća izgradnju dodatnih pogona i upravne zgrade.

image
Najveća i najmodernija pršutana u ovom dijelu Europe

Prije otprilike mjesec dana potpisivanjem ugovora između Grada Ljubuškog i Mesne industrije "Braća Pivac", "Čitluk nekretnine" Gornje brdo u Hrašljanima, površine 5856 četvornih metara i Gaj u Cernu, površine 16.052 četvorna metra prešle su u vlasništvo Mesne industrije "Braća Pivac". Početak je to realizacije investicije u kompleks u gospodarskoj zoni Mostarska Vrata – Cerno, koji će se prostirati na više od 20.000 četvornih metara, a obuhvatit će proizvodne pogone za obradu i preradu mesa s popratnim odjelima. „Investicijom u Ljubuškom cilj nam je, nakon Hrvatske, i na područje BiH proširiti našu ambicioznu poslovnu priču koja obuhvaća sve aspekte proizvodnog procesa – od pogona rasijecanja, preko prerade, proizvodnje mesnih prerađevina, sušare pa sve do transporta i maloprodaje“, poručio je Ivica Pivac.

18. travanj 2024 18:31