StoryEditorOCM

DAN POMORACAZadrani prednjače u državi po broju dobivenih stipendija za učenike i studente pomorskih smjerova. Danas su dodijeljene najboljima, evo kome sve...

Piše Iva Ivanac/Zadarski.hr
6. prosinca 2022. - 14:44

Na blagdan Svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, u Kneževoj palači dodijeljene su stipendije učenicima i studentima pomorskih zvanja koji svoje obrazovanje pohađaju u Zadru.

Učenicima Pomorske škole Zadar dodijeljeno je 18 stipendija, dok je studentima Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru dodijeljeno šest stipendija.

Svečanoj dodjeli prisustvovao je i državni tajnik za more i EU fondove Josip Bilaver koji je učenicima i studentima poručio kako na njima počiva budućnost hrvatskog pomorstva.

- Prije dva mjeseca završen je natječaj za školsku odnosno akademsku godinu 2022/2023. temeljem kojega je stipendiju dobilo 70 stipendista od čega ih je 24 sa zadarskih obrazovnih institucija. Na pravom ste mjestu gdje imate priliku dobiti izvanredno obrazovanje i postati jedni od onih koje zovemo hrvatskim brandom, a to su hrvatski pomorci koji su vioskokvalificirani i prepoznati u svijetu. Hrv je danas, po broju certificiranih pomioraca časničkog kadra četvrta i Europskoj uniji, odmah iza Grčke, Norveške i Poljske. Iako smo mala, mi smo tradicionalna pomorska zemlja i naši su pomorci oduvijek bili cijenjeni u skladu s međunarodno utvrđenim standardima i priznatim na zahtjevnom svjetskom tržištu rada, istaknuo je tajnik Bilaver dodajući kako Vlada Rh na tragu politike programa do 2026. godine želi poticati upise u srednje škole, fakultete pomorskog usmjerenja i podizati kvalitetu stručnog pomorskog kadra.

Bilaver je istaknuo kako je Kroz ovaj program dosada stipendirano 1543 stipendista od čega je 1128 učenika srednjih škola i 415 studenata pomorskih smjerova u iznosu od 2,9 milijuna kuna.

Vrijedno je za istaknuti kako su zadarske obrazovne institucije ove godine po broju stipendija pretekle rijeku i Split jer je od 70 stipendija njih 24 stiglo u Zadar.

Ravnatelj Pomorske škole Zadar, Marin Perinić, čestitao je svim stipendistima na angažmanu, trudu i radu koje ulažu u svoje obrazovanje. 

-​ Zadar je grad duge i snažne pomorske tradicije, a Ministarstvo, mora, prometa i infrastrukture se pokazuje kao kvalitetan i dobar partner koji iznimno cijeni pomorsko obrazovanje. Ne samo da stipendiraju najbolje učenike i studente već i  sufinanciranju pomorske škole i učilišta u nabavi vrijedne opreme bez koje ne bismo mogli imati međunarodno priznate svjedožbe, kazao je ravnatelj Perinić poručujući studentima da budu ustrajni i da ne odustaju kada im bude teško. 

U ime studenata stipendije je preuzeo pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Zadru Luka Grbić, dok su učenici Pomorske škole Zadar prisustvovali dodjeli, a stipendije su dobili: ​Dino Begović,​ Domagoj Perica, ​Frane Kolega, ​Niko Grbić, ​Bruno Čupić, Rosano Franov, ​Ivo Radetić, ​Antonio Brković, ​Dino Kolčeg, Luka Ugrinić, Petar Čakarun, ​Ivan Adžić, Marino Marković, ​Dino Bušalj, Helena Čabraja, ​Riko Luka Maksan, ​Duje Vidov, Filipe Šango

27. travanj 2024 14:58