StoryEditorOCM

dubrovnik‘Razvoj tehnologije mijenja način obuke novih generacija pomoraca‘

Piše OM
20. ožujka 2024. - 09:55

Razvoj tehnologije donio je brojne promjene u pomorskoj industriji, a time i u obrazovanju budućih generacija pomoraca. O novim izazovima, u Dubrovniku su raspravljali članovi Međunarodne udruge pomorskih učilišta. Upravo će Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku iduće godine predstavljati 44 europska i afrička učilišta u Međunarodnom izvršnom odboru, piše HRT.

Virtualna stvarnost, simulatori i računala. Tako danas izgleda obuka budućih pomoraca. Tehnologija ubrzano napreduje, stoga je i sustav obrazovanja pod velikim pritiskom.

“To olakšava posao u pomorstvu, hipotetski gledano, ovisno o načinu na koji je brod automatiziran, no za to je potrebna viša razina naučenih sposobnosti i vještina”, rekao je Michael Manuel, akademski dekan Svjetskog pomorskog sveučilišta.

Proizvode se brodovi sa sve većim stupnjem automatizacije, stoga se za posao pomorca traže i drukčije vještine, poput iznimne psihičke otpornosti. 

“Nastojimo ne samo prenijeti znanje nego i razvijati vještine i izgraditi stav. Promatramo njihov govor tijela na simulatorima i uređajima za virtualnu stvarnost, vidimo njihove pokrete, ponašanje i emocije, što je potrebno za donošenje pravih odluka”, govori Gamal Ghalwalsh s Arapske akademije za znanost, tehnologiju i pomorski promet.

Međunarodna udruga pomorskih učilišta ima 70 članova iz 39 zemalja. No, zanimanje mladih za pomorstvo gotovo je svugdje u padu, navodi HRT.

Znanja stečena na pomorskim učilištima prenose se i na druga radna mjesta

“Iznimno je važan stav mladih generacija. U nekim zemljama, mladi se više ne žele baviti pomorstvom, dok je drugima to i dalje jedno od omiljenih zanimanja, objašnjava Takeshi Nakazawa, izvršni direktor Međunarodne udruge pomorskih učilišta.

Znanja stečena na pomorskim učilištima danas se lako mogu prenijeti i na druga radna mjesta. No, jedno se odupire modernizaciji. Astronomska i terestrička navigacija još su sastavni dio kurikula.

“Oni ostaju, nove stvari dolaze, dosta je zahtjevno sve to pratiti, ali evo, ne možemo ništa, moramo učiti studente i kako snimit zvijezdu i kako odredit poziciju s pomoću zvijezde, čak je i interesantno”, zaključuje Srđan Vujčić, pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku.

Kad računala zakažu, korisno je pri ruci imati uvijek pouzdane pomorske alate: ljudsko oko, olovku i papir.

27. travanj 2024 15:47