ZDRAVSTVO

Bolnica Aksis NUDI NAJBOLJE SVJETSKE IMPLATANTE

Piše Tanja Gattin
Foto Ivana Nobilo/Cropix
18. prosinca 2020. - 00:00

U sklopu višegodišnje suradnje između ortopedskog tima Specijalne bolnice za neurokirurgiju i ortopediju "Aksis" iz Petrovaradinske ulice u Zagrebu i Poliklinike "Dr. Ljutić", čiji je osnivač prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu, najmanje jednom mjesečno u Splitu doc. dr. sc. Mladen Miškulin održava ambulantne preglede pacijenata s problemima kostiju i zglobova.

image
Ivana Nobilo/Cropix

- Našim pacijentima želimo olakšati mogućnost liječenja u našoj bolnici jer jedno je kad jednom u Zagreb dođete na operaciju, a sve daljnje kontrole obavljate u mjestu boravka, a drugo je da morate svako malo u putovati u Zagreb kako bi vaš operater mogao kontrolirati napredak vašeg oporavka. Na ovaj način mi naše znanje, predanost i iskustvo donosimo našim pacijentima u Split - ističe doc. dr. sc. Mladen Miškulin, suvlasnik Specijalne bolnice "Aksis".
Docent Miškulin također niz godina surađuje i s Poliklinikom "Marin Med" u Dubrovniku.

- Pokrivamo srednju i južnu Dalmaciju, a dolaze nam i pacijenti iz Bosne i Hercegovine, te Crne Gore. Jako volimo svoj posao i zato nam nije teško putovati - kaže doc. dr. sc. Mladen Miškulin.
Naš sugovornik specijalizirao se na Ortopedskom institutu RIZZOLI u Bologni, jednoj od najstarijih i najpoznatijih ortopedskih ustanova u svijetu. Kroz daljnji radi usavršio je tehnike minimalno invazivnih ortopedskih operacija, kako onih otvorenih, kao na primjer zamjene oštećenih zglobova endoprotezama tako i one artroskopske, kao što su operacije meniskusa, ligamenata koljena, tetiva ramena i sličnih operacija.

U Americi, Njemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Austriji, Italiji, Egiptu, Indiji i Rusiji vodio je brojne tečajeve artroskopskih operacija. Kao vanjski suradnik manje iskusnim ortopedskim klinikama pomagao je i još pomaže u uvođenju novih operativnih tehnika.
U Specijalnu bolnicu "Aksis" dolaze osobe koje imaju problema s ramenom, laktom, koljenom i kukom, ali i s drugim ortopedskim problemima.

- Zamjene zglobova ramena, kuka i koljena obavljamo minimalno invazivnim tehnikama. Stara uvriježena mišljenja da treba što duže čekati da se zglob zamijeni sve više padaju u vodu jer smo sve aktivnija nacija i sve više želimo pokret. Sad zamislite nekoga kojeg nešto boli i da mu kažete da do 70. godine čeka na zamjenu zgloba - kaže doc. dr. sc. Mladen Miškulin, te nastavlja:
- U našoj bolnici nudimo najbolje svjetske implantate. Spoj našeg velikog iskustva, minimalno invazivnog pristupa liječenju, individualiziranog pristupa pacijentu, te ugradnju najboljih implantata, postižemo izvanredne rezultate na zadovoljstvo naših pacijenata.

-Također nam dolaze pacijenti s oštećenim tetivama ramena, koji trpe bolove prilikom pokreta i ruku ne mogu odizati od tijela, te oni koji imaju nestabilna ramena (koja im iskaču). Potom nam dolaze osobe koje imaju i teže oštećena ramena, odnosno artrozu zglob, koje promjene više ne možete liječiti minimalno invazivnim artroskopskim tehnikama, već se mora ugraditi endoproteza ramena. To je samo dio onoga što radimo - kaže doc. dr. sc. Mladen Miškulin.

image
Ivana Nobilo/Cropix

- Oporavak naših pacijenata nakon rekonstrukcije križnih ligamenata koljena, najčešće povrede u rekreativaca, izuzetno je brz i uspješan, anatomski rekonstruiramo ligament bez otvaranja zgloba takozvanom "all-inside tehnikom".
- Osim operacija u našu bolnicu uveo sam i ortobiologiju, odnosno liječenje matičnim stanicama i obogaćenom krvnom plazmom. Koliko god je liječenje matičnim stanicama interesantno, ipak ono neće učiniti da primjerice oštećena hrskavica postane onakva kakva je nekada bila te da će problemi samo primjenom matičinih stanica nestati - kaže naš sugovornik.
Naime, nastavlja, kod liječenja matične stanice treba primjenjivati dodatak operativnim postupcima popravka hrskavice jer ćemo samo tako ostvariti najbolje rezultate.

-Također, kako degenerativne bolesti mijenjaju i cijeli ekstremitet, deformirane noge prvo volimo "izravnati" operacijama osteotomije. Operacija započinje artroskopskom toaletom zgloba i postupcima za popravak hrskavice. Nastavlja se s uzimanjem matičnih stanica iz koštane srži, iste se pomiješaju s jako obogaćenom plazmom i injiciraju u zglob. Zaključno, s osteotomijom rasterećujemo dio pogođen artrozom i vraćamo nozi, odnosno koljenu, fiziološko opterećenje. Tako možemo zahvate zamjene koljena odgoditi 7 do 10 godina, a u nekim slučajevima i zauvijek.

Naglašava da ortopedski zahvati nisu nešto čega se treba bojati ako vas operira netko s velikim iskustvom.
- Operacije u ortopediji vraćaju mogućnost aktivnog života. Naši pacijenti nakon operacije koljena popnu se na Kilimandžaro, skijaju s našim zamijenjenim kukovima, igraju vaterpolo i rukomet s operiranim ramenom, voze Harley Davidson sa zamijenjenim kukom - kaže doc. dr. sc. Mladen Miškulin, te dodaje da kao nekadašnji hrvatski vaterpolski reprezentativac kroz sportsku pozadinu može dati dodatni plus liječenju, a bio je glavni liječnik Hrvatskog rukometnog saveza, član Zdravstvene komisije Svjetske rukometne organizacije i Hrvatskog olimpijskog odbora. Sport je, ističe, dio njegova života.

Spoj velikog iskustva, minimalno invazivnog pristupa liječenju, individualiziranog pristupa pacijentu, te ugradnjom najboljih implantata, postižu izvanredne rezultate na zadovoljstvo pacijenata.

25. travanj 2024 16:17