StoryEditorOCM

raspisan natječajVrnaža će se dodatno osigurati od udara vjetrova, povećava se i broj vezova za velike brodove: ‘Namjera nam je uvalu sv. Petra osloboditi za ribare‘

Piše Toni Veljača/Šibenski.hr
6. srpnja 2022. - 11:12

Lučka uprava Šibensko-kninske županije raspisala je natječaj za izvođača radova, koji bi u komunalnoj luci Vrnaža u Mandalini, trebao izraditi i montirati lukobran te privezni sustav plovila. Završna je to faza radova, s kojom će se staviti točka na projekt uređenja komunalne luke, u koju je kroz nekoliko godina uloženo preko 60 milijuna kuna, javlja Šibenski.hr.

Posljednji zahvat, kojim će se luka dodatno osigurati od udara vjetrova te omogućiti privez brodova i u zimskim mjesecima, vrijedan je 3.250.000 kuna s uključenim PDV-om.

Prema riječima Gustava Červara, iz ureda ravnateljice lučke uprave, s montažom lukobrana trebalo bi se početi sredinom rujna, dakle nakon turističke sezone.

- Radovi bi trebali početi čim završi natječaj, odnosno nakon potpisa ugovora s izvođačem radova. Što se tiče samog projekta, on se sastoji od dva dijela. Prvi dio odvit će se u proizvodnom pogonu gdje će se sam valobran proizvesti, zajedno sa sidrenim blokovima. Nakon toga slijedi i sama montaža. Nećemo dozvoliti da s ugradnjom valobrana i ostalih dijelova počnemo prije 15. rujna, pričekat ćemo kraj turističke sezone – ističe Červar.

Ovom investicijom, Vrnaža, koja je i sada zaštićena sa svih strana od udara valova, postat će – još sigurnija. Pored toga, povećat će se i broj vezova. Trenutno ih je nešto više od 650.

- S dva valobranska elementa, koji će biti postavljeni, a od kojih je svaki dug po 20 metara, dobit ćemo mogućnost priveza brodova dužine do 30 metara, okomito na obalu. Naša procjena je da će se na tom području moći privezati dodatnih 20 brodova te veličine – kazuje nam Červar.

Novost je i da će nove vezove koristiti turistički brodovi koji se trenutno nalaze u uvali sv. Petra, i to ne samo u ljetnim mjesecima.

- To će biti zapravo zimski vezovi koje će koristiti turistički brodovi. Namjera nam je uvalu sv. Petra, gdje se ti brodovi trenutno nalaze, osloboditi za ribarske brodice. Mišljenja sam da je to najbolje rješenje za obje strane. Ribari će ovako dobiti još više prostora, dok će se turističkim brodovima, kojih je iz godine u godinu sve više, omogućiti "zimski vez". Po završetku projekta to će biti jedna zaokružena cjelina – zaključio je Červar.

Financiranje

Projekt je financiran kroz natječaje Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture, iz županijskog i gradskog proračuna te proračuna županijske lučke uprave.

Što se do sada napravilo

Projekt rekonstrukcije luke Vrnaža, odrađen je kroz nekoliko faza u kojima je izgrađena lučka nadgradnja i podgradnja, uključujući obalni zid, plato, pontone, dva valobrana – sjeverni i južni, suhi vez za uređivanje brodova, kompletna infrastruktura za čišćenje, dizanje i sitnije popravke…

19. travanj 2024 20:43